fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 10 augusti 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nya släpp

LIBBSTICKA Rågbrännvin är julens smak

av Henrik Aflodal Esq
6 december 2018

Julens rågbrännvin Libbsticka har orientaliska rötter. Färska örter plockade på Selknä gård utanför Uppsala har fått dra i brännvin från Gripsholms destilleri. En ovanligt smakrik julsnaps där växtsprit utgör halva blandningen. Passar väldigt bra till julbordets smakrika rätter.

RUUS af SELKNÄS nya smak kommer av kryddväxten Libbsticka som har sitt ursprung i Afghanistan/Irak och kom till Europa på medeltiden. Smaken är intensiv och påminner om curry-krydda eller selleri. I juli skördades blad och frökapslar på släktgården Selknä utanför Uppsala av kryddmästare Henrik Aflodal:
– Jag vill ha ett brännvin med rik fyllig smak där inte spritigheten tar över. Knepet är att använda färska växter som får dra i rågbrännvin i nästan fyra månader. Inget annat brännvin innehåller mer växtsmaker än vårt Selknä-brännvin.

Henrik Aflodal fick idén att ta fram ett eget kryddat brännvin av sin svärfar Harry Lenhammar, professor emeritus vid Uppsala universitet. Vid varje släkthögtid har kryddat brännvin serverats till dignande smörgåsbord. Just libbsticka-varianten är mest omtyckt. Men att skala upp ett recept som vanligen omfattar enstaka flaskor har varit en utmaning. Branschen jobbar uteslutande med torkade örter. Här måste spritläggningen ske i skördetid och sedan ligga längre än normalt för att smakerna ska dras ut ordentligt.
– Viktigast är att bestämma alkoholstyrkan. 38,8% är rätt nivå för Libbsticka rågbrännvin. Där är smaken som fylligast utan att kryddigheten tar över.

Libbsticka är en fin julsnaps. Med sin sötma och krydda passar den bra till inlagd sill och rökt kött/fisk. Leverpastej och julskinka är andra höjdare. Libbsticka Rågbrännvin ges ut i en begränsad upplaga om 832 handnumrerade flaskor, personligen signerade av Henrik Aflodal.

I somras kom Spirae Älggräsbrännvin som är betydligt rundare och mjukare med honungs- och gräs/hö-smaker. Buteljerad vid 35,9% funkar den utmärkt som digestif efter en god måltid men också till maten.

• Libbsticka Rågbrännvin 2018 års skörd 38,8% (SB-nr 82949, 370 kr)
• Spirae Älggräsbrännvin 2017 års skörd 35,9% (SB-nr 82048, 349 kr / ekologisk)

Henrik Aflodal om Libbsticka Rågbrännvin

“Honungssöt grön smak av selleri med lakritstyngd, lätt värmande curry-fläkt mot slutet med liten bladbeska. Eftersmak av sötlakrits med torrare rågbrödstoner landar i läskande libbsticka-smak, lågmäld värme bär länge. Ett kraftfullt brännvin med stor kropp, ändå balanserat och väl avvägt. Riktigt elegant! Brännvinet har rund doft av selleri/libbsticka, blommigt lättsam. Därunder finns en rågig sötma med lakrits i botten.”

Restaurang Hasselbacken på Djurgården med jultallrik och lite Libbsticka-brännvin till

Senaste nytt

G&T-test: Bästa Gin till Fever-Tree Raspberry & Rhubarb

Blindtestet
tis 5:23

Tre sorters dillakvavit till kräftskivan

Nyheter
tor 5:36

Inverness får sitt första destilleri på 40 år

Nyheter
ons 5:26

Världens dyraste whiskyfat klubbades för knappa 200 miljoner kr!

Krönikan
tis 5:47

Systembolagsnytt Augusti 2022

Systembolagsnytt
mån 5:40

50-årig Karuizawa-whisky gör NFT-debut för över 800 000 kr

Nyheter
tor 5:46

Vasaskeppets 1600-talsbrännvin återuppstår

Features
ons 5:24

Shōchū får lagskydd i New York

Nyheter
tis 5:19

Fira Räkans dag med dill-akvavit i glaset!

Nyheter
fre 11:59

Engelskt gin-destilleri avråder från att dricka G&T i värmen

Nyheter
tor 5:25

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

    Go to the Customizer > JNews : Social, Like & View > Instagram Feed Setting, to connect your Instagram account.
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.