fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 4 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Macallan gör online-premiär med spektakulär show

av Henrik Aflodal Esq
15 september 2020
Whisky makers Sarah Burgess och Kirsteen Campbell med Stuart MacPherson i mitten som har hand om ’wood management’.

 Online-event    Corona-pandemin har tvingat frfam ett nytt sätt att möta publiken på. Whiskybolagen åker inte ut och gör provningar längre ute i världen. Man stannar helt sonika hemma och kör showen online. Den stora fördelen är att vi konsumenten då kan få träffa de som verkligen gör whiskyn, och inte bara en ambassadör.

Prestige-whiskyn Macallan slår på stort i sociala medier när man direktsänder från destilleriet ikväll kl 19. Det är självaste whiskytrojkan som går ut i direktsändning.

Smaka på de här namnen! Sarah Burgess som ny whisky maker (efter Bob Dalgarno) med sin kollega Kirsteen Campbell (som tog över efter Iain Morrison). Duon kompletteras av Stuart MacPherson som är Master of Wood och sourcar all sherry-ek.

Temat är ”The Macallan Whisky Bench Experience: Discover The Double Cask Journey From Acorn To Glass” och detta är första gången toppskiktet ger sig ut på nätet tillsammans.

Berättelsen ska handla om den ”116 år långa vägen mot en ny range.” Trion har ju mejslat fram en uppdaterad standardlinje tillsammans. Det handlar såklart om Double Cask-serien. Och man kommer att prova whisky därifrån i form av 12-, 15- och 18-åringarna.

’Acorn to glass’-referensen i titeln anspelar på fatmaterialet. En ek börjar sitt liv som ekollon (acorn).
– Eken påverkar karaktären mest av allt, kommenterar Stuart MacPherson. Det handlar om att sätta exakt rätt temperatur vid rostningen av faten. 100% av färgen kommer från faten och 80% av smaken.

Macallan jobbar intimt med bodegor i södra Spanien för att säkerställa att man får rätt kvalitet på sina sherryfat. Från att trädet fälls tills att fatet anländer till destilleriet på Speyside tar det 5-6 år.

– Tre faktorer påverkar hur whiskyn blir. Först och främst ekens växtplats. Sedan fatstorlek och fatets form. Och så graden av rostning.

Eken är av två typer. Dels europeisk ek från norra Spanien och södra Frankrike. Dels amerikansk ek från Kentucky, Ohio, Missouri och Virginia. Men det handlar inte om bourbonfat.

Double Cask-whiskyn använder bara sherryfat. Så den amerikanska eken fraktas till Jerez där bodegor lagrar sin sherry på tunnorna.

– Double Cask introducerades 2016, sager Sarah Burgess. Serien highlightar vårt arbete som whisky makers. Vilken skillnad vi människor kan göra i en whisky.

Och det är det diskussionen ska handla om. Tune in and listen. Självklart kan man ställa frågor. Registrering sker här.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.