Reviews Rom görs inte bara i Karibien. Detta är den mest spridda spritdrycken som görs överallt. Orsaken är ju att råvaran melass är så tålig och exportvänlig.
Men på franska Reunion utanför Afrikas ostkust använder man också den färska sockerrörsjuicen och tillverkar rom i agricole-stil.
Destilleriet heter Savanna och startades 1870 av fransmännen efter att de förlorat kontrollen över nuvarande Haiti samt Mauritius. Det var här på den ensligt belägna ön norr om Madagaskar man initierade sockerrörsodling.
Det mest spännande med Savanna är att man har en komplett produktion av stilar här. Från ’high ester’-rom gjord på melass till rom kokad på den färska josen i sann agricole-anda. Och man är inte rädd för att långlagra heller.
Som den här 10-åringen nedlagd på cognacsfat år 2011. Utgiven av Compagnie des Indes. Råvaran är här melass men stilen skulle kunna vara agricole för det är något motvals med utgåvan som har en del gröna beska toner i sig.
Doften är obekväm och närapå motbjudande vilket ju är alldeles underbart för alla romnördar. Det luktar nämligen grillat laxskinn och kottar.
Rätt aggressivt vilket beror på styrkan, potenta 58,3% får näsvingarna att fladdra. Doften är också simmig och det luktar melass-massa nedbäddad i savande eksjok.
Smaken är matt sockrig med tobak och torkad frukt samt en stegring av färsk frukt. Eftersmaken ändrar karaktär, istället långsamt eksävlig med kanderad frukt och simmiga demararasockriga toner. Med en vinnande grön beska.
Vattning hyfsar aromen som blir sockrigt sherry-lik och demarara-mörk samt kvistigt grönsavig med äppelmarmelad. Betydligt trevligare än tidigare. I munnen sockrig demarara med läderfåtölj på släp.
Efterhand syrlig torkad frukt och mot slutet örtig kryddig forcering. Långa efterdyningar, lagom värmande. Savande citrus och fruktpaj förnöjer.
Det är här kring 51/52% denna Savanna är som bäst. När jag fortsätter vattna neråt 46% dämpas aromen, sockerlag och vingummin gör den enkel och bourbonlik med en glimt karamell.
Smaken blir långsamt fruktkrämig med skarp skosula mot slutet. Eftersmaken är intensiv och aggressiv, värmen blockerar aromutlevelsen. Det blir för mycket.
Det här är en kvalitetsrom alla borde få smaka. Den lever ut sina lustar fullt ut enkelvattnad då arom och smak sorterar allra bäst. En lagom svår rom som kräver sin man/kvinna men med lite vatten blir denna Savanna publik och kommersiell i stilen. Skaffa en flaska och prova!