Whiskytipset Loch Lomond fick sitt stora lyft när man 2018 lierade sig med golfvärldens mäktigaste organisation The Open. Nu är whiskyn på allas läppar jorden runt i egenskap av huvudsponsor för den ursprungliga golf-majoren.
Firman som i många år satsat på bulkwhisky i den billiga änden av skalan återuppfann sig själv när man satte fokus på innehållet i flaskorna mer än stora volymer för lite pengar. Men för oss whiskydrickare var transformationen från ful ankunge till vacker svan redan fullbordad.
Det känns som en evighet idag, men skiftet skedde på allvar år 2014 då nya formgjutna flaskor togs fram. 2014 var också året då lagerhuschef Michael Henry fick sin nya titel chefsblender.
I många år hade han ”smugit” runt i lagerhusen och dragit fatprover för att i skymundan blanda till produkter. Men nu fick han full uppbackning från ledningen och direktiv att göra ”världens bästa whisky!”
Loch Lomond är känd för sina underliga ’straight-neck pot still’. Modifierade lomond-pannor med en kolonn istället för konventionell svanshals. Pannan har funnits med sedan starten i mitten av 1960-talet och ligger bakom den där omisskännliga äppelstilen som av jäst fallfrukt.
Spriten från de speciella pannorna kallas Inchmurrin, efter en av många öar i den arkipelagliknande sjön Loch Lomond. Inchmurrin rinner av dubbla straight-neck-pannor vid 84%. Häri finns ingen rök, bara frukt. Destillatet är en personlig favorit hos Michael Henry som vistats i whiskyn närhet i 15 år:
– Inchmurrin visar hur vi använder fruktalstrande jäst och lång jästid ihop med de raka pannorna för att skapa en fruktintensiv whisky där den amerikanska eken adderar sötma.
Den längre jästiden pumpar upp estrarna. Inchmurrin 12 år är flaggskeppsprodukten som flyger under radaren. De som fått upp ögonen för destilleriet går såklart på flaskorna som bara heter Loch Lomond.
Men de som fastnat för stilen och läst på, vill helst ha den rena nektaren. 12-åringen är en av mina favoriter. Den luktar friskt av äppeldricka med blommiga övertoner och lite kvistig granved! Champis leker i munnen, fragrant fond och alltmer krämig torkad frukt. Äppelgodis-finish som jagas av bubblande Champis.
Det är den långa tiden i ekfat som spelar spratt med stilen. Granveden är en konklusion av spriten och ekfaten över tid. Men det folk kommer ihåg är den mogna och lite utmanande äppel-feelingen som genomsyrar hela skapelsen.
Nu presenterar Michael Henry en ny Inchmurrin-variant, fast utan någon siffra på etiketten. De båda utgåvorna har ju samma startpunkt, det är exakt samma sprit i botten. Whisky gjord på orökt maltkorn kokad i de långsmala pannorna med sitt snäva spriturklipp, förklarar Michael Henry:
– Destillatet har en rik frukt-karaktär som kompletteras av sötman från bourbonfaten. Åldern är den stora skillnaden. Nya Inchmurrin sätter destillerikaraktären i centrum, fruktigheten är verkligen i fokus på ett härligt sätt.
Men ihopsättningen av produkten är inte så straightforward som det låter. Tre varianter av amerikansk ek har kombinerats, eller rättare sagt balanserats mot varandra, för att mejsla fram den rätta Loch Lomond-känslan i utgåvan.
I botten en kombination av 1st fill bourbon barrels och refill-dito som både förstärker sötman och låter de söta tonerna från destillatet komma fram. Den tredje komponenten är använda fat som ånyo rostats inuti med levande eld för att frilägga färskt trä. Alltså en sorts nyek som ändå är dämpad med mild påverkan på spriten.
– Det är spännande att se hur de tre typerna av amerikansk ek adderar olika lager av sötma till whiskyn. Det jag ville åstadkomma är att ge Inchmurrins inneboende fruktkaraktär en boost av honungssötma. Utan amerikanska barrels skulle inte Loch Lomond vara så framgångsrik. Man kan säga att det här är vår hemlighet, att bädda för destillatet med ”söta” fat.
Receptet är alltså rätt komplicerat utifrån fattyper. Som för en lekman framstår som samma grej, men naturligtvis inte är det. Åldersvarianten är också en parameter som syr ihop smakerna. Åldersspannet på 4-5 år tillåter blendern att hitta sin ’sweetspot’ mellan destillat och fatsötma.
Denna Loch Lomond handlar om igenkänning men också temperament. Det är faten, som blåsts ur med eldslågor för att frilägga nytt trä, som kryddar på, utan att förta fruktigheten som lever ut i munnen innan allt tuffar till sig i refrängen.
Whiskyn har en rund doft av äppellag med en typisk dos av mäskig fallfrukt. Mitt i karamelliserat äpple iklädd inpyrd rökrock. En träffande beskrivning av den charmigt kantiga fruktighet som är Loch Lomonds signum.
I munnen är det bourbonfaten som slår an tonen. Honungsstart a la vaniljbulle. Men strax flyter äppellag upp ovanpå. Halvvägs syrlig ton av småcitrus, det är destillatet som sliter sig loss från fatmatrisen.
Samtidigt skrockar ekkryddan i bakgrunden, plus en gräddig fatton som mildrar och slätar över. Eftersmaken är ekens. Stramande nyekstoner gör avslutet rätt kärvt men också fetlagt med krämiga inslag av vaniljbulle från bourbonfaten.
En lättsam storsäljare med välbehövligt motlut. Motståndslös i nos och mun med allt torrare och stramare fortsättning. Man brukar ju inte vattna 40%-ig whisky vilket beror på att den riskerar att spricka och bli just vattnig. Det är snedtänkt. Var bara försiktig, släpp i en mikrodroppe så förblir strukturen intakt.
Den här whiskyn får sötare doft åt äppelmarmeladhållet med spännande kanelsting. Den aviga Loch Lomond-tonen liknar nu lingon-päron! Smakutvecklingen är långsammare. Äppelpaj och sötare torkade äppelchips.
Mot slutet torrare ekfanér och kärnhusbeska som bär fram en torrare eftersmak med inslag av pepparkaka och ingefära. Tänk vad julig den blev? Tur det, eftersom högtiden närmar sig.
Loch Lomond Inchmurrin finns bara här i Sverige. Framtagen för att passa svenska fans smakpaletter. Vi tackar och bugar oss inför destilleriet i Alexandria. Man känner igen sig och det är så det ska vara.
Det här är en whisky för alla de som älskar Loch Lomond och inte kan vara utan dess smaker. Letar du julklappar till överkomligt pris, som garanterat kommer att falla i god jord hos såväl novis som mer erfarna, är detta en självklar gåva.