fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 2 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features Krönikan

Se upp – Kina bygger maltwhiskydestillerier

av Henrik Aflodal
14 november 2019
April 2019: Goalong-chefer inspekterar byggarbetsplatsen i Hunan-provninsen där Kinas första (?) whiskydestilleri ska byggas. Tvärtemot vad Pernod Ricard påstår som 2021 inviger ett storslaget maltdestilleri i Sichuan-provinsen.

NYHETEN SLOG NER som en bomb häromveckan. Pernod ska bygga Kinas första whiskydestilleri, meddelade den globala whiskyfirman. Men vänta nu, blir det verkligen det första? Jag blev kontaktad av Changsha Bingo Liquor Co på LinkedIn redan i våras. En firma baserad i Hunan som sade sig syssla med whisky. Man säljer bulkwhisky till alla som vill ha. På en direktfråga om den var gjord i Kina medgav talespersoner att spriten är utländsk. Firman startade år 2000 och uppger att de har både pot stills för whiskyproduktion samt alembic charentais för att göra brandy. Men för att få rätt kvalitet köper man alltså hellre råmaterialet utomlands. Hittills i alla fall. För 17 april i år brummade grävskoporna igång utanför Liuyang i Hunan för att bygga landets första maltwhisky-destilleri. Man utlovar Kinas ” tekniskt mest avancerade maltwhiskyfabrik med den största kapaciteten.”

Goalongs nya maltwhiskykomplex som är under uppförande (t.v). Augusti 2019: Bjälklag på plats, tak och väggar följer. Byggnaderna färdigställs under 2019, förväntad produktionsstart 2020 (innan Pernods anläggning är igång).

Varumärket Goalongs position som etta på den inhemska marknaden ska stärkas. (Hear, hear Pernod!) Firmans produkter som omfattar whisky, vodka, brandy, gin säljs redan i 35 länder. Var femte låda exporteras till Afrika, ungefär lika mycket går till Nordamerika. Bara 10% förbrukas hemma i Kina. Den nya Goalong-fabriken förses med ”den modernaste utrustningen” och ska även ta hänsyn till miljön enligt europeisk standard. Fabriksområdet ska grönska och ges en ”garden”-känsla.

Vem som blir först är väl egentligen inte så viktigt. Mer intressant är vilken kvalitet de båda kommer att landa i? Då sitter såklart Pernod i pole-position med en kader av skotsk expertis i ryggen och månghundraårig ackumulerad erfarenhet av både whisky och internationell business. Men man vet aldrig. Det kinesiska motståndet ska inte underskattas, de kanske kommer fram till en mer originell whisky i likhet med hur den japanska whiskytraditionen utvecklats sedan 1920-talets pionjärarbete av Taketsuru och Torii.

Pernod Ricards storslagna planer beräknas kosta 1 miljard yuan (140m USD). Spaden för maltwhiskykomplexet har redan satts i marken i Emeishan i Sichuan-provinsen (130 mil och 16 timmars bilresa från Goalong-destilleriet). Jätteprojektet upptar 13 hektar och har en ”innovativ approach till maltwhiskymakande anpassat till regionens klimat.” Destilleri och besökscentrum öppnar 2021 och siktar på en turistattraktion i världsklass. Målet är att locka över 2 miljoner besökare det första decenniet. Platsen är strategiskt vald på grund av turistströmmarna som dras till det heliga buddist-berget Emei. Man påstår sig bli först med att anställa en kinesisk Master Distiller (nja man får anta att Goalong har kinesisk personal), vilket sammanför ”autentiskt whiskymakande med lokal kunskap.”
– Vi är stolta över att ha verkat i Kina i 30 år, säger Phillippe Guettat, chef för Pernod Ricard Asia. Genom att nu överföra kunskap om whiskymakande till folket i Sichuan ökar regionens trovärdighet samtidigt som vi skapar en ny internationell whiskykategori med sin alldeles egna stil.

Emeishan Distillery ritas av Kina-baserade arkitektfirman Neri & Hu.

Destilleriet designas av arkitektfirman Neri & Hu som är känd för Shanghais nya teater. Byggmaterialet ska vara lokalt med stenväggar av stenblock som bryts på plats i samband med att grunden röjs. Fasaden förses med koppar- och trädetaljer vilket ska anknyta till whiskyprocessen. Och ja, européernas projekt ser onekligen charmigare ut. Kul är hursomhelst att Kina är på banan när det gäller kvalitetswhisky. Tänk vad charmigt det vore om kommunistregimen även uppmuntrade småföretagare att bygga mindre anläggningar på någon miljon liter. Det skulle verkligen ge en boost till utvecklingen av världswhisky!

Pernods Emeishan-destilleri står klart 2021.
LÄS MER: Kinesisk whisky ska hålla västerländsk klass

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Världsberömd tequila möter det moderna japanska köket

Nyheter
fre 14:00

Vasaskeppets brännvin firar påsk

Nyheter
tor 11:00

Pink Gin firar fem år med jubileumsutgåva

Nya släpp
ons 10:46

Grön påsk med O.P. Anderson Petronella

Nyheter
ons 5:09

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.