Maltwhisky-VM Sista kvalprovningen i Maltwhisky-VM bjöd på en del överraskningar. Rökklassens två sista semifinalplatser skulle tillsättas. Hälften av whiskyn kom från Islay och det var såklart där tätstriden skulle utkämpas.
Utanför maktkampen hamnade en svensk, en irländare och en annan skotsk öwhisky. Ledaig från Isle of Mull bjöd på en mild torvrökig whisky med kaffeinslag i aromen, josig smak med bacon/gummi-fenoler som inte stack ut tillräckligt i blindprovningen.
Bill Phil gjord av Greater Northern Distillery var kanske den största överraskningen enligt juryordförande Henrik Aflodal:
– Bill Phil är en riktigt bra whiskey som borde upptäckas av fler. Ljusa estrar med tobaksfenoler i doften och en saftig smak av verkstadsgolv som blir väldig sotig med tablettaskfrukt i finishen. Men röken var för avvikande för att gå hem i ett Islay-sammanhang.
Inte heller svenska High Coast lyckades rubba Islay-hegemonin. Trots en fruktsavande lite bitsk smak med brandrök mot slutet. Kanske lite ung i stilen men med kvalitet.
Kvar i matchen var Caol Ila och Bunnahabhain från norra Islay och självaste Lagavulin från sydkusten. Sistnämnda destilleri vann Peated-klassen i Maltwhisky-VM 2007 och har bara missat finalen en gång vilket var för fyra år sedan 2018.
Med fyra finaler i ryggen är giganten den mest framgångsrika av alla Islay-destillerier i tävlingen. Här fick destilleriet 2 av 3 guldröster så avancemanget var självklart.
– Lagavulin är oefterhärmlig. Mild och avvaktande i doften, som det anstår en åldring. Smaken av bakad rök med bulldeg och karamell växlar upp med jod en bit in och flashar lite citronpastill mot slutet. Whiskyn står ut och levererar på en helt annan nivå än konkurrenterna.
Stallkamraten Caol Ila har haft det svårare att gå till final. Hittills har det bara blivit en finalplats. Destillatet kokas i betydligt större pannor än Lagavulin men med lika höga röknivåer. Årets bidrag var lite för blekt för att övertyga juryn i Karlskrona.
Smaken av oljig torvrök med fruktkola och saltskrap ebbar ut alltför fort. Whiskysmakerna tar inte riktigt fart som de borde. Kvällens stora skräll stod istället Bunnahabhain för.
Mòine har bara legat 5-6 år på bourbon barrels. Rökmalten boostas med 35-45 ppm fenoler vilket är höga nivåer. De stora pannorna tar bort en del av röken såklart men tillräckligt mycket blir kvar. I alla fall i nuvarande version som briljerade.
Karlskrona-folket som bänkat sig för en holmgång i röksmaker fick sitt lystmäte när ynglingen dök upp i glaset. Men det ska ju inte vara rökigast som vinner, utan den whisky som levererar intressanta balanserade röksmaker, inskärper Henrik Aflodal:
– Jag blev faktiskt förvånad när whiskyn dök upp i glaset. Doftmässigt rätt beskedlig med en sirligt lätt rökfläkt av nyrostat kaffe och söt torvrök på djupet. Men smaken bolmar verkligen av frisk torvrök. Whiskyn har kropp med salta söta estrar som växer in. Och med den värmande torvrökbolmande eftersmaken var saken klar. En tydlig tvåa i blindtestet.
Det blir väldigt intressant att se hur det går för båda sorterna i en brokig semifinal där flera av stjärnorna från Islay saknas – från Laphroaig, Bowmore, Bruichladdich till Caol Ila. Lagavulin utmanas av Ardbeg förstås. Men anmärkningsvärt är att tre ”pirat-utgåvor” är i semifinal i år.
Ileach, Finlaggan, Smokehead sourcar sina singelmalter från hemliga Islay-destillerier. Och de är rasande bra på att sätta ihop produkterna, uppenbarligen bättre än destillerierna själva. Kampen om de två finalplatserna i nästa steg blir rafflande. Södertälje-juryn avgör 11 november.
PEATED style | Karlskrona 26 oktober
1. Lagavulin 16 år 43% = 48+6 poäng
2. Bunnahabhain Mòine 46% = 24+2
————————————–
3. Caol Ila 12 år 43% = 18
4. High Coast Timmer 48% = 6
5. Ledaig 10 år 46,3% = 3
6. W.D O’Connell Bill Phil 47,5% = 1
Röstförfarande: Varje provare röstar på de två malter man vill ska gå vidare till semifinal. Guldkandidaten får 3 poäng, silver ger 1 poäng. Juryns ordförande har dubbel röststyrka (redovisas ovan som +6/+2).
Tävlingsklasser: VM har tre smakkategorier. Sherried (vinfatslagrad), Peated (rökig whisky) och Malty style (varken vinfatslagrad eller rökig whisky).