Whiskymakande Waterford gör sin första biodynamiska whiskey. Mark Reyniers nya destilleriprojekt på Irland skapar rubriker. Bruichladdichs forne ägare vet hur man får press. Vinhandlaren från London som hoppade på whiskytåget sent 1990-tal har övertalat tre bönder att odla korn på ett miljöskonsamt men väldigt krångligt vis. Biodynamiskt jordbrukande lanserades 1924 av den österrikiske filosofen Rudolph Steiner och handlar om att en bondgård ska vara helt självförsörjande med egen gödsel och egna organiska bekämpningsmedel. Sålunda fylls kohorn med högkvalitativ dynga och grävs ner i jorden över vintern för få det rätta stinget.
Processen skapar en sorts supergödsel som växterna älskar. Förutom att blandas i själva jorden späds gödslet med vatten som sprejas över åkrarna två gånger per år. Biodynamiska tekniker som denna är vanliga inom vinindustrin, förklarar Mark Reynier:
– Det är fascinerade att se hur världens bästa vinmakare ägnar sig åt denna tidsödande form av odling. Det låter som galenskap men ifall de bästa vinerna åstadkoms på det här sättet måstet vi prova tekniken i whiskeybranschen också.
Vi får vänta några år innan resultatet av ansträngningarna finns på flaska. Det var 2014 Reynier avslöjade planerna på en ”djupsinnig Irish whiskey världen tidigare inte skådat”. Första batchen rann av pannan 9 december året därpå. 2012 tvingades Reynier bort av sin styrelse och sålde ut till Rémy Cointreau. Bryggeriet i Waterford i sydöstra delen av Irland användes tidigare av Diageo för att göra Guinness men ägs nu av hans bolag Renegade Spirits. Här görs nu whiskey i två pot stills och en kolonnpanna för grainwhiskey men fokus ligger på maltwhiskey.
Man precis inlett sitt tredje produktionsår och första releasen är att vänta inom två år, ifall whiskeyn är redo. Det är ingen egentlig brådska eftersom finansieringen är tryggad med några stora delägare samt 50 mindre intressenter, ungefär samma upplägg som Murray McDavid hade när Bruichladdich köptes. Självklart är all produktion ursprungstypisk, 46 lokala irländska farmare är kontrakterade. Kapaciteten är 1 miljon liter per år men kan utökas till 3 miljoner med fler pannor.