fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 3 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

“Loch Lomond-whiskyn som smälter i munnen…”

Äppeleufori med kärvare exit...

av Henrik Aflodal
7 december 2022


 Whiskytipset    Loch Lomond fick sitt stora lyft när man 2018 lierade sig med golfvärldens mäktigaste organisation The Open. Nu är whiskyn på allas läppar jorden runt i egenskap av huvudsponsor för den ursprungliga golf-majoren.

Firman som i många år satsat på bulkwhisky i den billiga änden av skalan återuppfann sig själv när man satte fokus på innehållet i flaskorna mer än stora volymer för lite pengar. Men för oss whiskydrickare var transformationen från ful ankunge till vacker svan redan fullbordad.

Det känns som en evighet idag, men skiftet skedde på allvar år 2014 då nya formgjutna flaskor togs fram. 2014 var också året då lagerhuschef Michael Henry fick sin nya titel chefsblender.

I många år hade han ”smugit” runt i lagerhusen och dragit fatprover för att i skymundan blanda till produkter. Men nu fick han full uppbackning från ledningen och direktiv att göra ”världens bästa whisky!”

Loch Lomond är känd för sina underliga ’straight-neck pot still’. Modifierade lomond-pannor med en kolonn istället för konventionell svanshals. Pannan har funnits med sedan starten i mitten av 1960-talet och ligger bakom den där omisskännliga äppelstilen som av jäst fallfrukt.

Spriten från de speciella pannorna kallas Inchmurrin, efter en av många öar i den arkipelagliknande sjön Loch Lomond. Inchmurrin rinner av dubbla straight-neck-pannor vid 84%. Häri finns ingen rök, bara frukt. Destillatet är en personlig favorit hos Michael Henry som vistats i whiskyn närhet i 15 år:

– Inchmurrin visar hur vi använder fruktalstrande jäst och lång jästid ihop med de raka pannorna för att skapa en fruktintensiv whisky där den amerikanska eken adderar sötma.

Den längre jästiden pumpar upp estrarna. Inchmurrin 12 år är flaggskeppsprodukten som flyger under radaren. De som fått upp ögonen för destilleriet går såklart på flaskorna som bara heter Loch Lomond.

Men de som fastnat för stilen och läst på, vill helst ha den rena nektaren. 12-åringen är en av mina favoriter. Den luktar friskt av äppeldricka med blommiga övertoner och lite kvistig granved! Champis leker i munnen, fragrant fond och alltmer krämig torkad frukt. Äppelgodis-finish som jagas av bubblande Champis.

Det är den långa tiden i ekfat som spelar spratt med stilen. Granveden är en konklusion av spriten och ekfaten över tid. Men det folk kommer ihåg är den mogna och lite utmanande äppel-feelingen som genomsyrar hela skapelsen.

Nu presenterar Michael Henry en ny Inchmurrin-variant, fast utan någon siffra på etiketten. De båda utgåvorna har ju samma startpunkt, det är exakt samma sprit i botten. Whisky gjord på orökt maltkorn kokad i de långsmala pannorna med sitt snäva spriturklipp, förklarar Michael Henry:

– Destillatet har en rik frukt-karaktär som kompletteras av sötman från bourbonfaten. Åldern är den stora skillnaden. Nya Inchmurrin sätter destillerikaraktären i centrum, fruktigheten är verkligen i fokus på ett härligt sätt.

Men ihopsättningen av produkten är inte så straightforward som det låter. Tre varianter av amerikansk ek har kombinerats, eller rättare sagt balanserats mot varandra, för att mejsla fram den rätta Loch Lomond-känslan i utgåvan.

I botten en kombination av 1st fill bourbon barrels och refill-dito som både förstärker sötman och låter de söta tonerna från destillatet komma fram. Den tredje komponenten är använda fat som ånyo rostats inuti med levande eld för att frilägga färskt trä. Alltså en sorts nyek som ändå är dämpad med mild påverkan på spriten.

– Det är spännande att se hur de tre typerna av amerikansk ek adderar olika lager av sötma till whiskyn. Det jag ville åstadkomma är att ge Inchmurrins inneboende fruktkaraktär en boost av honungssötma. Utan amerikanska barrels skulle inte Loch Lomond vara så framgångsrik. Man kan säga att det här är vår hemlighet, att bädda för destillatet med ”söta” fat.

Receptet är alltså rätt komplicerat utifrån fattyper. Som för en lekman framstår som samma grej, men naturligtvis inte är det. Åldersvarianten är också en parameter som syr ihop smakerna. Åldersspannet på 4-5 år tillåter blendern att hitta sin ’sweetspot’ mellan destillat och fatsötma.

Blender Michael Henry i sitt provningsrum med nio maltstilar att välja emellan där Inchmurrin är huvudstilen.

Denna Loch Lomond handlar om igenkänning men också temperament. Det är faten, som blåsts ur med eldslågor för att frilägga nytt trä, som kryddar på, utan att förta fruktigheten som lever ut i munnen innan allt tuffar till sig i refrängen.

Whiskyn har en rund doft av äppellag med en typisk dos av mäskig fallfrukt. Mitt i karamelliserat äpple iklädd inpyrd rökrock. En träffande beskrivning av den charmigt kantiga fruktighet som är Loch Lomonds signum.

I munnen är det bourbonfaten som slår an tonen. Honungsstart a la vaniljbulle. Men strax flyter äppellag upp ovanpå. Halvvägs syrlig ton av småcitrus, det är destillatet som sliter sig loss från fatmatrisen.

Samtidigt skrockar ekkryddan i bakgrunden, plus en gräddig fatton som mildrar och slätar över. Eftersmaken är ekens. Stramande nyekstoner gör avslutet rätt kärvt men också fetlagt med krämiga inslag av vaniljbulle från bourbonfaten.

En lättsam storsäljare med välbehövligt motlut. Motståndslös i nos och mun med allt torrare och stramare fortsättning. Man brukar ju inte vattna 40%-ig whisky vilket beror på att den riskerar att spricka och bli just vattnig. Det är snedtänkt. Var bara försiktig, släpp i en mikrodroppe så förblir strukturen intakt.

Den här whiskyn får sötare doft åt äppelmarmeladhållet med spännande kanelsting. Den aviga Loch Lomond-tonen liknar nu lingon-päron! Smakutvecklingen är långsammare. Äppelpaj och sötare torkade äppelchips.

Mot slutet torrare ekfanér och kärnhusbeska som bär fram en torrare eftersmak med inslag av pepparkaka och ingefära. Tänk vad julig den blev? Tur det, eftersom högtiden närmar sig.

Loch Lomond Inchmurrin finns bara här i Sverige. Framtagen för att passa svenska fans smakpaletter. Vi tackar och bugar oss inför destilleriet i Alexandria. Man känner igen sig och det är så det ska vara.

Det här är en whisky för alla de som älskar Loch Lomond och inte kan vara utan dess smaker. Letar du julklappar till överkomligt pris, som garanterat kommer att falla i god jord hos såväl novis som mer erfarna, är detta en självklar gåva.

Loch Lomond Inchmurrin 40%

 88p   Doft 22, Smak 22, Exit 22, Balans 22  Exklusivt framtagen för den svenska publiken av blender Michael Henry. Destillerad på orökt maltkorn i Loch Lomonds unika ’straight-neck stills’. Ett snävt fruktintensivt utsnitt tas från andra destilleringen som håller 84%. Lagrad i 4-5 år på tre varianter av amerikanska ekfat som sedan mixats samman i exakta proportioner av blendern. Basen är 1st fill bourbon barrels och refillfat med inslag av recharred barrels (som ånyo bränts ur inuti). Finns i fasta sortimentet i samtliga butiker från 1 dec 2022.   SB-nr 508, 299 kr

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • WHISKYMAKANDE — 200 år gammalt korn ska bli whisky hos Holyrood i Edinburgh som vill återupptäcka hur whisky från förr smakade. Även Golden Promise som var en tongivande kornsort på 1960-talet då Macallan använde den ska testas. Mer smak finns att hämta i gamla kornvarianter än de nya mer effektiva sorterna.

https://spiritsnews.se/gamla-kornsorter-i-skotsk-whisky/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.