fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 28 januari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Cigarr

Lyxig Yamasá-garre växer för varje bloss…

Cigarr & Destillat: Glenallachie, Benriach, Bacardi Diez

av Henrik Aflodal
2 september 2022

YAMASÁ LIGGER i Dominikanska Republiken. En sumpmark där man egentligen inte ska odla tobak. Men det bestämde sig Davidoffs cigarrmakare Hendrik Kelner för att göra.

Han ville ha ett dominikanskt täckblad för att utveckla firmans cigarr-kollektion. Inget han testat tyckte han passade. Därför drogs Yamasá-projektet igång för ett kvartssekel sedan.

Men det tog tid att få ordning på jorden som var för sur vilket man kom till rätta med växelbruk för att få jordmånen att bli mer basisk så tobakplantorna skulle trivas.

Täckbladet fick sin premiär Davidoffs Puro d’Oro-cigarrer och har sedan använts flitigt i andra garrar. Och nu såklart i serien med samma namn som platsen, Yamasá.

Den är skön att hålla i, denna superlyxiga garre med ett pris på över 300 kr. Täckbladet av Yamasá-tobak luktar jordigt av choklad och saltkaramell med inslag av espresso och cederträ.

Jag sniffar på foten för att få flukt av Yamasá-ombladet och inlagan av nicaraguansk Condega och Esteli samt dominikansk Piloto och Mejorado. Lätt jordigt anslag med ren tobak- och hö-arom plus lite söt mjölkchoklad, salta kex och en aning rosépeppar.

Med toppen knipsad drar jag luft genom stocken. Kalldraget ger aromer av mjölkchoklad och en bränd toast-ton. Samtidigt krämig gräddig känsla. Kaffe och cederträ dröjer sig kvar i gommen.

För varje moment höjs förväntningarna. Här finns hyfs och elegans men också en föraning om något oregerligt (nicaraguanskt). Sånt gillar vi om utfallen sker med måttfullhet.

Nytänd får jag en försmak av läder med peppriga övertoner. Ändå en rätt mild och ren smak. Cigarren behöver lite brinntid för att ansamla aromerna.

Efter några minuter smakar det krämig kokos med tilltagande peppardunster. I eftersmaken aningen syrliga torkade tranbär med choklad och garvat läder. Det tar sig. Men aromerna kommer att breda ut sig mer.

Yamasá serverar en kontrollerad återhållsam cigarr-stil som borde tilltala ädla destillat. 12-årig maltwhisky från Glenallachie som är full av frukter men med mer stillsamma tobakstoner i eftersmaken ska väl funka till cigarr.

Ett bloss förstärker whiskyns fruktighet. Krämiga tobakstoner smeker varsamt. Vanilj drar på ordentligt i avslutet som är mer syltigt än utan cigarröken. Toppen!

Rökupplevelsen blir i sin tur lätt och avväpnande med gräddiga lädertoner en bit in. Tranbärsstråket förstärks av destillatet. Eftersmaken är mer krämig nu med drag av kokos.

Benriach 12 år är en annan singelmalt som har ett gott öga till rökverk. Blosset ger whiskyn en syrligare smak av citrus med fruktkaramell-toner och en lång ren eftersmak av ekfat som förstärks av läder från cigarren.

Om cigarren var enkel och lättsam nyss blir den efter en sipp på Benriach ’really classy’  med stora smaker! Fyllig kokos och mjölkchoklad plus läder och chokladtoner en bit in och en rätt fetlagd krämig eftersmak. Garren börjar komma igång nu.

Längtansfullt blickar jag bort mot romflaskan. Bacardi Diez som är 10 år behöver kraftigare cigarrsmaker för att lyfta sig men romen har en gynnsam effekt på rökupplevelsen.

Yamasá blir rikare och mer komplex. Smakerna sträcker ut sig i en söt karamellig rök med fragranta övertoner och fet kokos mot slutet. Eftersmaken är ren och aromatiskt torr med pirrande rosépeppar. Plötsligt avancerad rökning!

Jag stillar mig och fokuserar på själva rökningen en stund, utan drickande. Efter en tredjedel lugnas temperamentet ner.

Lätt hö-arom i starten varpå ceder växer till. I eftersmaken tilltagande läder med backdrop av fragrant rosépeppar och senare tyngre grönpeppar. Cigarren får mer body och hittar balanserna bra. Överlag torrare vilket går bra ihop med sötman i destillaten.

Nu svarar Glenallachie med kraft. Whiskyn blir fetare maltig med torkad frukt och pepprig sötma och lång ektorr eftersmak som görs väldigt aromatisk av cigarren.

Det blir riktigt ’intense’ åt båda håll. Rökstocken smakar fet kokos och läder med ökande cederträ in i en rödpepprig final som är härligt aromatisk. Vilken supermatchning!

Det häftiga är att Benriach-mötet nu är ’easy-going’. Cigarren är väldigt god rakt igenom, rent av komplex. Torrare fragrant rök, färgad av whiskyn som ger kropp med tobaksaromatisk eftersmak av fruktkaramell plus den egna tranbärstonen. Såå smooth liksom.

Whiskyn i sin tur blir sötjublande med en gungig rom-feeling! Jag får sötare arrakstoner och karamell med mycket cigarr-läder i refrängen.

Jag tar ytterligare ett bloss och tar tag i rom-glaset. Det smakar sött av melass med övertoner av tranbär från röken. Sedan lång ekig vaniljig eftersmak som också är syltig. Riktigt komplex rom-smak!

Vi är inne på andra tredjedelen nu och cigarren uppnår perfekt balans med mjuka långsamma rörelser. Sammansatta smaker av mjölkchoklad och pepparkaka följt av druvsocker med torrare läder i eftersmaken där en bitterhet växer till. Pepprig munkänsla efteråt. Så sofistikerat.

Det här kan bara bli bättre med en whisky i ryggen? Jodå, Glenallachie gör underverk med cigarrsmakerna. Garren får en pepprig start med stallig hö-arom som blir syltigt fyllig.

Eftersmaken är lång och whisky-fruktig med aromatiska cedertoner. Höet växer ut i en luftig munkänsla där whiskyn tar plats. Cigarren får tyngd och body av den fruktiga whiskyn. Absolut bästa läget. Yamasá blir väldigt lättrökt och god.

Efter en sipp på Diez blir röksmaken ’clean’ och lättsamt luftig istället. En bit in romaktigt druvsocker. Eftersmaken är halvtorr med aromatiska cedertoner som stimuleras av torr ek från destillatet – raffinerat! Väldigt saliverande och smooth.

Det är så fascinerande att se hur en cigarr förändras i smakerna i sällskap med olika destillat. Allting ställs på ändå.

Sista tredjedelen är riktigt häftig när man soloröker. Cigarren får en stallig försmak följt av mycket läder och karamelliserad sötma som av plommon-i-madeira. Mot slutet krämig kokos. Eftersmaken är saliverande cederaromatisk och fylligt jordig men ändå ren. Munkänslan bär spår av vitpeppar.

Det är i det här läget Bacardis rom hittar hem. Diez byggs på av cigarrens aromer och uppnår en högre verkshöjd.

Just här vill man stanna och sippa i evighet! Smaken blir rik och smaskigt juicy med arrak-feeling och körsbär från garren – liknande Kirsch! Eftersmaken är lång och saftig med backdrop av läder och tobak. Plötsligt en så mångfacetterad och komplex romsmak – amazing!

Cigarren blir å sin sida mer temperamentsfull på sluttampen. Gräsig start med söta melasstoner från romen. Sedan en kryddig sötma. Lång värmande arrak-söt rök i finalen. En så stark finish, saftig och kryddig som vore det 100% Nicaragua-garre.

Byter man till Benriach blir rökverket istället försvinnande lättrökt och luftigt med balanserade läder- och cedertoner. Mot slutet mycket tobak med en stallig touch som är o så komplex – en avancerad rökupplevelse.

Glenallachie finslipar elegansen som Yamasá bär inom sig. Nu får pinnen en jordig lite stallig start. Röken är tung och massiv. Men så vänder allt i en ren torr eftersmak där whiskytonerna bär. Lättrökt trots allt. Ett högklassigt sofistikerat rökverk!

Jag har väl sällan varit med om en så variationsrik smakresa med en cigarr. Kameleontiskt tvära kast hela tiden där destillaten ställer allt på ända.

Visst, Yamasá kostar en del, men ger man rökverket tid och uppmärksamhet är den värd pengarna. Koppla på någon av whiskysorterna eller rom-pavan så är lyckan gjord. Smakupplevelsen lever man länge på.

CIGARREN

 93p   Davidoff Yamasá  Cigarren behöver rökas in några minuter för att smakerna ska lossna. Första halvan är det hela balanserat och kontrollerat. Hö blandas med mjölkchoklad och sötare toner. Efterhand aromatiskt cederträ, och i eftersmaken med läder liknande ekighet. Ständigt närvarande är en aningen bitter, fragrant ton av rosépeppar – som är förtrollande. Ju längre man kommer desto mer långsamma blir rörelserna med en begynnande pepprighet som hänger kvar. Sluttampen är mer stallig med läder och karamelliserad sötma. Eftersmaken är fylligt jordig och cederträpirrande. Dessutom alltmer saliverande. Yamasá rymmer en hel värld av aromer som portioneras ut lite olika beroende på var man befinner sig i rökandet.
Robusto 20×127 mm. Säljs styckevis eller i 4- respektive 12-pack. Tobak från två länder. Täckblad och omblad från Yamasá i Dominikanska Republiken. Inlagan består av Condega och Esteli från Nicaragua samt dominikansk Piloto och San Vincente Mejorado.  Pris: 325 kr

DESTILLATEN

• Glenallachie 12 år 46% | SB-nr 81801, 628 kr
• Benriach The Twelve 12 år 46% | SB-nr 85358, 589 kr
• Bacardi Gran Reserva Diez 10 år 40% | SB-nr 82000, 449 kr

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Kultdestilleriet Karuizawa återuppstår i ny skepnad

Features
tis 5:19

Nordisk gin på export till Sydostasien

Nyheter
mån 5:05

Isle of Harris bygger ut för 10 miljoner pund

Nyheter
fre 5:35

Starward vill bli topp-5 bland Nya världen-destillerier

Nyheter
ons 5:52

Krönikan: Borde Prohibition införas i Sverige?

Krönikan
tis 5:50

Genombrott för forskningen om alkoholfri alt-sprit

Nyheter
mån 5:24

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW — Arrans grej har blivit att sälja NAS-whisky. Som inte osar av ungkola, vilket ofta är fallet med skotsk ungwhisky. Knepet är tappa om spriten på spännande vinfat mot slutet av lagringsperioden. Exempelvis fat som innehållit det söta vitvinet sauternes. Resultatet är en "jublande fallfruktsmak med torra ekplank som ramlar in mot slutet." 

https://spiritsnews.se/arrans-7-ariga-paradnummer/
  • NYA DESTILLERIER — Karuizawa is back! I alla fall om 10 år. Den siste chefen Osami Uschibori har dragit igång en kopia på det legendariska destilleriet som gick i graven vid millenniumskiftet. Den rökiga maltwhiskyn ska dessutom lagras uteslutande på oloroso sherry butts, precis som förr. Fast bara 250 fat läggs ner årligen så priserna på whiskyn som släpps efter 2033 lär bli höga. Online-handlaren dekantā tar beställningar på hela fat för den som har råd...

https://spiritsnews.se/nya-karuizawa-gor-copycat/
  • REVIEWS – När köpte du en 18-årig maltwhisky senast? 17 av 20-talet sorter på Systembolaget kostar över tusenlappen. Vilket gör att vanligt folk avstår. Och går miste om de annorlunda smaker högkvalitativ premium-malt bjuder på. Som Arrans 18-åring med en karaktär som sticker ut i sin genre. Häng med på en smakbeskrivning som kommer att locka till köp...

https://spiritsnews.se/dyr-men-god-gammelwhisky/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.