Reviews Här är två konstiga svenskar. Båda har rökt kornet vilket brukar betyda att tappningarna landar rätt bra. Röken döljer ungdomsbrister. Fast när det gäller Mackmyra ska inte det behövas. Nya Moment Lava är ju 9-11 år gammal.
Alltså där en maltwhisky av Mackmyras kaliber och produktionsmetoder borde ligga. Whiskyn är gjord i de gamla brukspannorna på torvrökt malt med lite enriskvistar som krydda. Tunnorna som legat i Bodås gruva är återanvända bourbon- och sherryfat.
Alltsammans låter aptitligt. Men whiskyn pratar inte torvrök, istället handlar det om en sorts saltad karamellsmak. Lågmäld arom av tobak som är kvistigt tillbakadragen. Nyanser av limekaramell på maltsöt bas.
Smaken är maltig och kvistig med saltkaramell och sent joddfläktar, men sedan blir det tomrum, whiskyn famlar liksom efter något. Tack och lov kommer den tillbaka i eftersmaken som är lång och varm men sötbökig a la saltad choklad, torvrök växer.
Det är tur att röken stiger i eftersmaken som är bäst med värme-driv men som helhet kommer inte tappningen loss. Men namnet stämmer ju perfekt. Visst påminner detta om brända marker härjade av lava!
Vi väntar tålmodigt på en vällagrad Mackmyra men inte i rökkategorin. Det vanliga eleganta receptet borde blomma ut som 10/12-åring, hämtad ut vanliga bourbon barrels. Men kanske blir fatsötman för stor ändå så en mix av lite refillfat kanske? Äsch, det har man inte hunnit samla på sig ännu…
Gotländsk whisky har kommit ut bra under åren med sina småsläpp. Man har valt omsorgsfullt bland fåtalet fat. Här tappar gotlänningarna höjd. Whiskyn är 4-5 år gammal men lagrad på amerikansk nyek. Träet är för aggressivt och krockar med det viljestarka destillatet.
Sötman från de vanliga bourbonfaten saknas, istället framhäver nyeken syran i spriten. Och oj vad röken saknas, den finns där men manifesterar sig i träspån och surkål.
Mild arom av syrén och honungspastill, centralt grönsaker och ricinolja, i kanten rökelse/träspån. Kvistig ungdomlig lukt. Söt karamellsås i munnen, strax grön carambole, mot slutet kartig vinsyra dränkt i syrup. Lång surkålsaktig eftersmak med sötkväljande fruktkola. Vardbjärg kommer ut som den nya världen-skapelse den är.