
Online-event Corona-pandemin har tvingat frfam ett nytt sätt att möta publiken på. Whiskybolagen åker inte ut och gör provningar längre ute i världen. Man stannar helt sonika hemma och kör showen online. Den stora fördelen är att vi konsumenten då kan få träffa de som verkligen gör whiskyn, och inte bara en ambassadör.
Prestige-whiskyn Macallan slår på stort i sociala medier när man direktsänder från destilleriet ikväll kl 19. Det är självaste whiskytrojkan som går ut i direktsändning.
Smaka på de här namnen! Sarah Burgess som ny whisky maker (efter Bob Dalgarno) med sin kollega Kirsteen Campbell (som tog över efter Iain Morrison). Duon kompletteras av Stuart MacPherson som är Master of Wood och sourcar all sherry-ek.
Temat är ”The Macallan Whisky Bench Experience: Discover The Double Cask Journey From Acorn To Glass” och detta är första gången toppskiktet ger sig ut på nätet tillsammans.
Berättelsen ska handla om den ”116 år långa vägen mot en ny range.” Trion har ju mejslat fram en uppdaterad standardlinje tillsammans. Det handlar såklart om Double Cask-serien. Och man kommer att prova whisky därifrån i form av 12-, 15- och 18-åringarna.
’Acorn to glass’-referensen i titeln anspelar på fatmaterialet. En ek börjar sitt liv som ekollon (acorn).
– Eken påverkar karaktären mest av allt, kommenterar Stuart MacPherson. Det handlar om att sätta exakt rätt temperatur vid rostningen av faten. 100% av färgen kommer från faten och 80% av smaken.
Macallan jobbar intimt med bodegor i södra Spanien för att säkerställa att man får rätt kvalitet på sina sherryfat. Från att trädet fälls tills att fatet anländer till destilleriet på Speyside tar det 5-6 år.
– Tre faktorer påverkar hur whiskyn blir. Först och främst ekens växtplats. Sedan fatstorlek och fatets form. Och så graden av rostning.
Eken är av två typer. Dels europeisk ek från norra Spanien och södra Frankrike. Dels amerikansk ek från Kentucky, Ohio, Missouri och Virginia. Men det handlar inte om bourbonfat.
Double Cask-whiskyn använder bara sherryfat. Så den amerikanska eken fraktas till Jerez där bodegor lagrar sin sherry på tunnorna.
– Double Cask introducerades 2016, sager Sarah Burgess. Serien highlightar vårt arbete som whisky makers. Vilken skillnad vi människor kan göra i en whisky.
Och det är det diskussionen ska handla om. Tune in and listen. Självklart kan man ställa frågor. Registrering sker här.