Reviews Benromach är den ”nyrökiga” Speyside-whiskyn. Återupprättad till fornstora dagar år 1998 efter nedstängningen 1983. Med ny utrustning och ett lättrökt recept liknande det man gjorde i starten på 1890-talet.
I år 2022 håller Forres-fabriken på att avsluta sitt 23:e verksamhetsår sedan nystarten. Det betyder att man själva kokat den 21-åring som får ett webbsläpp denna vecka.
Whiskyn har legat för länge och väntat på sin publik. Den är nämligen rätt beskedlig. Ett intryck som förstärks av den måttliga styrkan på 43%. Gjord för vanliga whiskydrickare av den gamla stammen som inte vill riskera att stöta på trafikhinder i munnen.
Smaken är nämligen jämn och lättsam. Blommig start över råskuret äpple med geléfigurer och en diffus oljig sötma. Ren eftersmak av torkad frukt som är halvlång. Savaräng och gräsiga toner med en touch av fanér.
Doften är rikare än smaken. Fruktkompott och blommig sötma med halvtorrt eneträ i basen, lite kvistig alltså. Säkert rökmalten som spökar. Någon droppe vatten lockar fram färskare frukt som äpple och päron med tobak på djupet.
Smaken är densamma fast ljusare fruktig med mer ek som manifesteras i en fet krämig ton av vit choklad. Eftermälet är längre och blommigt med mer savande ekbeska.
En bagatell som sagt, för de bättre bemedlade. Ingen djupsinnig whisky, snarare ett tidsfördriv för den som kan undvara pengarna. För priset på 1598 kr är rätt humant med tanke på vad gammal whisky brukar kosta dessa dagar.
Lättrökt malt och sherryfat brukar vara en vinnande kombination. Denna kombination bjuder Benromach på med sitt 10-åriga sherryfat för den svenska marknaden. Resultatet är lättsåld Speyside-rök. Ung i stilen men fint balanserad.
Whiskyn har en sötaktig odör av mjölkchoklad och gräddkola med rå torvrök under uppblandat med gödselstack och granris. Sötsimmig granrisrökig smak som blir kvistigt sockerlagsaktig. I eftersmaken sockervadd och eneträ varur torvröken växer till. Smutt avslutning!
Enkel doft och sötrökigt effektiv smak. More-ish kan man säga. Det blir en klunk till och sedan ännu en. Lite vatten gör whiskyn aningen mer skiktad och mer spännande. Fast med doften händer inte mycket. Den är mildare nu med knäckiga toner av mjölkchoklad plus ungkola och svettig sötrök.
Tjockare sötrök i munnen med aromatisk lyft av bröstkaramell en bit in följt av kanelpuder och torvrök. Väldans gott! Lång stabil torvrök i eftersmaken som rullar fram på sockertoppsbas. Torkad frukt ger kropp, efterhand tippar röken över i oljigt verkstadsgolv.