Tillsammans med Loch Lomond i Skottland har The Spirits News provat fram ett helt whiskyfat som nu ges ut. Enkom 300 flaskor vikta för våra läsare som bara går att beställa för den som läser detta! Chefredaktör Henrik Aflodal har lett urvalsarbetet uppbackad av duktiga whiskyprovare ur läsekretsen. Valet föll på en whisky som lagrats på Pineau des Charentes-fat från Cognac.
Nya släpp Det hela började med att tre fatprover skickades över från lagerhusen i Alexandria. Bara 10 cl vardera. För att få hjälp med urvalsprocessen gick vi ut med en förfrågan om paneldeltagare på vår mejllista. Många kände sig kallade och fick argumentera för ”jobbet”. Ur mejlhögen valdes fyra prominenta provare ut.
Småflaskor postades och testades omsorgsfullt. Whiskyn ifråga har kokats i konventionella svanhalsade kopparpannor hos Loch Lomond. Alltså inte den speciella ’straight neck-still’ som man mest förknippas med.
Tanken var att få fram en lite annorlunda Loch Lomond-variant jämfört med den vanliga. Whiskyn gjordes 2008 på orökt kornmalt.
Man kunde tro att refill-fatet som ursprungligen innehållit oloroso sherry skulle vinna. Och whiskyn fick flera andraröster men bara en provare valde den som etta. Reino Östergren i Varberg fastnar för sherryfatet men spekulerar i att ett annat fat har den kvalitet som krävs för att vinna:
– Det var en hård kamp. Jag tror att de flesta kommer att välja Pineau-fatet men jag ska stå upp för oloroso-whiskyn.
Kenneth Andersson Ouissi från Örebro är tydlig med vilket fat han tyckte var bäst. Pineau des Charentes vinner före oloroso med cognacsfatet som trea.
– Den jag helst sitter med länge är Pineau-varianten. Den behöver inte vattnas men tar ändå emot vatten väl. Den har en speciell fruktighet med drag av gröna druvor. Inte mycket krydda. Som helhet mycket behaglig.
Åsa Andersson från Lund tyckte det var svårt att välja ut en favorit. Alla tre är fantastiska whiskys, menar hon. Men till slut valde Åsa cognacsfatet för att den är väldigt lättdrucken, en typisk sommarwhisky:
– I smaken kom det fram plommon, mörk choklad, tropiska frukter och apelsin. Med vatten försvann sötman och eftersmaken blev torr. Tyvärr dog whiskyn men ovattnad en riktig bjudwhisky att dela med vänner. Citrustonerna i både doft och smak gjorde att jag föll för denna whisky.
Stefan Hammarsten i Umeå gillar smaken hos oloroso-fatet som bjuder på marsipantårta, vaniljfudge, sultanarussin. Whiskyn har en elegans som lockar. Men som helhet funkar cognacsfatet bättre:
– Det smakar torkade frukter med viss nötighet samt goda toner av mogen nektarin. Med vatten kommer lite torrare kryddighet fram som jag tycker balanserar fruktsötman bra.
Chefredaktör Henrik Aflodal fällde till slut avgörandet. Han håller Pineau-fatet lite högre än de båda andra just för att starkvinsfatet håller ihop akten från fatstyrkan på 56% genom dubbla vattningsomgångar. Whiskyn blir bara mer avancerad efter varje droppe.
Ännu mer intressant är att whiskyn hunnit förändras rätt mycket sedan provtillfället. När sample-flaskorna anlände förra vårvintern hade whiskyn legat i 10 månader på det söta Pineau-fatet. Men när buteljering skedde hade det gått 16 månader!
– Starkvinsfatet har vävt en kokong av smarrig sötma runt Loch Lomond, framhåller Henrik Aflodal. Med hjälp av vattning skalas sötlagren bort och frigör destillatets egna toner som fördjupas av vinsötman. En tyngre Loch Lomond-äpplig ådra har sällan skådats!
Doften är rätt så ren men samtidigt syrup-simmig, noterar experten. Med smak av knäckig honungsindränkt smak av äpplen och persika som mynnar i en fetare eterisk fudge-eftersmak.
Lite vatten gör doften lättare med smygande Loch Lomond-äpplen bakom. Whiskyn blir mer smakrik med exotisk frukt och örtiga eteriska ektoner samt en ektät men luftig eftersmak som är mer avancerad.
Andra vattningen framkallar en sjungande ton av äppelkompott i näsan. Doften påminner mer om den klassiska Inchmurrin-stilen som gjort destilleriet känt. Eksavande komplex smak av fallfrukt och tropisk frukt med honungskaka och eteriskt driv. Strävare längre eftersmak med härlig fruktbeska och pirrig krydda.
– Pineau-fatet spelar fint ihop med Loch Lomonds lite kraftigare destillat från vanliga pot stills. Vatten får smakerna att växa ut vilket är viktigt i en ’cask strength’-whisky som behöver vara mångsidig för att funka i längden. Smaken blir sådär mångfacetterat komplex som man vill ha den. Den här annorlunda Loch Lomond-whiskyn bjuder på många timmar av njutning innan bottnen är nådd!
Pineau des Charentes är ett aperitif-vin från västra Frankrike. Den som kan cognac vet att det ädla destillatet görs i just Charente. I fallet med detta ”starkvin” förstärks ojäst must och lättjäst must med eau-de-vie från trakten.
Sedan lagras det i minimum 8 månader på ekfat men oftast i 2 år samt för de finare sorterna 5-10 år. Det är på ett sådant fat Loch Lomond lagrat sin whisky.
Fast först har whiskyn som kokades i juli 2008 legat på ett refill-fat av amerikansk ek i hogsheadstorlek. I maj 2020 flyttades whiskyn så till pineau-fat nr 20/267-9 för ytterligare 16 månaders lagring innan buteljering i 300 exemplar gjordes i september 2021 efter totalt 13 år på fat. En whisky som nu de svenska fansen får möjlighet att smaka. Väl bekomme!
Beställ så här!
THE SPIRITS NEWS Loch Lomond-utgåva har ett så kallat dolt beställningsnummer. Det betyder att flaskan inte syns i en allmän sökning på Systembolagets hemsida. Men om man har numret 5400201 går det bra att hitta whiskyn!
• Loch Lomond 13 år 2008 55,2% 1st fill Pineau des Charentes hogshead #20/267-9 | SB-nr 5400201, 879 kr