Reviews Alla nya destilleriers stora livsgåta är hur whiskyn ska lagras. För skottarna som hållit på i några hundra år är det det en ickefråga. Dels har man i modern tid levererat whisky till blended Scotch och då betyder fattypen inte mycket.
Men med framgången för Single Malt har man tvingats ta ställning till i vilka fat whiskyn ska lagras. Eller inte. Det mesta från Skottland kommer ur nyanlända bourbonfat, eller refillfat samt sherryfat.
Men för alla Nya världen-destillerier är frågan brännande. Inte minst eftersom volymerna är så otroligt småttiga. När ett litet skotskt destilleri spottar fram 1-2 miljoner liter räknas ett jättestort nydestilleri sina åtråvärda droppar i hundratusentals liter. Vilka fat man väljer för sina större utgåvor är med andra ord viktiga beslut.
För norrländska High Coast är det just detta enigma man idag grunnar på. Vad ska forma husstilen om 6-7 år? Mitt förslag, baserat på den senaste limiterade utgåvan, som blev så lyckad, är orökt whisky lagrad i fat som innehållit rökwhisky!
Specialaren Lunde i Harbour Collection är inget mindre än ett vägskäl för Ådalen-destilleriet. Jag hade kunnat skriva ”Best HC Ever” och verkligen menat det. För stilen i den tredje hamnutgåvan är sammanhållet perfekt.
Knappt 8 år och därmed tillräckligt gammal. Men sällan har väl svensken fått ihop allt så här bra? Samtidigt fruktexpressiv men också lyckligt ekdryg. Trots att det är refillfat från Islay som gjort jobbet. Det som hänt är att rökwhiskyn i fatväggarna simulerar ekeffekten!
Häng med: Stor äppelfruktig arom med torkade aprikoser. Mitt i vit choklad och kokos, under elkabel och sandelträ, på djupet surkart a la sura vinteräpplen, liknande suröl.
Koncentrerad smak som är örtig med torvrök i starten. Strax äppelsavande och maltig, därpå fruktkaramell med tropiska övertoner. Mot slutet mycken ekbeska med jodslängar. Lång tät eftersmak som är marmeladigt ekseg åt det exotiska hållet med fragrant fanér som kittlar. Sotig torvrök bär. Allting stannar i saltlakrits.
Lite vatten tippar balanserna en aning. Doften får mer fruktkaramell med drag av päronmarmelad. Enklare, godare arom men också mer endimensionell.
Smaken är saftig och örtig med skalbeska som drar, innan en Champis-glad ton poppar upp, följt av syrlig citrus. Eftersmaken är kliande nypon-kartig med söt lemonad som vinner. Efteråt flämtande torvrök och fanér.
Raffinerat och begåvat. High Coast-destillatet känns vuxet med fullt utblommad karaktär. Ett recept/koncept att ta på allvar för whiskymakare Roger Melander och blender Lars Karlsson. Men att importera Islayfat är förstås onödigt.
Bättre att fylla upp egna rökfat som tömts med det rökfria destillatet. Då kan fansen få uppleva något liknande om 8-10 år. En riktigt bra kvasirökig HC i början av 2030-talet, det vore väl något att satsa på!