fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 28 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem

Klimatsmarta Bruichladdich bygger Saladin-mälteri

av Henrik Aflodal Esq
16 april 2019
Islay-korn som ska bli Bruichladdich-whisky.

 Whiskymakande   Bruichladdich satsar på att bli en helt genuin Islay-malt. Precis som Bowmore, Laphroaig och Kilchoman ska man mälta sitt eget korn. Men inte i form av maltgolv utan Saladin-boxar (som försvann från Skottland med Tamdhu 2007). Tekniken innebär att blötlagd malt får gro i en stor bassäng och hålls i rörelse med hjälp av skovlar som rör sig i snigelfart fram och tillbaka. Box med tillhörande ugn ska stå färdig 2023. Så mycket som 42% av kornet odlas redan på ön men sänds till Inverness för mältning. Egen maltugn gör destilleriet mer flexibelt för experiment och utveckling av nya smaker. Och så kan man på fundamentalistisk vis öka spårbarheten för varje flaska ner till vilka åkerlappar kornet vuxit på. Här ska främst limiterade batcher göras på utvalt korn med målet att tillgodose 50% av produktionen (på sikt kanske 100%). Inte bara lokalt odlat Islay-korn utan även ekologiskt dito från Elgin samt urtima bere-korn från Orkney.

Bruichladdich får kontroll över hela processen från ax till flaska eftersom buteljeringen redan sker på destilleriet och utgåvorna balanseras med originalvattnet ner till buteljeringsstyrka. Nyordningen minskar klimatpåverkan när man inte längre belastar färjetrafiken med sina kornlaster. Dessutom undersöker bolaget möjlighet att använda tidvattnet som energikälla och även biomassa som bränsle till sin ångkokare. Nyligen förvärvades 30 hektar mark på Shore House Croft för att testa olika kornsorter på egen hand. Man letar efter nya varianter som är härdiga och tål det extrema öklimatet. För tillfället gör Bruichladdich 13 olika stilar genom att variera rökinnehåll och kornsorter under namnen Bruichladdich, Port Charlotte samt Octomore.

VD Douglas Taylor vill vara en hållbar företagare och minska Bruichladdichs klimatpåverkan och samtidigt bli allt mer ekologisk.

– Att driva företag på en ö gör oss medvetna om att vår sociala, ekonomiska och miljömässiga påverkan måste vara positiv, menar CEO Douglas Taylor. Vi har ett ansvar inför ön och dess invånare. De senaste åren har vi blivit alltmer hållbara ur ett klimathänseende. Enkla saker som att sluta använda buteljerat vatten och nyttja eldrivna fordon. Mer komplicerade åtgärder som att anlägga korridorer för vilda djur mellan åkrarna, eller att återanvända spillvärmen från våra pannor. Allt detta är del i ett långsiktigt arbete där vi ska vara hållbara i allt vi gör för att skapa en ljusare framtid för kommande generationer.

Destilleriet planerar också att öka sin lagerhuskapacitet. Två lagerhus står redan klara och ytterligare fyra planeras. Bruichladdich byggdes 1881 av bröderna Harvey för att kapitalisera på blended-boomen. Invergordon stängde ner 1994 för att sporadiskt göra whisky stötvis under åren. 2001 återupplivades destilleriet av vinhandlarna Mark Reynier och Simon Coughlin från London som anställde Bowmores Jim McEwan som whiskymakare. Man sålde 2012 ut till franska Rémy Cointreau. Idag görs dryga miljonen liter whisky årligen. Bruichladdich är Islays största privata arbetsgivare med 80 anställda (plus 20 på fastlandet) vilket är mer än Diageo som driver tre destillerier på ön. Bara kommunhuset har fler folk i arbete. Good work Laddies!

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Kultdestilleriet Karuizawa återuppstår i ny skepnad

Features
tis 5:19

Nordisk gin på export till Sydostasien

Nyheter
mån 5:05

Isle of Harris bygger ut för 10 miljoner pund

Nyheter
fre 5:35

Starward vill bli topp-5 bland Nya världen-destillerier

Nyheter
ons 5:52

Krönikan: Borde Prohibition införas i Sverige?

Krönikan
tis 5:50

Genombrott för forskningen om alkoholfri alt-sprit

Nyheter
mån 5:24

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW — Arrans grej har blivit att sälja NAS-whisky. Som inte osar av ungkola, vilket ofta är fallet med skotsk ungwhisky. Knepet är tappa om spriten på spännande vinfat mot slutet av lagringsperioden. Exempelvis fat som innehållit det söta vitvinet sauternes. Resultatet är en "jublande fallfruktsmak med torra ekplank som ramlar in mot slutet." 

https://spiritsnews.se/arrans-7-ariga-paradnummer/
  • NYA DESTILLERIER — Karuizawa is back! I alla fall om 10 år. Den siste chefen Osami Uschibori har dragit igång en kopia på det legendariska destilleriet som gick i graven vid millenniumskiftet. Den rökiga maltwhiskyn ska dessutom lagras uteslutande på oloroso sherry butts, precis som förr. Fast bara 250 fat läggs ner årligen så priserna på whiskyn som släpps efter 2033 lär bli höga. Online-handlaren dekantā tar beställningar på hela fat för den som har råd...

https://spiritsnews.se/nya-karuizawa-gor-copycat/
  • REVIEWS – När köpte du en 18-årig maltwhisky senast? 17 av 20-talet sorter på Systembolaget kostar över tusenlappen. Vilket gör att vanligt folk avstår. Och går miste om de annorlunda smaker högkvalitativ premium-malt bjuder på. Som Arrans 18-åring med en karaktär som sticker ut i sin genre. Häng med på en smakbeskrivning som kommer att locka till köp...

https://spiritsnews.se/dyr-men-god-gammelwhisky/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.