fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
tisdag 17 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nya släpp

Kyrö rågwhisky får Sverige-premiär i en kolasås!

av Henrik Aflodal Esq
9 september 2020


 Nya släpp    Finska rågwhiskyn Kyrö kommer till Sverige som kolasås! Det är Pärlans Konfektyr som tar hjälp av den finska whiskyn för att smaksätta sina gräddkolor. Nya Kyrö x Pärlans kolasåsen är enligt konditor Lisa Ericson ”otroligt god.”

För några veckor sedan hade Kyrö officiell premiär hemma i Finland för sin första reguljära rågwhisky som sålde slut på några dagar. Så det är endast i denna form man kan få smaka whiskyn för tillfället.

Kyrö startade sin whiskytillverkning 2014 och är idag Finlands största whiskydestilleri. Hittills mest känd för sin prisbelönta gin.

Men vi svenskar kommer att få vänta ett tag till innan finsk rågwhisky kommer till Systembolaget, förklarar grundaren Mikko Koskinen:

– I väntan på whiskyn ville vi göra något särskilt för Sverige. Samarbetet med Pärlans blev resultatet. Vi gillar bägge att göra saker på ett grundligt hantverksmässigt sätt.

Pärlans Konfektyr arbetar med traditionella metoder och kokar sin kola i små satser precis som man gjorde förr.
– Att arbeta med Kyrö som har liknande filosofi som vi är utmanande och roligt. Deras whisky och vår kola gifter sig bra, säger Lisa Ericson.

Kolasåsen avnjuts till äkta gräddglass och i andra desserter. Eller så äter man bara direkt ur burken.
– Såsen är ett kul sätt att fira att vi äntligen  kommit ut med vår whisky, menar Mikko Koskinen.

I de etablerade whiskyländerna är fudge-sås en vanlig produkt på hyllan i destillerierna butiker. Särskitl i Amerika där man älskar sötsaker.

En Rye eller Bourbon Fudge Sauce ska naturligtvis spetsas med alkoholhaltig whiskey som inhandlas vid samma tillfälle. Fast denna ”vuxna” njutning får anstå tills Kyrö kommer hit på riktigt.

Pärlans ligger på Östermalm i Stockholm och grundades 2010. Passionen ligger i att göra smörsmäktande gräddkola som faktiskt kan vara svårt att hitta i Sverige. Fabriken ligger idag i en gammal tegelbyggnad invid Brunnsviken norr om tullarna. Kolan går på export till de nordiska länderna, Tyskland och Japan.

• Kyrö x Pärlans kolasås | 145 kr (300 g)

Senaste nytt

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

KISS-rom listas i USA

Nyheter
tor 5:20

Maltwhisk(e)y på portvinsfat i topp

Nyheter
ons 11:32

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.