YAMASÁ LIGGER i Dominikanska Republiken. En sumpmark där man egentligen inte ska odla tobak. Men det bestämde sig Davidoffs cigarrmakare Hendrik Kelner för att göra.
Han ville ha ett dominikanskt täckblad för att utveckla firmans cigarr-kollektion. Inget han testat tyckte han passade. Därför drogs Yamasá-projektet igång för ett kvartssekel sedan.
Men det tog tid att få ordning på jorden som var för sur vilket man kom till rätta med växelbruk för att få jordmånen att bli mer basisk så tobakplantorna skulle trivas.
Täckbladet fick sin premiär Davidoffs Puro d’Oro-cigarrer och har sedan använts flitigt i andra garrar. Och nu såklart i serien med samma namn som platsen, Yamasá.
Den är skön att hålla i, denna superlyxiga garre med ett pris på över 300 kr. Täckbladet av Yamasá-tobak luktar jordigt av choklad och saltkaramell med inslag av espresso och cederträ.
Jag sniffar på foten för att få flukt av Yamasá-ombladet och inlagan av nicaraguansk Condega och Esteli samt dominikansk Piloto och Mejorado. Lätt jordigt anslag med ren tobak- och hö-arom plus lite söt mjölkchoklad, salta kex och en aning rosépeppar.
Med toppen knipsad drar jag luft genom stocken. Kalldraget ger aromer av mjölkchoklad och en bränd toast-ton. Samtidigt krämig gräddig känsla. Kaffe och cederträ dröjer sig kvar i gommen.
För varje moment höjs förväntningarna. Här finns hyfs och elegans men också en föraning om något oregerligt (nicaraguanskt). Sånt gillar vi om utfallen sker med måttfullhet.
Nytänd får jag en försmak av läder med peppriga övertoner. Ändå en rätt mild och ren smak. Cigarren behöver lite brinntid för att ansamla aromerna.
Efter några minuter smakar det krämig kokos med tilltagande peppardunster. I eftersmaken aningen syrliga torkade tranbär med choklad och garvat läder. Det tar sig. Men aromerna kommer att breda ut sig mer.
Yamasá serverar en kontrollerad återhållsam cigarr-stil som borde tilltala ädla destillat. 12-årig maltwhisky från Glenallachie som är full av frukter men med mer stillsamma tobakstoner i eftersmaken ska väl funka till cigarr.
Ett bloss förstärker whiskyns fruktighet. Krämiga tobakstoner smeker varsamt. Vanilj drar på ordentligt i avslutet som är mer syltigt än utan cigarröken. Toppen!
Rökupplevelsen blir i sin tur lätt och avväpnande med gräddiga lädertoner en bit in. Tranbärsstråket förstärks av destillatet. Eftersmaken är mer krämig nu med drag av kokos.
Benriach 12 år är en annan singelmalt som har ett gott öga till rökverk. Blosset ger whiskyn en syrligare smak av citrus med fruktkaramell-toner och en lång ren eftersmak av ekfat som förstärks av läder från cigarren.
Om cigarren var enkel och lättsam nyss blir den efter en sipp på Benriach ’really classy’ med stora smaker! Fyllig kokos och mjölkchoklad plus läder och chokladtoner en bit in och en rätt fetlagd krämig eftersmak. Garren börjar komma igång nu.
Längtansfullt blickar jag bort mot romflaskan. Bacardi Diez som är 10 år behöver kraftigare cigarrsmaker för att lyfta sig men romen har en gynnsam effekt på rökupplevelsen.
Yamasá blir rikare och mer komplex. Smakerna sträcker ut sig i en söt karamellig rök med fragranta övertoner och fet kokos mot slutet. Eftersmaken är ren och aromatiskt torr med pirrande rosépeppar. Plötsligt avancerad rökning!
Jag stillar mig och fokuserar på själva rökningen en stund, utan drickande. Efter en tredjedel lugnas temperamentet ner.
Lätt hö-arom i starten varpå ceder växer till. I eftersmaken tilltagande läder med backdrop av fragrant rosépeppar och senare tyngre grönpeppar. Cigarren får mer body och hittar balanserna bra. Överlag torrare vilket går bra ihop med sötman i destillaten.
Nu svarar Glenallachie med kraft. Whiskyn blir fetare maltig med torkad frukt och pepprig sötma och lång ektorr eftersmak som görs väldigt aromatisk av cigarren.
Det blir riktigt ’intense’ åt båda håll. Rökstocken smakar fet kokos och läder med ökande cederträ in i en rödpepprig final som är härligt aromatisk. Vilken supermatchning!
Det häftiga är att Benriach-mötet nu är ’easy-going’. Cigarren är väldigt god rakt igenom, rent av komplex. Torrare fragrant rök, färgad av whiskyn som ger kropp med tobaksaromatisk eftersmak av fruktkaramell plus den egna tranbärstonen. Såå smooth liksom.
Whiskyn i sin tur blir sötjublande med en gungig rom-feeling! Jag får sötare arrakstoner och karamell med mycket cigarr-läder i refrängen.
Jag tar ytterligare ett bloss och tar tag i rom-glaset. Det smakar sött av melass med övertoner av tranbär från röken. Sedan lång ekig vaniljig eftersmak som också är syltig. Riktigt komplex rom-smak!
Vi är inne på andra tredjedelen nu och cigarren uppnår perfekt balans med mjuka långsamma rörelser. Sammansatta smaker av mjölkchoklad och pepparkaka följt av druvsocker med torrare läder i eftersmaken där en bitterhet växer till. Pepprig munkänsla efteråt. Så sofistikerat.
Det här kan bara bli bättre med en whisky i ryggen? Jodå, Glenallachie gör underverk med cigarrsmakerna. Garren får en pepprig start med stallig hö-arom som blir syltigt fyllig.
Eftersmaken är lång och whisky-fruktig med aromatiska cedertoner. Höet växer ut i en luftig munkänsla där whiskyn tar plats. Cigarren får tyngd och body av den fruktiga whiskyn. Absolut bästa läget. Yamasá blir väldigt lättrökt och god.
Efter en sipp på Diez blir röksmaken ’clean’ och lättsamt luftig istället. En bit in romaktigt druvsocker. Eftersmaken är halvtorr med aromatiska cedertoner som stimuleras av torr ek från destillatet – raffinerat! Väldigt saliverande och smooth.
Det är så fascinerande att se hur en cigarr förändras i smakerna i sällskap med olika destillat. Allting ställs på ändå.
Sista tredjedelen är riktigt häftig när man soloröker. Cigarren får en stallig försmak följt av mycket läder och karamelliserad sötma som av plommon-i-madeira. Mot slutet krämig kokos. Eftersmaken är saliverande cederaromatisk och fylligt jordig men ändå ren. Munkänslan bär spår av vitpeppar.
Det är i det här läget Bacardis rom hittar hem. Diez byggs på av cigarrens aromer och uppnår en högre verkshöjd.
Just här vill man stanna och sippa i evighet! Smaken blir rik och smaskigt juicy med arrak-feeling och körsbär från garren – liknande Kirsch! Eftersmaken är lång och saftig med backdrop av läder och tobak. Plötsligt en så mångfacetterad och komplex romsmak – amazing!
Cigarren blir å sin sida mer temperamentsfull på sluttampen. Gräsig start med söta melasstoner från romen. Sedan en kryddig sötma. Lång värmande arrak-söt rök i finalen. En så stark finish, saftig och kryddig som vore det 100% Nicaragua-garre.
Byter man till Benriach blir rökverket istället försvinnande lättrökt och luftigt med balanserade läder- och cedertoner. Mot slutet mycket tobak med en stallig touch som är o så komplex – en avancerad rökupplevelse.
Glenallachie finslipar elegansen som Yamasá bär inom sig. Nu får pinnen en jordig lite stallig start. Röken är tung och massiv. Men så vänder allt i en ren torr eftersmak där whiskytonerna bär. Lättrökt trots allt. Ett högklassigt sofistikerat rökverk!
Jag har väl sällan varit med om en så variationsrik smakresa med en cigarr. Kameleontiskt tvära kast hela tiden där destillaten ställer allt på ända.
Visst, Yamasá kostar en del, men ger man rökverket tid och uppmärksamhet är den värd pengarna. Koppla på någon av whiskysorterna eller rom-pavan så är lyckan gjord. Smakupplevelsen lever man länge på.
CIGARREN
93p Davidoff Yamasá Cigarren behöver rökas in några minuter för att smakerna ska lossna. Första halvan är det hela balanserat och kontrollerat. Hö blandas med mjölkchoklad och sötare toner. Efterhand aromatiskt cederträ, och i eftersmaken med läder liknande ekighet. Ständigt närvarande är en aningen bitter, fragrant ton av rosépeppar – som är förtrollande. Ju längre man kommer desto mer långsamma blir rörelserna med en begynnande pepprighet som hänger kvar. Sluttampen är mer stallig med läder och karamelliserad sötma. Eftersmaken är fylligt jordig och cederträpirrande. Dessutom alltmer saliverande. Yamasá rymmer en hel värld av aromer som portioneras ut lite olika beroende på var man befinner sig i rökandet.
Robusto 20×127 mm. Säljs styckevis eller i 4- respektive 12-pack. Tobak från två länder. Täckblad och omblad från Yamasá i Dominikanska Republiken. Inlagan består av Condega och Esteli från Nicaragua samt dominikansk Piloto och San Vincente Mejorado. Pris: 364 kr
DESTILLATEN
• Glenallachie 12 år 46% | SB-nr 81801, 649 kr
• Benriach The Twelve 12 år 46% | SB-nr 85358, 599 kr
• Bacardi Gran Reserva Diez 10 år 40% | SB-nr 82000, 459 kr