
KINAS FÖRSTA WHISKYFABRIK växer resolut fram. Goalong Liqour Group är i full gång med sitt magnifika bygge. Det tog 160 dagar och nätter innan man var mogen för taklagsfest – den sista bjälken i huvudbyggnaden var på plats. Samtidigt offentliggjordes byggplanerna mer i detalj. Språket är bombastiskt såklart men faktamässigt intressant. Platsen Liuyang prisas. Den gamla hamnen där floderna Xiaoxi och Liuyang kongruerar bär med sig massor av friskt bergsvatten. Skogarna som klär in bergstrakterna bidrar till klimatet som påstås vara perfekt för att lagra whisky.
Den första fasen i byggandet är alltså klart. Industriområdet i utkanten av staden Liuyang upptas av fem huskroppar. Byggkropp 1 ska hysa kontor, besökscentrum, laboratorium med whiskyuniversitet. Sju våningar med 7800 kvadratmeter som färdigställs under 2021. Byggnad 2 är på 9960 kvm och har fyra våningar. Här ska buteljeringen ske. Inte bara spritprodukter utan även fruktviner, läsk och vatten ska sättas i flaska.
Tredje huset är själva hjärtat i komplexet. Här ska whiskyn destilleras. Fem kopparpannor som vardera kan processa 5 ton maltkorn. Kineserna anger att man volymmässigt kommer att hamna topp-50 sett till hela världen. Två kolonnpannor sätts in också med en kapacitet på 25 ton säd. Här ska vodka och andra spritprodukter tillverkas.
Fjärde byggnaden är bryggeriet där massor av ’craft beer’ ska bryggas, utöver de brygder som destilleriet behöver. Varje dag hinner man processa 10 ton säd vilket gör operationen till det största bryggeriet i Changsha-trakten.
Den femte strukturen är det första lagerhuset. På 1400 kvm ska man få in 14-20 000 fat. Denna enorma volym är tänkt att uppnås redan första året. Ytterligare 10 fatförråd ligger i pipeline. Affärsplanen skvallrar om att man vill ha 200 000 fat i omlopp och att äldsta whiskyn kommer att toppa på 10 år.
Klimatet är extremt så 10 år är mer än tillräckligt för att producera vällagrad sprit. Medeltemperaturen sommartid ligger på 33C och vädret är väldigt fuktigt. Myndigheterna varnar turister för att åka hit, bara att andas luften är mödosamt, särskilt dagar när det är 40 grader varmt! Vinter, vår och höst är folk välkomna då temperaturen ligger på några plusgrader.
Denna kvava värme liknar de extrema förhållanden som råder i södra Indien där man näppeligen kan ha sin whisky i fat mer än 4-5 år, avdunstningen är så rask att volymen inuti tunnorna sjunker kvickt.

Mannen bakom Goalong Liqour Group heter Kailang Gao. För 10 år sedan startade han bolaget med 1000 kinesiska Yuan på fickan (ca 1400 skr). Alan (som är hans västerländska tilltalsnamn) äger nu tre buteljeringanläggningar, är engagerad inom molekylärbiologi samt har två offshore-bolag.
– Historien är full av nycker och vedermödor, men ingen av oss ger upp Goalong-drömmen. Man måste tro på drömmar och mål, vi vet alla att det har varit en tuff resa men Goalong är som en familj. Goalongs spritprodukter ska bli kända över hela världen.
Så talar en sann entreprenör och att ambitionerna sträcker bortom den lokala marknaden och Kina är uppenbart. Redan nu går olika produkter från firman på export till 35 länder. Det är förmodligen därför man vill göra kvalitetssprit som även passar västerländska gommar.
Den stora frågan är förstås om man lyckas? Till skillnad från Pernods jättelika projekt en bit västerut i Kina där personalen utbildas av skotska konsulter ska Goalong göra jobbet själv. Kanske borde man ringa till Paul John i Indien eller snacka med Amrut. De har i alla fall erfarenhet av extrem lagringsmiljö.