fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 3 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Features

Kultdestilleriet Karuizawa återuppstår i ny skepnad

“Kavalans Ian Chang skapar ny japansk whisky”

av Henrik Aflodal
24 januari 2023

KARUIZAWA ÄR ETT av Japans legendariska destillerier. Här på 820 meters höjd invid vulkanen Asama inleddes whiskyproduktion 1955. På 1970-talet körde man för fullt sju dagar i veckan och åstadkom 800 000 liter i de små miniatyrpannorna, fyra till antalet. Förstapannan tog bara 3500 liter ’wash’ och spritpannan matades med 2200 liter ’low wines’.

Fram till 1995 nyttjades företrädesvis rökmalt eftersom importskatten var lägre för rökt malt. Spriten lades på stora oloroso sherry butts. Och det är den stilen som på 2000-talet blev kultförklarad. Inte minst för att Japans minsta destilleri kokade sina sista droppar whisky år 2000.

Hösten 2020 slog en 52-årig Karuizawa världsrekord. Den dyraste japanska whiskyn någonsin klubbades för 4 miljoner kr av Sotheby’s. Så det finns sprängkraft i namnet. Ägaren Mercian, en vinhandlare, la slutgiltigt ned destilleriet 2011 och sålde marken året därpå.

Nu återupplivas namnet i ny regi. Karuizawa Distillers är ett lokalt projekt initierat 2020 som drivs av en bankman från orten, Koji Shimaoka:
– Jag såg det ikoniska Karuizawa Distillery uppstå och falla. Och som whiskyälskare kände jag att det var min plikt att föra traditionen vidare.

I november 2022 slutfördes bygget av Komoro Distillery för 210 miljoner kr vid foten av Asama, på 910 meters höjd. Bara Ikawa startat i november 2020 ligger högre med sina 1200 meter över havet. Det tog Shimaoka fem år att hitta den perfekta platsen, dryga milen från det ursprungliga destilleriet.

– Här är förhållandena perfekta. Ett svalt klimat liknande Speyside och massor av vatten med rätt mineralinnehåll vilket är gynnsamt för jäsningen. Men framförallt är platsen vacker med strålande utsikt, vilket kommer att förföra besökarna.

Vem ska göra whiskyn då? Något överraskande hämtas whiskymakaren från Taiwan, trots all whiskykunskap som finns i Japan. Ian Chang är mannen bakom superwhiskyn Kavalan som nu får ta itu med en annorlunda utmaning. För västerlänningar må Japan och Taiwan ligga nära varandra, men förutsättningarna är väsensskilda när det gäller whiskymakande, framhåller Master Blender Ian Chang:

– Taiwans heta temperaturer gör att avdunstningen årligen snittar på 15% vilket gör mognadsprocessen extremt snabb. Whiskyn blir träig och bitter på bara några år. Här i Karuizawa ligger dunstningstakten under 2% vilket gör att whiskyn här kommer att utveckla mer delikata smaker med en finare textur.

Ian Chang lockades av möjligheten att göra whisky med åldersbeteckning. Planen är att avsätta 50% av årsproduktionen för att kunna ge ut whisky med åldersbeteckning framöver. Samtidigt älskar han det japanska köket och kulturen så han svarade ja på jobberbjudandet omgående.

Karuizawas nya Komoro Distillery startas av Ian Chang från Taiwan och Koji Shimaoka från Japan.

Pannorna kommer från Skottland. Forsyths i Rothes har hamrat fram två kopparpannor. Men tro inte för den skull att bara en typ av whisky ska göras.

– Vi kommer att laborera med spritklippet för att få olika tyngd i destillaten. Huvudstilen kommer att vara lättrökt. Vi tänker använda en rad olika fattyper för att skapa olika whiskys.

Den inhemska japanska eken mizunara är fokus ihop med oloroso, men även fino och amontillado sherry ska användas och såklart portvinsfat från portugal. Att satsa på japansk ek är verkligen inte en självklarhet eftersom faten är tio gånger dyrare än bourbon barrels.

– Vi är ett japanskt destilleri så vi ska använda japansk ek, kommenterar Ian Chang. Mizunara ger whiskyn en tempellik karaktär, nästan rökelselik.

Lagringstakten ska snabbas på genom att använda spänstig ek samt även mindre fatstorlekar. Välanvända fat fräschas upp genom att brännas ur ånyo för att frilägga färsk ek.

Det första som slog en när nyheten om att Karuizawa ska återuppbyggas kom är att fabriken borde göra en copycat av föregångaren. Det kommer inte att hända, enligt grundaren Koji Shimaoka:

– Vi ska inte göra en faksimil-whisky. Det skulle vara att slösa bort Ians talang att återskapa något från förr. Och förmodligen är det omöjligt att göra, gamla Karuizawa gjorde sin whisky. Vi ska göra något som är mycket bättre och prisvinnande!

Ian Chang strävar efter att göra rena destillat, ’clean style liquid’. Som medgrundare håller han med Shimaoka att Karuizawa-spriten inte var optimal och kan göras bättre:

– Komoro ska göra en ren sprit som är mycket fruktig men ändå komplex med underliggande nyanser. Det vårt destillat har gemensamt med det tidigare Karuizawa-koket är ett stråk av sulfur som kommer att vara karaktärsdanande.

Att Karuizawa fått ett sådant rykte på gamla dagar har mer att göra med klimatet och lagringsbetingelserna än själva spritkoket, tror Ian Chang:

– Karuizawa har blivit ett kultnamn. Och det beror på närheten till bergen som ger ett mer temperat klimat vilket är ovanligt här i Asien. Vi är trygga med att det unika mikroklimatet här i de japanska alperna ska hjälpa oss att göra fantastisk whisky.

Destilleriet har ritats av arkitektbyrån Sogo Aud från Tokyo. Glaspartier på fram- och baksida gör att naturen runtomkring, och utsikten, inkorporeras. Förutom själva destilleriet satsar man på stora besöksytor.

Moderna destillerier handlar lika mycket om turism. Här ska finnas på masterklass-salar för utbildning av whiskyfans, ett blendingrum samt restaurang, bar och en shop att handla i.

– I Japan ses fortfarande whisky som en dryck för gamla män, säger Koji Shimaoka. Vi vill ändra på det och inkludera unga människor, kvinnor och familjer. Målet är att locka över 100 000 besökare varje år.

Komoro-destilleriet ligger i en skogsglänta vid foten av den aktiva vulkanen Asama utanför staden Karuizawa i de sydjapanska alperna.

Destilleriet öppnar för besökare i maj 2023 och tågstationen Komoro ligger bara 90 minuter från Tokyo så turistströmmarna lär bli självgående. Själva produktionen kommer igång i juni när alla tester slutförts. Årskapaciteten är bara en tiondel av vad Yamazaki utanför Kyoto tillverkar.

Första utgåvan väntas 2026. En 3-åring utgiven i ett set om sex småflaskor á 20 cl lagrad på portvinsfat. Priset på 5500 kr kan tyckas högt men de 500 exemplaren sålde ut på några minuter vid en whiskymässa på Taiwan. Ian Changs namn säljer.

För Koji Shimaoka är Komoro bara början. Nästa steg blir att öppna ytterligare ett destilleri i centrala Karuizawa.

– Komoro kommer att vara vårt highend-destilleri. Närmare stan ska vi bygga en större fabrik. Målet är att bli en Japans tre största producenter av maltwhisky. Kanske tillochmed den största sett till volym.

Jojo, det är höga ambitioner. Att utmana Suntory, Nikka och Kirin. Men om fokus är maltwhisky kan det funka ifall pengarna finns. För Karuizawa är ett namn med sprängkraft.

Bara Hanyu slår högre bland japanska whiskyfans. 2020 kungjorde varumärkesägaren Toa Shuzo att man skulle återstarta destilleriet igen. Så snart är båda traditionerna online igen. Och Ian Chang lär leverera det han lovar. Vällagrad mainstream-whisky a la Speyside med en viskning av rök.

LÄS MER: Kult-japanen Hanyu återuppstår!

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.