Agitator går dit andra aldrig gått. För vem har hört talas om en helrågwhisky doppad i lönsirapsfat!? Ett helylleamerikanskt grepp som skulle flyga till månen i mellanvästern, om whiskyn finge chansen. Så här smakar svenskarnas vågade fatexperiment…
Reviews Agitators nya rågwhisky lagrad på söta lönnsirapsfat är ett vågat experiment. Rågdestillat med sin kryddiga men också lite sötfruktiga dimension är rätt val av sprit såklart. Men ändå, blir det inte för sött ändå? Vi snackar ju lönnsirap!
Nog är det sött men konkurrensen om aromerna är stor, här finns både eteriska och syrliga aromer som motar sötman in grind. Whiskyn är överraskande läcker. Självfallet slår lönnsirapen igenom men inte för mycket.
Destillatet självt bär smakerna ledigt, hjälpt av ektonerna från småfaten man använt. Grunden är ju rågwhisky lagrad på 200-liters barrels i några år som flyttats till amerikanska lönnsirapsfat på 60 till 120 liter för över ett halvårs slutputs.
Honungslik doft med äpplig fräschör. Under runda toner av lönnsirap och ekfanér, på djupet sötaktig råg. Fyllig söt smak som är honungslugn med lönnsirap i starten. Allt förändras när spritsig citronsyra/vinsyra anfaller, en tuffare scenförändring.
Halvvägs lugnar karamell med mer stillsamma mineraler i botten som är rågkryddig. Halvlång till lång avslutning av fruktkaramell och vaniljstång som ersätts av pirrig rågkrydda i en växande ek-eterisk eftersmak.
Whiskyn är lättsam men med ryggrad. Syrligt aggressiva stråk i munnen räddar tappningen från förmodad sötförlamning, det är destillatet som skriker! Det är här vid 46% man ska dricka whisky och fart och fläkt uppskattas. Den blir snällare med vatten.
Doften blir renare och friskare. En vårlig dunst av björkknoppar med vänlig honung under. Smaken är sötstinn med skarpare syrlighet en bit in, följt av citronkaramell och torkade äppelringar. Lång ek-eterisk final som är tydligt rågig med äppellemonad och honungsskvalp.
Det fina med allt är att whiskyn har en äppel-air som är säljande utav bara tusan! Dricks förslagsvis över is med en äppelskiva nedstucken bland isblocken. Eller varför inte en citron- eller apelsinzest hängande över kanten. Garneringen ger helt olika effekt. Gott blir det, skål!