Kozak Vodka är en premiumvodka från Ukraina som satsar på att charma den svenska marknaden med ett unikt kosack-recept från 1492 – som har smak av torrt vetebröd!
KOZAK ÄR EN av pionjärerna i det ukrainska premiumsegmentet och introducerades på Systembolaget tidigare i år genom importören Racimo.
Portföljen består av Kozak Vodka, Harvest Day Vodka, flera ukrainska stilla och mousserande viner samt ukrainskt mjöd. En av Racimos grundare är Sergi Kovtun, som flyttade till Sverige från Ukraina för 20 år sedan.
Med tanke på striderna som rasar i hemlandet är ett viktigt mål för importverksamheten att erbjuda humanitär hjälp för Ukraina, bland annat genom samarbete med Ukrainian Volunteer Hub i Stockholm, förklarar Sergii Kovtun:
– Ett av företagets mål är att hjälpa ukrainska producenter och människor i Ukraina som fortsätter arbeta för landets framtid. Genom att introducera Kozak Vodka på den svenska marknaden stöttar vi näringslivet i Ukraina samtidigt som vi får möjligheten att erbjuda en autentisk premiumvodka till konsumenter i Sverige.
Själva vodkan görs utifrån ett urtima recept skapat av kosacker i Cherkasyregionen 1492. Då smaksattes vodkan med torrt vetebröd som blöttes upp i spriten.
Ett tillvägagångssätt som man fortfarande använder sig av vilket förklarar den unika smaken av vetebröd i den moderna versionen av vodkan. Det torkade vetebrödet är exklusivt för just det här vodkamärket vilket även syns på etiketten.
Kosackerna är en folkgrupp som har starka historiska kopplingar till Ukraina och som varumärket har hämtat mycket inspiration ifrån. Inflytandet syns inte minst i namnet Kozak, men också design och värderingar.
De första kosackerna var bönder som flydde från förtryck och livegenskap och bosatte sig i centrala Ukraina under 1400-talet där de grundade självstyrande och självförsörjande samhällen.
Samhällena var byggda på jämlikhet och kosackerna var kända för sitt mod, nationalstolthet och stora frihetspatos. Värden som vodkamärket tagit fasta på och lyfter fram.
Den vackra loggan hämtar inspiration från gammal kyrillisk handskrift, och är en hyllning till Taras Shevchenko, det moderna ukrainska språkets fader.
Vidare är etiketten och flaskan av en unik design som anspelar på både ukrainsk folkkonst med levande färger och mönster samt premiumsegmentet, där produkten positionerat sig, förklarar Sergii Kovtun:
– Kozak lyfter stolt fram sina ukrainska rötter och det hantverk som ligger bakom drycken. Vodkan har en unik smak och ett rikt arv, som jag tror vodka-drickare i Sverige kommer att uppskatta.
Bakom Kozak ligger en av Ukrainas största spritproducenter, National Vodka Company, som är en del av Bayadera Group.
Verksamheten har påverkats av konflikten. Transporten av spriten, som tidigare gick via den viktiga hamnstaden Odesa, går nu genom Rumänien för vidare sjötransport. Det här har inneburit en mer tidskrävande och dyrare process.
Bayadera Group har, trots utmaningarna, bibehållit personalstyrkan på 3500 anställda och fullföljer sin ambitiösa expansionsplan. Kozak är nämligen ett av världens snabbast växande vodkamärken med en vision om att vara marknadsledare både på hemmaplan såväl som utomlands.
Idag exporteras Kozak till 22 länder och målet är att gradvis expandera och etablera sig på nya marknader. Och Sverige med sin långa brännvinstradition är särskilt intressant för ukrainarna.
Vodkan görs i Cherkasy-regionen som tack vare sin rikliga tillgång på naturligt källvatten är en lämplig plats för spritproduktionen. Destilleriet är lokaliserat i centrala Ukraina och ligger tre timmars bilfärd söder om Kyiv.
Anläggningen från 2005 är toppmodern med destillationsutrustning tillverkad i Italien och Frankrike. Här har ukrainarna skapat över hundra recept på olika spritdrycker.
National Vodka Companys innovationsförmåga baseras på 18 unika patent på produktionsmetoder som ligger till grund för mångfalden av produkter.
Kozak destilleras i kolonnpanna och får vila någon dag innan spriten slussas genom en serie ’polishing’-filter. Vodkans rena karaktär förfinas därpå genom en synnerligen exklusiv kolfiltrering.
De ekstavar som förbränns under hög temperatur för att tillverka kolet är nämligen 80-100 år gamla! Spriten får sedan mycket långsamt sippra genom kolbädden som absorberar orenheter.
Resultatet är en absolut klar vodka med mjuk smak. Metoden är kostsam och understryker den air av exklusivitet varumärket utstrålar. I nästa steg sker ”magin”, när det femhundra år gamla receptet tar form och får sin unika smak av torrt vetebröd.
Destilleriet har en kapacitet på över 150 miljoner flaskor årligen och inhämtar 40 ingredienser från olika regioner i Ukraina – honung, lindblommor, mynta, kamomill, kanel, ginseng, torkad frukt och bär samt självfallet torrt bröd.
Utöver ren vodka tillverkas smaksatt vodka som kryddas med allt från chilipeppar, lakritsrot, fänkål och aprikos till bisongräs (myskgräs).
Vid sidan av originalprodukten Kozak Classic Vodka, importeras även Kozak Ice och Kozak Pepper. Alla tre finns på Systembolaget och styrkan är självfallet 40%. Hur dricker man då Kozak Vodka?
– Personligen vill jag ha min vodka lätt kyld. Allra bäst kylskåpskall med en temperatur på 5-12°C. Då är smakerna som mest framträdande! Den runda smaken av vetebröd passar utomordentligt till kryddstark mat. Eller till snacks både före och efter maten, säger Sergii Kovtun.
• Kozak Classic Vodka 40% | SB-nr 51720, 249 kr
• Kozak Ice Vodka 40% | SB-nr 50218, 249 kr
• Kozak Pepper Vodka 40% | SB-nr 52194, 269 kr