Whiskymakande Chivas Brothers har lanserat en hållbarhetsplan för destillerierna Aberlour och Miltonduff. Drygt 1 miljard SEK (£88 miljoner) ska investeras i smartare destillationsteknik. Målet är att få ut mer sprit med mindre energiåtgång och utsläpp.
Samtidigt ska kapaciteten byggas ut rejält för att möta ökad efterfrågan på maltwhisky samt blended Scotch-märken som Ballantine’s och Chivas Regal där båda destillaten används i stor utsträckning.
Totalt ökas kapaciteten med 14 miljoner liter årligen. Volymökningen kommer som sagt att behövas. Halvårsrapporten från Chivas Brothers som presenterades i februari visar på en 23%-ig säljökning jämfört med siffrorna före corona-pandemin.
Ökningen ska ske utan avkall på miljöaspekterna. Målet är att Chivas Bros ska ha koldioxidneutral destillering inom gruppen redan 2026.
Lösningen är att bygga två nya upparbetningsanläggningar på sajterna samt använda Mechanical Vapour Recompression (MVR) i form av fläktar som tar hand om gaserna som uppstår vid destillering med ’pot stills’.
Ångorna komprimeras vilket ökar temperaturen. Denna energi återvinns och bidrar till att värma upp pannorna. Tekniken har utvecklats på Glentauchers och resulterade där i en energireduktion på makalösa 90%.
MVR-tekniken ska nu rullas ut på alla destillerier i gruppen, berättar Jean-Etienne Gourgues som är VD för Chivas Brothers:
– Scotch har som kategori visat uthållighet de senaste svåra åren och vi ser nu ökad tillväxt komma. Nu är det läge att öka produktionskapaciteten för att kapitalisera på det ökade intresset för Scotch framöver. Men också utveckla vårt hållbarhetsarbete på produktionssidan. Scotch kommer att finnas kvar för evigt och vi måste anpassa oss efter de globala klimatmålen.
Aberlour som har gjort whisky sedan 1879 ska fördubbla sin kapacitet till 7,8 miljoner liter per år. Alla dessa liter behövs för att tillgodose den exploderande efterfrågan på singelmalten. Aberlour är fortsatt Frankrikes mest populära maltwhisky och tar marknadsandelar i Asien.
Destilleriet kommer också att få en ansiktslyftning på besöksdelen som kommer att locka fler whiskyturister till bygden och lokalsamhället. Det nya pannhuset förses med stora glaspartier som släpper in ljus och låter besökare (och destillerianställda) se ut över det vackra skogspartiet utanför samt såklart dalgången med floden Spey.
På Miltonduff ska ett helt nytt destilleri byggas bredvid det gamla. Den nya anläggningen som inkluderar en upparbetningdel för avfallet får en årsvolym på över 10 miljoner liter.
Även om whiskyn numera går att köpa som 15-årig singelmalt är huvuduppgiften att förse blended-märken med råvara. Ballantine’s går som tåget och har det senaste halvåret ökat sin försäljning med +29% till följd av att man utökat sin produktportfölj.