fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 7 juli 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Kilchoman dubblar sin kapacitet till 480 000 liter

av Henrik Aflodal Esq
14 augusti 2019


 Whiskymakande   Nu finns det två Kilchoman-fabriker. Farmdestilleriet på Islay som kom igång i årsskiftet 2005/06 har dubblat sin kapacitet till 480 000 liter per år.

Det nya pann-huset med ytterligare två pannor (utöver originalparet) var färdigt i slutet av maj och möjliggör dessutom experimentkörningar på olika kornsorter och jästvarianter. Samtidigt har bryggdelen utökats med ett andra mäskkar och sex nya jästankar.

De senaste två åren har dessutom ett nytt maltgolv anlagts och en ny maltugn tagits i bruk. Produktionen steppades upp i juni och nu kör man fullt ut sju dagar i veckan i båda anläggningarna.

– Pannhuset har exakt samma layout så nu gör vi identiska spritkvaliteter på båda håll, menar grundaren Anthony Wills. Detta var enda alternativet för mig, att öka kapaciteten genom att bygga ett nytt likadant men separat destilleri. VI är nöjda med körningarna, kvaliteten är den förväntade.

Pannhusen fungerar oberoende av varandra men spriten blandas i samma tank. Samtidigt kan man experimentera mer nu, fokus inledningsvis ligger på jästsorter och kornvarianter.

– Vi kan leka runt mer nu än tidigare, säger Wills. Korn och jäst är ju grunden för whisky och få skotska destillatörer utforskar den delen, förutom vår granne Bruichladdich förstås.

Anthony Wills påpekar dock att man inte vet vad det kommer att ge i slutändan.
– Visst kommer vi att få fram stora skillnader i nyspriten men om det blir någon större skillnad efter 5, 10 eller 15 år återstår att se.

På fälten runt omkring gården har man planterat kornsorter som Concerto, Octavia och Sassy. Och i jästförrådet står säckar märkta med Mauri, Kerry M och Kerry MX.

Kilchomans nya destilleri-del med mäskkaret i förgrunden.

Kilchoman behåller tack vare sin litenhet all whisky för egen del och säljer inget till blending-husen. Destilleriet kommer att köra för fullt en tid och samla på sig ”väldigt mycket sprit”, fastslår Anthony Wills:

– Vi får se vilken väg vi väljer framöver, just nu är efterfrågan på Kilchoman mycket stor, så vi kör på i ett år och utvärderar sedan situationen.

Senaste nytt

Första tequilan i pappflaska heter Buen Vato

Nyheter
ons 5:00

Whisky Weekly Podcast: Irländsk uppstickare!

Podcast
mån 15:30

Flädersnaps i praktisk PET-flaska

Nya släpp
mån 5:57

Systembolagsnytt Juli 2022

Systembolagsnytt
fre 5:34

Svensk whisky för Ukraina

Nya släpp
tor 9:27

G&T-test: Bästa tonic till Ben Lomond Scottish Gin

Blindtestet
tor 0:47

Somriga drinkar på alkoholfri snaps

Drinkar
ons 5:46

Stort intresse för Gin & Tonic-festival 1-2 juli

Nyheter
tis 10:10

81-årig Macallan världens äldsta whisky!

Nyheter
tis 5:04

Alex ska göra Port Ellen-whisky 2023

Nyheter
mån 5:31

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.