fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 20 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features

LONDON DRY GIN

av Henrik Aflodal Esq
16 februari 2006

Den engelska folksjälen andas gin. Likt svenskarna och brännvinet skäms engelsmännen över sitt gin. Utsocknes Scotch är finare. Trots gamla anor blev gin rumsrent först i slutet av 1800-talet. Räddningen var den amerikanska cocktail-kulturen, framförallt ”drajan” – världens mest berömda drink.

Gin är engelsmännens nationalsprit, invandrad från Holland på 1580-talet. Genever kallades ginnaver i London som med tiden blev gin. Från början dåligt destillerad sprit kryddad för att dölja finklet, precis som här hemma. Dominerande smakgivare är enbär, följt av koriander. Antagligen var det hugenott-flyktingar i trakterna av Flanders som gjorde det första enbärskryddade brännvinet på 1560-talet. Läkaren Sylvius i Leyden rensade upp destillatet för att använda som livselixir, eau de vie de genièvre. Holländaren Lucas Bols kommersialiserade drycken kring 1574, och hemvändande soldater tog den till England.

Hendricks gin-pannor på Girvan Distillery i Skottland. Carter Head-pannan (t.v.) är från 1948, Bennett-pannan (t.h.) från 1860 är av traditonell pot still-typ.

Hundra år senare drar engelsmännens gin-era igång. 1690 släpps nämligen destilleringen fri, när skatt på öl införs några år senare blir det billigare att dricka gin. Först 1729 införs gin-skatt, få betalar och resten av seklet kämpar myndigheterna mot illegal lönnbränning. ”Gin-tempel” håller befolkningen duktigt fulla (precis som brännvinet berusade oss nordbor). På 1790-talet börjar myndigheterna få kontroll, priserna stiger utom räckhåll för gemene man och fylleriet domnar av något. Ginet inleder resan mot de högre klasserna, fortfarande sups det på ”gin-palatsen”, men borgerskap och aristokrati blir mer intresserade.

Drycken förändras också, sötningen skippas och ”unsweetened gin” sprids. Charles Waught Tanqueray var en av förespråkarna för ”London Dry Gin”, den sötare föregångaren Old Tom fasas ut en generation bort. På societetsklubbarna blandas enkla drinkar efter amerikansk förebild, gin och vermouth möts för första gången på europeisk mark. Vinlusens härjningar i Frankrike framkallar brist på Cognac och engelsmännen byter till Scotch och återvänder till gin. På 1890-talet är gin en ålderstigen spritsort, samtidigt rumsren och sofistikerad. 1898 går Gordon och Tanqueray samman, ett schackdrag som skapar världens mäktigaste gin-firma, idag är bägge flaggskeppsmärken i bjässen Diageo.

Vem uppfann Dry Martini?
Världens mest berömda drink är Dry Martini – gin med en skvätt vermouth i. Drinken namngavs 1912 och har ingenting att göra med den italienska firman Martini & Rossi som inte ens saluförde en vermouth på den tiden. Bartendern Martini di Arma di Taggia på Knickerbocker Hotel i New York blandade lika delar London Dry gin och fransk vermouth (Noilly Prat) med några droppar orange bitter. Eftersom drinken var extremt torr till skillnad från merparten söta recept, kallades den Dry Martini, efter upphovsmannen. Drinkens kändisskap kommer av att stället frekventerades av just kändisar. Framförallt återvände olje-magnaten John D Rockefeller till Knockerbocker och herr Martinis torra gin-cocktail, varje besök avslutades med riklig dricks.

Somliga kunder plumsade ner oliver, Martini själv droppade en citronskalspiral i glaset. Nu kröner Hendrick’s drinken med en gurkskiva, men de är å andra sidan skottar, andra regler må gälla norröver.

LÄS MER om GIN: Skotsk gin på gurka!?


Aflodals ginguide

  • Gordon’s: Medelstor smak, fragrant blommig
  • Beefeater: Enkel smak, inslag av citrus
  • Bombay Sapphire: Stor smak, kokta grönsaker, böckling
  • Hendrick’s: Komplex rik smak, rosor, inslag av gurka
  • Plymouth: Frisk citrussmak, sötare än London Dry-stilen

Blindtestat av Henrik Aflodal i Hendrick’s ginlabb på Girvan Distillery.

Senaste nytt

RESTIPS: Planera whiskyresan till Skottland

Features
tor 5:18

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.