Nya släpp Oslo Håndverkdestilleri får en tillfällig lansering på hyllan i utvalda Systembolagsbutiker med sin OHD Gin. En citrusdriven London Dry Gin kryddad med enbär och torkade kryddor.
En väsentlig ingrediens i gin är angeligelikarot/kvanne, känd som Norwegian Angelica på engelska. Denna växt kallas också destillatörens salt och hjälper till att förena smakerna i spriten.
På 1800-talet var Norge nästan den enda leverantören av kvanne till engelsk ginproduktion. Kvanne är också den enda växten som kan beläggas ha rotat sig här i Norden och spridit sig vidare till resten av Europa.
Tillsammans med kvanne har destilleriet även använt rikliga mängder enbär, citrusfrukter, torkade rötter och kryddor, och destillerat detta tillsammans med norskt potatisbrännvin i sin moderna destillationsanläggning. Resultatet är en London Dry Gin producerad i Oslo.
• OHD London Dry Gin 40% | SB-nr 39901, 299 kr
Dessa växter används i OHD Gin
• Enbär – Citrusaromer med inslag av gran, kåda, gräs, vax och trä
• Kvanne – Bidrar med struktur till destillatet. Växten kallas ibland destillatörens salt eftersom den är en viktig smaksförstärkare för de andra växterna i akvaviten
• Korianderfrön – Ger doft och smak av citrus, nötter och kryddor
• Skal från citron och apelsin – Oljorna från citruskalen ger en rundare känsla i munnen och är mycket aromatiska
• Pomeransskal – Värmande och fruktig krydda som går åt peppar och kardemumma
• Irisrot – Tillsammans med kvanne hjälper irisrot till att förena smakerna och bidrar även med fruktighet och blommighet
• Citronverbena – Ger en frisk not av citron och lyfter fram citrusaromerna