Nya släpp Highland-destilleriet Tomatin kommer med en ny lyxvariant. Decades II som lanserades på Systembolaget i veckan är en mix av refill-ek, 1st fill bourbon, sherryfat och återupplivad fransk ek.
21 årgångsfat har valts ut för att illustrera ”Tomatins livsstil där familjer jobbat med whiskyn i generationer.” Namnet antyder att det rör sig om gammal whisky från olika årtionden, de äldsta dropparna uppges vara 50 år kokade på 1970-talet. 3600 flaskor med styrkan 46% ges ut och priset landar på strax under 2000 kr.
Smaken beskrivs som ”salvelsefull med toner av julkaka, lönnsirap och friska röda bär som ger efter för tropisk frukt och landar i en lång vaxig avslutning.”
– Att balansera smaker när man bara har fåtalet fat att tillgå är en utmaning, säger destillerichef Graham Eunson. Att gifta samman fem årtionden av Tomatin-whisky så att varje fat kompletterar de andra är verkligen en prestation. Teamet har gjort ett fantastiskt jobb, och då menar jag även de som kokade whiskyn långt tillbaka i tiden och idag lämnat oss.
Precis som i den första Decades-utgåvan, utgiven 2011 för att hedra destillerichef Douglas Campbell som då gick i pension, har man använt några av de bästa fat som finns att tillgå. Varje årtionde bidrar på sitt eget sätt, förklarar Graham Eunson:
– De tropiska smakerna kommer från refill hogsheadfat som fylldes under tidigt 1970-tal. Sirapsötman kan spåras till 1980/70-talen. Och de maltiga kryddiga tonerna tillhör 2000-talet då vi experimenterade med olika fattyper.
• Tomatin Decades II 46% | SB-nr 86619, 1990 kr