fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 19 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews

“Lagom svår afrikansk rom lyfter med vatten i glaset…”

av Henrik Aflodal
12 maj 2022


 Reviews    Rom görs inte bara i Karibien. Detta är den mest spridda spritdrycken som görs överallt. Orsaken är ju att råvaran melass är så tålig och exportvänlig.

Men på franska Reunion utanför Afrikas ostkust använder man också den färska sockerrörsjuicen och tillverkar rom i agricole-stil.

Destilleriet heter Savanna och startades 1870 av fransmännen efter att de förlorat kontrollen över nuvarande Haiti samt Mauritius. Det var här på den ensligt belägna ön norr om Madagaskar man initierade sockerrörsodling.

Det mest spännande med Savanna är att man har en komplett produktion av stilar här. Från ’high ester’-rom gjord på melass till rom kokad på den färska josen i sann agricole-anda. Och man är inte rädd för att långlagra heller.

Som den här 10-åringen nedlagd på cognacsfat år 2011. Utgiven av Compagnie des Indes. Råvaran är här melass  men stilen skulle kunna vara agricole för det är något motvals med utgåvan som har en del gröna beska toner i sig.

Doften är obekväm och närapå motbjudande vilket ju är alldeles underbart för alla romnördar. Det luktar nämligen grillat laxskinn och kottar.

Rätt aggressivt vilket beror på styrkan, potenta 58,3% får näsvingarna att fladdra. Doften är också simmig och det luktar melass-massa nedbäddad i savande eksjok.

Smaken är matt sockrig med tobak och torkad frukt samt en stegring av färsk frukt. Eftersmaken ändrar karaktär, istället långsamt eksävlig med kanderad frukt och simmiga demararasockriga toner. Med en vinnande grön beska.

Vattning hyfsar aromen som blir sockrigt sherry-lik och demarara-mörk samt kvistigt grönsavig med äppelmarmelad. Betydligt trevligare än tidigare. I munnen sockrig demarara med läderfåtölj på släp.

Efterhand syrlig torkad frukt och mot slutet örtig kryddig forcering. Långa efterdyningar, lagom värmande. Savande citrus och fruktpaj förnöjer.

Det är här kring 51/52% denna Savanna är som bäst. När jag fortsätter vattna neråt 46% dämpas aromen, sockerlag och vingummin gör den enkel och bourbonlik med en glimt karamell.

Smaken blir långsamt fruktkrämig med skarp skosula mot slutet. Eftersmaken är intensiv och aggressiv, värmen blockerar aromutlevelsen. Det blir för mycket.

Det här är en kvalitetsrom alla borde få smaka. Den lever ut sina lustar fullt ut enkelvattnad då arom och smak sorterar allra bäst. En lagom svår rom som kräver sin man/kvinna men med lite vatten blir denna Savanna publik och kommersiell i stilen. Skaffa en flaska och prova!

Savanna 2011 Cognac Single Cask 58,3%

 90/92/84p   Doft 23/23/22, Smak 22/23/22, Exit 23/22/20, Balans 22/23/21  Knappt 11-årig rom gjord på melass av Distillerie de Savanna på Reunion. Destillerad i kolonnpanna i april 2011. Lagrad på ex-cognacsfat på ön i 8½ år, sedan flyttad till Frankrike för buteljering i februari 2022 av Compagnie des Indes i 257 exemplar. Ett singelfat exklusivt utgivet för Symposion och Sverige. Lanseras på Systembolaget 13 maj.  SB-nr 41165, 997 kr

Senaste nytt

RESTIPS: Planera whiskyresan till Skottland

Features
tor 5:18

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.