Reviews Nikka har två malt-destillerier. Det ursprungliga byggt 1934 gör en rökanstruken sprit som är hyllad och omtalad som den första asiaten som sprängde sönder det skotska monopolet på superwhisky.
Grundaren Masataka Takesurus andra panna uppställd utanför storstaden Sendai 1969 skulle vara rökbefriad och gjord i den japanska stilen som är sötaktigt estrig. Miyagikyo som singelmalten heter är också en fruktbejakande whisky som många gillar.
I vanliga fall det vill säga. Nyanlända Miyagikyo Single Malt (utan ålder på etiketten) saknar den där frukten till stora delar. Doften är provocerande ofruktig. Istället ljust maltig i ljunghonungstil. Mitt i karamell-trocadero och gräddkola. I kanten paranöt-fetma med lite fanér.
Ovanligt ocharmigt läge för detta destillat. Whiskyn får också en knäckig start i munnen som strax blir syrligt citruskärv med sträva kryddor och läder mot slutet. Lång vibrerande eftersmak som dras fram av söt ek och mineraler, fruktkola famlar.
En ovanligt hafsig upplaga av det som ska vara Nikkas fruktkok nummer ett. En koladämpad arom och en alldeles för citruskärv mun. Behöver stanna längre i faten för att ånyo komma i kontakt med destillatets inneboende jublande fruktighet!
Yoichi kan man i alla fall lita på. Den har sin rök och drar sig inte för att vidareutveckla temat och blanda in andra fenoler än förväntad torvrök. Lukten ställer frågor och det tar ett litet tag innan man är med på noterna.
Ur glaset stiger en stor karamellig, bakad rökighet. Ångor av rökt fläsksvål och jordkällare med fruktkaramell och tangerine-citrus ovan. En citrusfrisk men röklurig bouquet som man börjar gilla skarpt efter en stunds tillvänjning.
Söt maltig smakstart med lättsamma toner av fruktkorg som snart blir fylligare med syrlig halvtorr mandarinlikör. Mot slutet inslag av salmiak och finsk tjärpastill. Den långa eftersmaken är sotigt torvrökig med halvtorr fruktkaramell i botten. Efterhand salt- och jodstänk.
En god Yoichi alltså. Rätt ren i fruktsmakerna och med en söt tjärton i röken. Elegant halvtorr saltrökig finish. Mest sötma får man i näsan. En apetizer innan en högkulinarisk japansk måltid.