fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 3 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features

Kinesisk whisky ska hålla västerländsk klass

av Henrik Aflodal
20 februari 2020
Arkitektens visualisering av industrikvarteret utanför staden Liuyang i Hunan-provinsen

KINAS FÖRSTA WHISKYFABRIK växer resolut fram. Goalong Liqour Group är i full gång med sitt magnifika bygge. Det tog 160 dagar och nätter innan man var mogen för taklagsfest – den sista bjälken i huvudbyggnaden var på plats. Samtidigt offentliggjordes byggplanerna mer i detalj. Språket är bombastiskt såklart men faktamässigt intressant. Platsen Liuyang prisas. Den gamla hamnen där floderna Xiaoxi och Liuyang kongruerar bär med sig massor av friskt bergsvatten. Skogarna som klär in bergstrakterna bidrar till klimatet som påstås vara perfekt för att lagra whisky.

Den första fasen i byggandet är alltså klart. Industriområdet i utkanten av staden Liuyang upptas av fem huskroppar. Byggkropp 1 ska hysa kontor, besökscentrum, laboratorium med whiskyuniversitet. Sju våningar med 7800 kvadratmeter som färdigställs under 2021. Byggnad 2 är på 9960 kvm och har fyra våningar. Här ska buteljeringen ske. Inte bara spritprodukter utan även fruktviner, läsk och vatten ska sättas i flaska.

Tredje huset är själva hjärtat i komplexet. Här ska whiskyn destilleras. Fem kopparpannor som vardera kan processa 5 ton maltkorn. Kineserna anger att man volymmässigt kommer att hamna topp-50 sett till hela världen. Två kolonnpannor sätts in också med en kapacitet på 25 ton säd. Här ska vodka och andra spritprodukter tillverkas.

Fjärde byggnaden är bryggeriet där massor av ’craft beer’ ska bryggas, utöver de brygder som destilleriet behöver. Varje dag hinner man processa 10 ton säd vilket gör operationen till det största bryggeriet i Changsha-trakten.

Den femte strukturen är det första lagerhuset. På 1400 kvm ska man få in 14-20 000 fat. Denna enorma volym är tänkt att uppnås redan första året. Ytterligare 10 fatförråd ligger i pipeline. Affärsplanen skvallrar om att man vill ha 200 000 fat i omlopp och att äldsta whiskyn kommer att toppa på 10 år.

Klimatet är extremt så 10 år är mer än tillräckligt för att producera vällagrad sprit. Medeltemperaturen sommartid ligger på 33C och vädret är väldigt fuktigt. Myndigheterna varnar turister för att åka hit, bara att andas luften är mödosamt, särskilt dagar när det är 40 grader varmt! Vinter, vår och höst är folk välkomna då temperaturen ligger på några plusgrader.

Denna kvava värme liknar de extrema förhållanden som råder i södra Indien där man näppeligen kan ha sin whisky i fat mer än 4-5 år, avdunstningen är så rask att volymen inuti tunnorna sjunker kvickt.

Kailang ”Alan” Gao, styrelseordförande i Goalong Liqour Co

Mannen bakom Goalong Liqour Group heter Kailang Gao. För 10 år sedan startade han bolaget med 1000 kinesiska Yuan på fickan (ca 1400 skr). Alan (som är hans västerländska tilltalsnamn) äger nu tre buteljeringanläggningar, är engagerad inom molekylärbiologi samt har två offshore-bolag.

– Historien är full av nycker och vedermödor, men ingen av oss ger upp Goalong-drömmen. Man måste tro på drömmar och mål, vi vet alla att det har varit en tuff resa men Goalong är som en familj. Goalongs spritprodukter ska bli kända över hela världen.

Så talar en sann entreprenör och att ambitionerna sträcker bortom den lokala marknaden och Kina är uppenbart. Redan nu går olika produkter från firman på export till 35 länder. Det är förmodligen därför man vill göra kvalitetssprit som även passar västerländska gommar.

Den stora frågan är förstås om man lyckas? Till skillnad från Pernods jättelika projekt en bit västerut i Kina där personalen utbildas av skotska konsulter ska Goalong göra jobbet själv. Kanske borde man ringa till Paul John i Indien eller snacka med Amrut. De har i alla fall erfarenhet av extrem lagringsmiljö.

LÄS MER: Se upp – Kina bygger whiskydestillerier

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.