Nya släpp Finska rågwhiskyn Kyrö kommer till Sverige som kolasås! Det är Pärlans Konfektyr som tar hjälp av den finska whiskyn för att smaksätta sina gräddkolor. Nya Kyrö x Pärlans kolasåsen är enligt konditor Lisa Ericson ”otroligt god.”
För några veckor sedan hade Kyrö officiell premiär hemma i Finland för sin första reguljära rågwhisky som sålde slut på några dagar. Så det är endast i denna form man kan få smaka whiskyn för tillfället.
Kyrö startade sin whiskytillverkning 2014 och är idag Finlands största whiskydestilleri. Hittills mest känd för sin prisbelönta gin.
Men vi svenskar kommer att få vänta ett tag till innan finsk rågwhisky kommer till Systembolaget, förklarar grundaren Mikko Koskinen:
– I väntan på whiskyn ville vi göra något särskilt för Sverige. Samarbetet med Pärlans blev resultatet. Vi gillar bägge att göra saker på ett grundligt hantverksmässigt sätt.
Pärlans Konfektyr arbetar med traditionella metoder och kokar sin kola i små satser precis som man gjorde förr.
– Att arbeta med Kyrö som har liknande filosofi som vi är utmanande och roligt. Deras whisky och vår kola gifter sig bra, säger Lisa Ericson.
Kolasåsen avnjuts till äkta gräddglass och i andra desserter. Eller så äter man bara direkt ur burken.
– Såsen är ett kul sätt att fira att vi äntligen kommit ut med vår whisky, menar Mikko Koskinen.
I de etablerade whiskyländerna är fudge-sås en vanlig produkt på hyllan i destillerierna butiker. Särskitl i Amerika där man älskar sötsaker.
En Rye eller Bourbon Fudge Sauce ska naturligtvis spetsas med alkoholhaltig whiskey som inhandlas vid samma tillfälle. Fast denna ”vuxna” njutning får anstå tills Kyrö kommer hit på riktigt.
Pärlans ligger på Östermalm i Stockholm och grundades 2010. Passionen ligger i att göra smörsmäktande gräddkola som faktiskt kan vara svårt att hitta i Sverige. Fabriken ligger idag i en gammal tegelbyggnad invid Brunnsviken norr om tullarna. Kolan går på export till de nordiska länderna, Tyskland och Japan.