fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 2 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews

Klassisk rom från Hampden Estate med twist

av Henrik Aflodal
25 januari 2019


 Reviews    Svenska Symposion inleder en stor romsatsning med två listningar på Systembolaget. Malmö-firman har jobbat hårt i många år för att ge oss whiskyälskare guldkant på tillvaron genom att servera specialwhisky med stor variation från ’independent bottlers’ som Gordon & MacPhail. Nu vill man förändra den svenska romscenen. Whiskyspot är med vid ring-side och iakttar och testar.

Det börjar inte bra. 12-åriga Compañero från Panama må vara en smaksak. Gillar man billig svensk chokladpudding är det här som hittat. För mig är det helfel. Uppenbarligen landade smakerna rätt hos Systembolaget som köpt in 1800 flaskor. Säkert lättsålt, till folk som inte botaniserat så mycket i utbudet av romsmaker.
Styrkan på 54% underlättar inte. Det luktar kokt linolja och vit choklad, efter vädring även crème brûlée som går igen i munnen där bränd karamell snart tar över, mot slutet chokladpudding som blir sockrig, rent av äckligt. Vatten gör romen odrickbar, sockrig billig smak, mjölkchokladaktig. Styrkan märks inte ens, sötman är för dominant.

Tur då att Hampden Estate finns som alternativ, en jamaicansk 7-åring som är lagom eftertänksam. Eken tar ner rom-karaktären och skänker drycken en underlig avgas-air som är charmerande. Eken växer sig stor mot slutet av smaken, fast arrakskaraktären står emot. Häng med: Burkig arraksodör nyhälld men med uppfriskande avgas-feeling, bakom blommig sötma. Eterisk luftig avgas-mun med rom-savaräng (bedövande söt), därpå matbanan och trätoner. Lång exit med ekig tyngd, rom tar på arrak som blir sandelträ. Lite vatten exponerar den påtagliga sötman hos den här romen. Smaken blir typiskt romsöt, halvvägs nyanserar torrare arrak, mot slutet choklad. Klassisk i stilen men ändå inte, verkligen värd ett besök. Vinner matchen mot Compañero hur man än vrider och vänder på saken.

Symposion är förstås inte ensamma på romscenen. Väletablerad på den svenska marknaden är Plantation, cognacshuset Ferrands romverksamhet. Romen införskaffas i olika länder i Karibien och Sydamerika och tas hem till Cognac när den är mogen för att tappas om på fransk ek (eller andra fattyper). Cognasmakare Alexandre Gabriels idé är att rom är ursprungstypisk, som i vinbranschen. Men där viner danas i jord och av klimat är det ekfatslagringen som formar romen (likt whiskyn). Gabriel åstadkommer dock häftiga effekter med sin fatjongering över två kontinenter. Från Peru hämtas en multi-vintage destillerad 2004, 2006 och 2010. Intressant nog slutlagrad på amerikanska rye whiskey-fat. Det luktar inget vidare, dämpad blyerts och sur citronsaft. Men smaken är spännande, aldehyder drar i romsötman, björksav och desivon som mildras av sockertopp. Går ut i lång läder-finish med avgasvibbar och söt karamell. Vattnad blir ekipaget skogigt, eller är det rök? Smaken är i alla fall sötslingrande med enbär och i avslutet avgaser över sotig Trocadero. En alldeles strålande rom-mun, synd att aromen är så trist, det drar ner helhetsbetyget.

Den här 12-åriga Plantation-romen från Panama har istället lagts på fat som tidigare rymt Arrans maltwhisky. Resultatet blir väldigt mainstream, tillbakalutad smak med burkvalladoft, en fet stank av paraffin och linolja. Jämn sockerkaksmun, strax lövhög och ekbeska, mot slutet inslag av gurksallad. Lågmäld romputtrande finish med praliner/konfekt. Med vatten bättre arom av apelsinfudge och sötaktig desivon. I munnen rik sötma med löv och salladsbeska halvvägs, lyfts av aromatisk ek i sluthänget. Konventionell gom men hovsamt lowkey för att vara en rom och därför kul att dricka. Av Arran märks intet men just lågmäldheten är ju en egenskap maltwhisky kan skriva under på.

Plantation-årgång 2007 från Barbados har tagits ur ett cognacsfat av Borderais-kvalitet. En svårfäktad fatstark rom. Ovanligt syrlig och aggressiv i stilen. Sprudlande citrus i nosen direkt från flaskan, centralt citronsoda, på djupet Champis-bubblig sötma och läder. För stark och aggressiv för att dricka, allt blir ändå bättre med lite vatten. Doften spricker upp i smaskig Plommon i Madeira-konfekt. En extrovert utgående doft av vanilj och björnlim. Gommen är intensiv. Fruktkompott, syrligt kryddtät och saftig. Lång kryddvass avslutning, savande ek stiger ut på djupet, eterisk arrak fyller ut. Här finns balansen, kraften bibehålls samtidigt som en lättsam saftighet motverkar aggressiviteten, romen är dessutom packad med ek. Något att bita i för inbitna rom-fantaster.

Compañero Extra Añejo 12 år Panama 54%

 82p   Doft 22, Smak 22, Exit 19, Balans 19  Gjord på melass, destillerad i kolonnpanna o lagrad på bourbonfat i 12 år. 1800 flaskor.  SB-nr 40365, 490 kr

Hampden Estate Pure Single Jamaican Rum 7 år 46%

 92p   Doft 23, Smak 23, Exit 23, Balans 23  Melass-rom med vildjästprocess som pågår i 8-15 dagar, destillerad i pot stills och lagrad på bourbonfat i minst 7 år. 1200 flaskor.  SB-nr 40366, 689 kr

Plantation Single Cask Panama 12 år Arran 46,2%

 86p   Doft 19, Smak 23, Exit 22, Balans 22  Panama-rom som slutlagrats på maltwhiskyfat från Arran.  SB-nr 40327, 699 kr

Plantation Single Cask Peru Willet Rye 49,8%

 89p   Doft 21, Smak 23, Exit 22, Balans 23  Rom destillerad och lagrad i Peru år 2004/2006/2010. Slutlagrad på rye whiskey fat från Willet Distillery i Kentucky.  SB-nr 40320, 699 kr

Plantation Single Cask Barbados 2007 Borderies Cognac 58,5%

 90p   Doft 23, Smak 23, Exit 22, Balans 22  Rom gjord och lagrad i Barbados, slutlagrad i Frankrike på fat som innehållit Borderies-cognac.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Världsberömd tequila möter det moderna japanska köket

Nyheter
fre 14:00

Vasaskeppets brännvin firar påsk

Nyheter
tor 11:00

Pink Gin firar fem år med jubileumsutgåva

Nya släpp
ons 10:46

Grön påsk med O.P. Anderson Petronella

Nyheter
ons 5:09

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.