fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 19 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Härligt kommersiell norrlänning men konstig gotlänning”

av Henrik Aflodal
19 april 2022


 Reviews    Gotländska Isle of Lime har mestadels dedikerat sin utgivning till de tusentals delägarna i startuppbolaget. Men nu börjar man bli mer publika, i takt med att produktionen satt sig och fatlagret börjar växa till.

Glädjande nog finns de två senaste utgåvorna numera på Systembolaget. Gotland heter nytillskottet som ju slår på stort med öns namn efter att whiskyn hittills döpts efter platser. Tanken är också att detta ska bli standardprodukten framöver.

Det ska sägas direkt. Denna offentliga utgåva tar några steg tillbaka jämfört med de tidigare släppen. Whiskyn har en konstig fisk-approach som förvisso rättas till med lite vatten. Men whiskyn är ändå som helhet odistinkt och velig.

Vid 46% luktar det alltså rökt fisk. En sorts fet fisk-odör som bryts mot kärnhusbeska, väldigt ung i stilen. I munnen oljig smak av laxskinn samt smörat rostat bröd, mot slutet sockerlag och rökt fisk. Ungkola-finishen har lite torvrök och sötlakrits i sig, som räddar whiskyn.

Vattnad tunnas aromen ut men exponerar torvröken med savaräng och blommor under. Vilket normaliserar whiskynosen. Småkakig smak som är lagom tät med sockerkaka och tobaksrök och lite torvrök. Rätt elegant faktiskt. Eftersmaken är rundare och mer beskedlig, men röken tappas bort.

Gotlandsgänget har verkligen satt knorr på sitt rökdestillat som går utanför alla ramar. Det är ett problem om man vill sälja så många buteljer som möjligt eftersom folk har svårt att relatera till de annorlunda smakerna.

Å andra sidan kan rökwhiskyn bli till en styrka om den används på rätt sätt, för att snofsa upp den vanliga whiskyn. För Gotland kan verkligen koka sprit. De tidiga småsläppen visar vilken ovanlig höjd spriten håller för att vara ett oprövat Nya världen-destilleri.

Här sätts fingret på det som annars är smådestilleriers stora bekymmer. Mängden nedlagd vätska påverkar den långsiktiga kvaliteten i utgivningen. Har man stora lager av mognande whisky går det bra att välja och vraka inför varje buteljering, annars får man ta ut vad som bjuds.

Vilket inte behöver betyda att whiskysläppen blir sämre, men att utförandet svajar. För varje flaska som ges ut ändras karaktären. Och för en massprodukt som whisky kan det vara ett problem om stilen avviker för mycket från det förväntade.

Tanken med ”Gotland” är att tappningen ska växa och utvecklas med tiden. Alltså att whiskyn däri ska bli äldre. Visst kan man batch-märka varje släpp och pedagogiskt försöka förklara att det är de allt äldre faten som gör att smaken hela tiden ändras.

Kanske vore det bättre att fortsätta utforska ön med spännande småplatser tills dess att receptet för ”Gotland” satt sig? Hur som helst, det är svårt att skala upp för snabbt för ett litet destilleri.

High Coast sitter i det sammanhanget i en rymligare båt. Här är volymerna mångfalt större men jämfört med ett skotskt destilleri ändå blygsamma.

Men så länge man inte breder ut sitt begränsade fatlager alltför yvigt funkar det. Hemmamarknaden får genomgående hög kvalitet från norrlänningarna.

Ulvöhamn är en välbalanserad och härligt kommersiell sak. Röken stöttar förtjänstfullt den rena sötman som är destillatets kännetecken.

Inbjudande fräsch maltighet i näsan med hötoner och äpplig fruktsyrup. En behagligt ren och skir fruktnos.

Rik fyllig mun med blommiga honugnstoner som tar på fruktsyrup a la apelsinsaft plus mild tobaksrök. Oj vad gott! Långsam jämn eftersmak av torkad frukt och fruktkaka med lite syrliga rökslingor. Angenämt.

Vatten i glaset gör aromen mindre och lättar upp smakerna i munnen. I eftersmaken framkallas rökelsetoner vilket gör avslutningen mer spännande men här tappas ändå dimensioner. Whiskyn är avgjort bättre vid 51%.

Sammanfattningsvis helt enkelt en lyxig, typiskt svensk singelmalt att varva ner med efter en hektisk arbetsdag. Rökig och lagom, vilket betyder good!

High Coast Ulvöhamn 51%

 91/89p   Doft 22/21, Smak 23/22, Exit 23/23, Balans 23/22  Utgiven i High Coasts nya serie Harbour Collection. Ulvöhamn är första hamn. Medelåldern på whiskyn är 7,6 år varav yngsta beståndsdel är strax under 6 år och äldsta är 8½ år. Maltkornet har ett rökinnehåll på 11 ppm. Whiskyn har lagrats på bourbonfat samt nya fat av mongolisk ek. 5746 flaskor ges ut.  SB-nr 41155, 799 kr

Isle of Lime Gotland 46%

 84/87p   Doft 20/22, Smak 21/22, Exit 22/21, Balans 21/22  Tolfte utgåvan av Isle of Lime har döpts till ”Gotland”. Snittåldern på utgåvan är 4-5 år med äldsta beståndsdel på 7 år och de yngsta 4½ år. ”Gotland” innehåller för första gången lite rökig whisky. För sitt rökrecept klipper man in ”hjärtat” senare vid 20-30 minuter (normalt 10 min). Sedan samlas sprit upp ändå ner till 61% (jämfört med 65% för det orökta receptet). Whiskyn har lagrats på en mix av 1st fill bourbon barrels och sherryfat. Detta kommer att bli huvudprodukten som för varje år kommer att bli äldre i sin sammansättning. Finns i beställningssortimentet.  SB-nr 56090, 494 kr (50 cl)

Senaste nytt

RESTIPS: Planera whiskyresan till Skottland

Features
tor 5:18

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.