fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 18 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter

Lowlander Bladnoch byter karaktär

av Henrik Aflodal Esq
10 april 2019

 Whiskymakande    Bladnoch öppnar för besökare igen i juni efter 5 år av låsta dörrar. Låglandsdestilleriet med 200 år på nacken är Skottlands sydligaste som lades ner av Diageo 1993 för att köpas av irländske fastighetsmannen Raymond Armstrong som i slutet av 2000 började göra whisky igen. Den första nymakade releasen var en 8-åring som kom 2009. Destilleriet har en trogen fan-bas men lyckades inte med affärerna och gick i konkurs 10 mars 2014.

Yogurt-tycoonen David Prior.

I juli 2015 köps stället av australiensaren David Prior som året innan sålt sin yougurt-business five:AM för £552m. Den nedgångna fabriken renoverades för £5m under ledning av Master Distiller Ian MacMillan (från Bunnahabhain och Tobermory). Nytt mäskkar med kapacitet på 5 ton ställdes in, sex jäskar av Douglas-gran bars in. Men viktigast var att pannorna redesignades för att göra spriten med Lowland-aktig:
– Det fanns samples av new make från förr men det saknades något, konstaterar Ian MacMillan. Jag ville ha mer gräsiga toner och linolja samt mer honung, destillatet var för torrt.

Sålunda har två wash-pannor på 12 500 liter samt två spritpannor på 9500 liter installerats. På sikt kan man göra 1,5 miljoner liter här. Den första destilleringen från 2017 har inte kommit långt men karaktären utvecklas enligt plan:
– Den är fortfarande maltig och gräsig och väldigt söt åt honungshållet. Precis som jag ville ha den. Whiskyn kommer att bli förträfflig med åren.

Ian MacMillans första uppdrag var förstås att skapa nya produkter att sälja så i slutet 2016 kom tre utgåvor från det gamla lagret. NAS:aren Samsara med rödvinsfat i sig, 15-åriga oloroso-bomben Adela och 27-åringen Talia (mix av bourbon och sherry som slutlagrats på 1st fill bourbon). Men penga-makare blev blended-märket Pure Scot riktat mot en ung publik, närvarande i 30-talet länder.

Ian MacMillan omskapade Bladnoch-stilen med redesignade pannor.

Nu är Prior äntligen redo för att satsa fullt ut. Det officiella öppnandet av besöksdelen firas med en ny 17-åring som lär väcka uppståndelse, lovar Prior lite hemlighetsfullt. Men den stora nyheten är värvandet av ny Master Distiller då MacMillan drar sig tillbaka för att bli fristående konsult. Rekryteringen av Macallans starke man Nick Savage slog ner som en bomb i skotskt whiskyliv i veckan.

Savage är mannen som baxat igenom nybygget Easter Elchies, Macallans nedgrävda pannhall med mängder av lagringslador på höjderna. Han gjorde manus och regi för den nya besöksupplevelsen. Utbildad ingenjör, från början anställd av Diageo som teknisk chef för fatlagringen, sedan verksam inom William Grant med bryggning och destillering. David Prior är mäkta nöjd med sin nye chef som kommer att leda teamet på Bladnoch med nyanställde destillerichefen Neil Bulloch:

– Nick Savage har en imponerande resumé. Hans ungdomliga energi kommer att bli en kick för oss tillsammans med hans tekniska kunskaper och produktionserfarenhet. När besökscentrat öppnar i mitten av juni inleds den sista fasen i att ta den här underbara Lowland-malten tillbaka till whiskyvärlden.

Nick Savage (från Macallan) ska bygga varumärket i framtiden och sätta samman utgåvorna i labbet framöver.

Senaste nytt

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

KISS-rom listas i USA

Nyheter
tor 5:20

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.