Reviews Here comes NAUD! Panama-rom med talang som du kommer att gilla direkt. Visst är den sötad, fast inte mycket, bedyrar den franska producenten.
Traditionen i Panama bjuder att man sötar spriten innan den hälls på fat. Hur mycket vill man inte berätta och det är bara i det fasta sortimentet Systembolaget beställer labbtest för att kontrollera sockerhalten.
Famille Naud började med cognac 1923 och som faktiskt rätt många i Cognac (där Plantation-operationen är den mest kända) har man även tagit upp rom-tråden. Pierre Naud är mannen som utvecklat denna 15-åriga produkt. Sockerrören växer på halvön Peninsula de Azuero i Panama i tropiskt klimat.
Naud görs på melass och kokas i kolonnpanna. Spriten får ligga på amerikanska barrels i Panama i 15 år. Därpå skeppas romen till Cognac där man gifter samman faten under några månader i större ekkärl samt undan för undan vattnar ner till buteljeringsstyrka.
– Rom-projektet handlar om vänskap mellan två familjer i Charentes och Panama, framhåller Pierre Naud. Det är fantastiskt att få dela vår kunskap och erfarenhet med sydamerikanernas.
Det är lätt att imponeras av denna rom som tar stor plats i både nos och gom. Stor simmig arraksdoft. Söt-fyllig med spännande stickig aceton under, typiska rom-avgasångor.
Basen är söta romrussin och likörindränkt farin. På avstånd vanilj – vi talar ändå 15 år på ekfat.
Friskt syrlig smakstart, körsbär blandas med tobak, halvvägs praliner och krämigt sockriga toner som motverkas av ökad ek. Eftersmaken är sotstinn syruplik med alltmer friska starkvinstoner.
Avslutet är långt, kryddek lever om och värmer. Avgasstick i munkänslan efteråt.
Naud har mycket karaktär, det är bra drag. Kraften hos destillatet märks men sötheten dämpar smaken halvvägs, helheten räddas av kryddek. Karaktärsdraget som jag kallar ”avgaser” gör romen riktigt intressant samtidigt som sötman gör den smarrig.
Naud har en vinnande kommersiell profil med edge! Något för dig som är van vid sötad rom men letar efter nästa steg.
Trots att styrkan ligger på 41,3% går det att vattna försiktigt. Smaken blir mörkare med mer ek samtidigt som friskheten dämpas en aning i avslutet. Lyfter poängen ett snäpp till 89 – testa! Denna transformation antyder vad som skulle kunna komma ut ifall man lät bli att söta råspriten i starten.
Pierre Naud beskriver nykoket som ”rent men med karaktär.” Men det går ju inte att ordna, då måste man byta land. Kanske söka sig till franska agricolestilen som dock är mindre publikfriande. Vi får anta att familjen Naud sökt sig utanför franska territoriet för att kunna erbjuda något som skiljer ut sig därhemma i Frankrike.
Naud Ron 15 år 41,3%
88p Doft 23, Smak 21, Exit 22, Balans 22 Gjord i Panama på melass och destillerad i kolonnpanna. Lagrad på amerikanska barrels i 15 år. Skeppad till Cognac där man slutlagrat på större ekfat i några månader. Sötad litegrann med tillsatt socker i samband med att råspriten lades på fat. SB-nr 11614, 429 kr
Skörd av sockerrör på Azuero-halvön i Panama.