Gör som kändiskocken Edin Dzemat och starta kräftsäsongen med ett annorlunda kräftkoncept – karibisk kräftskiva. Med kräftor och tillbehör influerade av Västindien och med nubben utbytt mot irländsk whiskey får du en spännande twist på din kräftskiva.
Kräftskivan Kinesiska jumbo, turkiska vildfångade eller svenska signalkräftor serveras till pajer, västerbottenost och nubbe – sällan väntar några större överraskningar när den svenska kräftsäsongen drar igång.
För att ändra på det tar vi hjälp av kändiskocken Edin Dzemat som har komponerat en mer exotisk kräftskiva med karibisk touch, ackompanjerad av irländsk whiskey!
Edin Dzemat har tidigare arbetat på bland annat prisbelönta Noma i Köpenhamn och varit kapten för svenska kocklandslaget samt vunnit Kockarnas kamp (2016). I sitt recept kokar han kräftorna i Tullamore whiskey och rekommenderar passande tillbehör.
– Kräftor kan ätas på en mängd olika sätt och jag ville utmana den svenska traditionen. Whiskeyn får också en avgörande roll i tillagningen just för att den utmanar; en whiskey med koppling till den karibiska romen – det passar både mitt syfte, smaken och kräftskivans tema perfekt, menar Edin Dzemat.
Den whiskey han jobbat med för att skapa recepten är alltså Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish. Som är en trippeldestillerad malt- och grainwhiskey, lagrad på noga utvalda fat som tidigare använts för att lagra Demerararom.
Att Tullamore valt att använda fat som tidigare lagrat rom är ingen tillfällighet, karibisk rom har nämligen en koppling till Irland. Under 1600- och 1700-talen emigrerade över 50 000 irländare till Västindien, där deras whiskeykunskaper användes för att framställa karibisk rom.
Med sin gyllengula färg och sina karamellsöta och tropiska inslag är XO Caribbean Rum Cask Finish en perfekt blandning mellan irländsk whiskey och karibisk rom.
Recept – Edin Dzemats karibiska kräftskiva
Chilimajonnäs
3 äggulor
3 teskedar senap
3 teskedar vitvinsvinäger
8–10 dl matolja
1 tsk chilipulver alt. färsk chili efter smak
Gör så här: Vispa ihop äggulorna med senap och vitvinsvinäger. Vispa försiktigt ner oljan, först långsamt i en tunn stråle och öka sedan takten när det binder. Majonnäsen är klar när den är krämig i konsistensen. Tillsätt chilipulver alternativt färsk chili efter smak och styrka på chilin. Avsluta med att smaka av med salt.
Karibisk sallad
300 g lila spetskål
100 g skivad och skalad ananas
2 röda paprikor
2 cl citronsaft av lime
50 g strimlad vårlök
färsk koriander
Gör så här: Strimla alla grönsaker fint. Skär ner ananasen i tunna skivor. Toppa med koriander och avsluta med limejuice. Smaka av med salt och peppar.
Karibiska kräftor
2 ½ L vatten
1 dl salt
3 sockerbitar
20 g spansk körvel
50 g citrongräs
2 dl Tullamore D.E.W.
Gör så här: Koka upp vatten i en stor gryta. Koka upp vatten, whiskey, salt, sockerbitar, citrongräs och spansk körvel i en annan gryta. Kontrollera att alla kräftor är levande och skölj dem i kallt vatten. Lägg ner 25 kräftor, ca 1 kg åt gången i det kokande vattnet. Ta upp dem efter 1 minut med hålslev och lägg dem direkt i den kokande kräftlagen. Koka 8–10 minuter från det att lagen kokat upp. Låt kräftorna kallna i lagen.
• Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish 43% | SB-nr 82239, 379 kr