fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 6 juli 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Rom & Brandy Reviews

Panama-rom för den som vill bort från den sötade rom-stilen

av Henrik Aflodal
11 juni 2020


 Reviews    Here comes NAUD! Panama-rom med talang som du kommer att gilla direkt. Visst är den sötad, fast inte mycket, bedyrar den franska producenten.

Traditionen i Panama bjuder att man sötar spriten innan den hälls på fat. Hur mycket vill man inte berätta och det är bara i det fasta sortimentet Systembolaget beställer labbtest för att kontrollera sockerhalten.

Famille Naud började med cognac 1923 och som faktiskt rätt många i Cognac (där Plantation-operationen är den mest kända) har man även tagit upp rom-tråden. Pierre Naud är mannen som utvecklat denna 15-åriga produkt. Sockerrören växer på halvön Peninsula de Azuero i Panama i tropiskt klimat.

Naud görs på melass och kokas i kolonnpanna. Spriten får ligga på amerikanska barrels i Panama i 15 år. Därpå skeppas romen till Cognac där man gifter samman faten under några månader i större ekkärl samt undan för undan vattnar ner till buteljeringsstyrka.

– Rom-projektet handlar om vänskap mellan två familjer i Charentes och Panama, framhåller Pierre Naud. Det är fantastiskt att få dela vår kunskap och erfarenhet med sydamerikanernas.

Kolonnpannorn i typisk Panama-stil.

Det är lätt att imponeras av denna rom som tar stor plats i både nos och gom. Stor simmig arraksdoft. Söt-fyllig med spännande stickig aceton under, typiska rom-avgasångor.

Basen är söta romrussin och likörindränkt farin. På avstånd vanilj – vi talar ändå 15 år på ekfat.

Friskt syrlig smakstart, körsbär blandas med tobak, halvvägs praliner och krämigt sockriga toner som motverkas av ökad ek. Eftersmaken är sotstinn syruplik med alltmer friska starkvinstoner.

Avslutet är långt, kryddek lever om och värmer. Avgasstick i munkänslan efteråt.

Naud har mycket karaktär, det är bra drag. Kraften hos destillatet märks men sötheten dämpar smaken halvvägs, helheten räddas av kryddek. Karaktärsdraget som jag kallar ”avgaser” gör romen riktigt intressant samtidigt som sötman gör den smarrig.

Naud har en vinnande kommersiell profil med edge! Något för dig som är van vid sötad rom men letar efter nästa steg.

Trots att styrkan ligger på 41,3% går det att vattna försiktigt. Smaken blir mörkare med mer ek samtidigt som friskheten dämpas en aning i avslutet. Lyfter poängen ett snäpp till 89 – testa! Denna transformation antyder vad som skulle kunna komma ut ifall man lät bli att söta råspriten i starten.

Pierre Naud beskriver nykoket som ”rent men med karaktär.” Men det går ju inte att ordna, då måste man byta land. Kanske söka sig till franska agricolestilen som dock är mindre publikfriande. Vi får anta att familjen Naud sökt sig utanför franska territoriet för att kunna erbjuda något som skiljer ut sig därhemma i Frankrike.

Naud Ron 15 år 41,3%

 88p   Doft 23, Smak 21, Exit 22, Balans 22  Gjord i Panama på melass och destillerad i kolonnpanna. Lagrad på amerikanska barrels i 15 år. Skeppad till Cognac där man slutlagrat på större ekfat i några månader. Sötad litegrann med tillsatt socker i samband med att råspriten lades på fat.  SB-nr 11614, 429 kr

Skörd av sockerrör på Azuero-halvön i Panama.

Senaste nytt

Whisky Weekly Podcast: Irländsk uppstickare!

Podcast
mån 15:30

Flädersnaps i praktisk PET-flaska

Nya släpp
mån 5:57

Svensk whisky för Ukraina

Nya släpp
tor 9:27

G&T-test: Bästa tonic till Ben Lomond Scottish Gin

Blindtestet
tor 0:47

Somriga drinkar på alkoholfri snaps

Drinkar
ons 5:46

Stort intresse för Gin & Tonic-festival 1-2 juli

Nyheter
tis 10:10

81-årig Macallan världens äldsta whisky!

Nyheter
tis 5:04

Alex ska göra Port Ellen-whisky 2023

Nyheter
mån 5:31

Cocktails till midsommar på Åhus-akvavit!

Drinkar
fre 5:06

Slagsmål om Springbank-flaska för Ukraina

Nyheter
ons 5:21

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.