fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 25 januari 2021
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter Makande

Bästa whiskeykornet med kohornsdynga!

av Henrik Aflodal Esq
23 mars 2018
Kornodlare John McDonnell, Alan Mooney samt Trevor Harris med Waterfords Mark Reynier på besök hos en fransk vinbonde som odlar biodynamiskt med kohornsdynga.

 Whiskymakande    Waterford gör sin första biodynamiska whiskey. Mark Reyniers nya destilleriprojekt på Irland skapar rubriker. Bruichladdichs forne ägare vet hur man får press. Vinhandlaren från London som hoppade på whiskytåget sent 1990-tal har övertalat tre bönder att odla korn på ett miljöskonsamt men väldigt krångligt vis. Biodynamiskt jordbrukande lanserades 1924 av den österrikiske filosofen Rudolph Steiner och handlar om att en bondgård ska vara helt självförsörjande med egen gödsel och egna organiska bekämpningsmedel. Sålunda fylls kohorn med högkvalitativ dynga och grävs ner i jorden över vintern för få det rätta stinget.

Processen skapar en sorts supergödsel som växterna älskar. Förutom att blandas i själva jorden späds gödslet med vatten som sprejas över åkrarna två gånger per år. Biodynamiska tekniker som denna är vanliga inom vinindustrin, förklarar Mark Reynier:
– Det är fascinerade att se hur världens bästa vinmakare ägnar sig åt denna tidsödande form av odling. Det låter som galenskap men ifall de bästa vinerna åstadkoms på det här sättet måstet vi prova tekniken i whiskeybranschen också.

Kohorn fylls med färsk dynga. Efter en vinter begravd under jord är supergödslet klart!

Vi får vänta några år innan resultatet av ansträngningarna finns på flaska. Det var 2014 Reynier avslöjade planerna på en ”djupsinnig Irish whiskey världen tidigare inte skådat”. Första batchen rann av pannan 9 december året därpå. 2012 tvingades Reynier bort av sin styrelse och sålde ut till Rémy Cointreau. Bryggeriet i Waterford i sydöstra delen av Irland användes tidigare av Diageo för att göra Guinness men ägs nu av hans bolag Renegade Spirits. Här görs nu whiskey i två pot stills och en kolonnpanna för grainwhiskey men fokus ligger på maltwhiskey.

Man precis inlett sitt tredje produktionsår och första releasen är att vänta inom två år, ifall whiskeyn är redo. Det är ingen egentlig brådska eftersom finansieringen är tryggad med några stora delägare samt 50 mindre intressenter, ungefär samma upplägg som Murray McDavid hade när Bruichladdich köptes. Självklart är all produktion ursprungstypisk, 46 lokala irländska farmare är kontrakterade. Kapaciteten är 1 miljon liter per år men kan utökas till 3 miljoner med fler pannor.

Engelsmannen Mark Reynier bland pannor och spritskåp i sitt nya Waterford Distillery

Senaste nytt

Alt-whisky-TEST: Hur god är en alkoholfri Whisky Sour?

Blindtestet
fre 5:56

Ny salmiak-likör från Koskenkorva

Nya släpp
tor 5:27

Vad är vitsen med en vit månad?

Nyheter
ons 12:00

USA inför 25% tulltariff på cognac och brandy

Nyheter
ons 5:05

BrewDogs VD listar 10 bästa besluten

Features
tis 5:16

Irländska Bushmills gör comeback med maltwhiskey tappad direkt från fat

Nya släpp
mån 5:53

Kentuckys första bourbondestilleri startat av afroamerikaner

Nyheter
fre 13:08

Alkoholfria cocktails för din vita månad!

Barliv
fre 5:58

BrewDogs VD listar 10 största misstagen

Features
tor 5:33

Spritakademiens guldnubbe går till…

Nyheter
ons 10:30

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.