fbpx
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 10 juni 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Arrans rökare LAGG en riktig sötnos!”

av Henrik Aflodal
12 april 2023

 Reviews    Lagg är Arrans rökiga whiskydestilleri som ligger på på öns sydspets, med utsikt över Kintyre-halvön där Campbeltown gömmer sig. Det var här i Lagg öns sista licensierade destilleri låg innan man gav upp 1837 om flydde tvärs över bukten.

Här i Lagg startade Isle of Arran Distillers sitt andra destilleri i mars 2019. Så långt bort man kunde komma från första destilleriet som år 1995 invigdes i byn Lochranza, vid norra färjeläget.

Grejen med Lagg är att här görs bara rökig maltwhisky. Som man tidigare ”fuskat” med på Lochranza vilket svenska folket kan njuta av i utgåvan Arran Heavily Peated, även kallad ’Crazy Swede’.

På Lagg kokar man sålunda sprit på rökigt maltkorn med 50 ppm fenoler. Pannorna är små och lyne-armen sluttar brant nedåt för att få med fenolerna. Pjäserna körs också ganska bryskt för att få en mer kraftfull oljig spritkvalitet.

När jag besökte destilleriet hösten 2022 bjöd destillerichef Graham Omand på sin ’new make’:

– Spriten ska vara sötaktigt rökig med kryddig värmande touch. Lagg-stilen rymmer gräsnoter, aska och lägereld. Spriten lagras mestadels på 1st fill bourbon barrels med litet tillskott av sherryfat. Det är den mixen vi vill ge ut bortåt 10-årsstrecket. Rökigheten gömmer sig de första åren men kommer att återvända mer och mer.

Det finns väl inget mer intressant än att prova vit whisky. Råvaran som för all framtid definierar vad whiskyn kommer att smaka, själva utgångspunkten. Here goes:

Nyspriten luktar diesel med en maltig kakig sötma. I munnen söt torvrök med kakiga toner och lägereld i eftersmaken som är fetaktigt värmande. Vattnad kommer vingummin fram med härlig rökbeska i efterklangen. Det är där vi startar smakresan på södra Arran.

Batch nr 1 av den allra första utgåvan (inaugural release) har följaktligen lagrats på bourbonfat, ryggraden i kommande standardwhisky. Efter 3 år på ek luktar det torvrök med terpentinstick och skogsstig samt såklart vaniljkräm från de amerikanska faten.

Inte alls komplicerat utan enkelt och avskalat, och sötaktigt gott. I munnen karamelliga toner liknande karamelliserat äpple. Strax mild torvrök följt av kanelig äppelpaj. Liten halvlång eftersmak ned sötaktig torvrök och övertoner av farin.

Ren och beskedlig i stilen, so far. Som en rökig ung-Arran in-your-dreams. Intressant motsträvig torvröksodör med trätoner. Det söta destillatet driver på i munnen och torvröken finns med tack vare den stora rökmängden i rökmalten.

Försvinner förstås fort i eftersmaken men både rökighet och längd kommer att byggas på framöver när eken får mer tid på sig att jobba fram smakerna.

Vatten drar fram mer träämnen men även fruktsötma och sjungande torvrök. Doften blir mer etanolig med tydligare torvrök liknande gammal socka, samtidigt varm kryddpeppar och äppelnoter.

Saftig vedartad smak av torvrök och äppelpaj med inslag av strama terpentin-toner. Lång rökfruktig epilog, vaniljig och explicit torvrökig.

Frukttonerna bådar gott för framtiden. Kanske kan whiskyn bli Bowmore-aktig +12 år med drag av Lagavulin-jod? Jodå, legenden med sina småpannor lånar ut attribut till Lagg-whiskyn. I alla fall när man får spriten ur ett urbränt franskt rödvinsfat.

Glöm vininfluenser och glöm söthämmande vanilj, här är det eken som talar, ihop med rökspriten. Stor bolmande nos av ren torvrök som är gräsig med salladsblad i periferin. Precis som Graham Omand vill ha det.

Saftig sötaktig smak, verkligen ett sockerpiller. Halvvägs lite torvrök och en släng jod. Halvlång ren söt torvrök i finishen. Ungefär som att dricka nykoket fast med de skarpa kanterna avlägsnade. Dessutom nästan helt utan ungwhiskytendeser vilket tyder på att spriten är optimalt kalibrerad för att snabbt omvandlas till whisky.

Med lite vatten mindre arom. Torvrök med lite jodsälta – cool vibe av ung-Lagga. Ren rökighet med lagom kropp. Sötsavande lång smak av torvrök och sockerdricka med mandelkubb och mineraler mot slutet.

Lång lätt pirrande final med söta torvrökskyar och ung syrup som bär. Lagg-stilen är alltså väldans söt med en antydan till jod faktiskt. På nosen som en ung Lagavulin men detta lär väl försvinna?

Lagg-gänget skissar ju på ett fatrecept som bygger på amerikanska barrels kryddat med sherryfat. Och oloroso sherryfatet gör såklart mest väsen av sig. Mer intressant doft av tobaksrök som överskuggar torvröken.

Även lite fetgörande grön salladskål. Under fruktkaramell och lite brötiga sherrytoner. Aningen kantig som det kan bli i unga år när klumpiga fenoler krockar med tjocka vintoner.

Smaken är saftig och good. Sherry och blandsaft möter mineraler och rökskyar med geléfigurer en bit in. Lång, lung sherrysaftig final som är söt, där torvrök anas, invirad i cigarrök.

Sherryfat brukar göra underverk med rökwhisky. Lagg får kanske lite bökig arom men rackarns god smak. Med vatten ges whiskyn ett stort lyft. Det doftar old-style av torvrök med renare oloroso-backdrop. En sofistikerad air av gammal Islay-virre liksom.

Munnen är inte lika självklar, aningen hård. Flödande savande smak av fruktsoppa och torkad frukt tar på söt torvrök och varma kryddor. Desto finare torvröksljus refräng av god längd som har inslag av lakritsstång med lätta oloroso-skyar.

Det är rätt otroligt vad mycket torvrök som kommer fram i avslutet. En superwhisky i Islay-klass med några år till i fat? Hur som helst en förträfflig start av en sprit som i unga år är väldigt stilren och gångbar. Keep it coming!

Lagg Inaugural Release 50% #1 Bourbon Cask

 87/89p   Doft 22/22, Smak 22/23, Exit 21/22, Balans 22/22   Inaugural release av Lagg Distillery gjord på rökmalt med 50 ppm fenoler. Destillerad 2019 och buteljerad 2022 efter drygt 3 års lagring på 1st fill bourbon barrels. Totalt 10 000 flaskor varav 342 får webblansering på Systembolaget 13 april 2023.   SB 41376, 995 kr

Lagg Inaugural Release 50% #2 Oloroso Sherry Cask

 88/90p   Doft 21/23, Smak 23/22, Exit 22/23, Balans 22/22   Inaugural release av Lagg Distillery gjord på rökmalt med 50 ppm fenoler. Destillerad 2019 och buteljerad 2022 efter 2½ års lagring på 1st fill bourbon barrels och överflyttad för ytterligare ett halvårs lagring i 55-liters oloroso sherryfat. Totalt 10 000 flaskor varav 342 får webblansering på Systembolaget 13 april 2023.   SB 41377, 995 kr

Lagg Inaugural Release 50% #3 Red Wine Charred Cask

 86/88p   Doft 22/22, Smak 22/22, Exit 20/22, Balans 22/22   Inaugural release av Lagg Distillery gjord på rökmalt med 50 ppm fenoler. Destillerad 2019 och buteljerad 2022 efter 2½ års lagring på 1st fill bourbon barrels och överflyttad för ytterligare ett halvårs lagring i 55-liters urbränt Rioja rödvinsat. Totalt 10 000 flaskor varav 390 får webblansering på Systembolaget 13 april 2023.   SB 41375, 995 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande reportage samt krönikor.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
VD & Chefredaktör
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
AXEL AFLODAL
Marknad
072-2083320, axel.aflodal@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Armébacken 18
187 64 Täby

Följ oss

Instagram


Warning: array_slice() expects parameter 1 to be array, object given in /home/customer/www/spiritsnews.se/public_html/wp-content/plugins/jnews-instagram/class/class-instagram.php on line 68
  • Om oss
  • Kontakt
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.