fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 18 augusti 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Macallan gör online-premiär med spektakulär show

av Henrik Aflodal Esq
15 september 2020
Whisky makers Sarah Burgess och Kirsteen Campbell med Stuart MacPherson i mitten som har hand om ’wood management’.

 Online-event    Corona-pandemin har tvingat frfam ett nytt sätt att möta publiken på. Whiskybolagen åker inte ut och gör provningar längre ute i världen. Man stannar helt sonika hemma och kör showen online. Den stora fördelen är att vi konsumenten då kan få träffa de som verkligen gör whiskyn, och inte bara en ambassadör.

Prestige-whiskyn Macallan slår på stort i sociala medier när man direktsänder från destilleriet ikväll kl 19. Det är självaste whiskytrojkan som går ut i direktsändning.

Smaka på de här namnen! Sarah Burgess som ny whisky maker (efter Bob Dalgarno) med sin kollega Kirsteen Campbell (som tog över efter Iain Morrison). Duon kompletteras av Stuart MacPherson som är Master of Wood och sourcar all sherry-ek.

Temat är ”The Macallan Whisky Bench Experience: Discover The Double Cask Journey From Acorn To Glass” och detta är första gången toppskiktet ger sig ut på nätet tillsammans.

Berättelsen ska handla om den ”116 år långa vägen mot en ny range.” Trion har ju mejslat fram en uppdaterad standardlinje tillsammans. Det handlar såklart om Double Cask-serien. Och man kommer att prova whisky därifrån i form av 12-, 15- och 18-åringarna.

’Acorn to glass’-referensen i titeln anspelar på fatmaterialet. En ek börjar sitt liv som ekollon (acorn).
– Eken påverkar karaktären mest av allt, kommenterar Stuart MacPherson. Det handlar om att sätta exakt rätt temperatur vid rostningen av faten. 100% av färgen kommer från faten och 80% av smaken.

Macallan jobbar intimt med bodegor i södra Spanien för att säkerställa att man får rätt kvalitet på sina sherryfat. Från att trädet fälls tills att fatet anländer till destilleriet på Speyside tar det 5-6 år.

– Tre faktorer påverkar hur whiskyn blir. Först och främst ekens växtplats. Sedan fatstorlek och fatets form. Och så graden av rostning.

Eken är av två typer. Dels europeisk ek från norra Spanien och södra Frankrike. Dels amerikansk ek från Kentucky, Ohio, Missouri och Virginia. Men det handlar inte om bourbonfat.

Double Cask-whiskyn använder bara sherryfat. Så den amerikanska eken fraktas till Jerez där bodegor lagrar sin sherry på tunnorna.

– Double Cask introducerades 2016, sager Sarah Burgess. Serien highlightar vårt arbete som whisky makers. Vilken skillnad vi människor kan göra i en whisky.

Och det är det diskussionen ska handla om. Tune in and listen. Självklart kan man ställa frågor. Registrering sker här.

Senaste nytt

Dyraste bourbon-flaskorna du hade velat ha

Features
tor 5:20

Barbados kan få sitt efterlängtade ursprungsskydd!

Krönikan
ons 5:07

Ginpodden: G&T-festivalen live!

Podcast
tis 12:07

Anora satsar 50 miljoner på alkoholfri sprit

Nyheter
tis 5:59

Jägermeister gör cocktails med solenergi på musikfestival

Nyheter
fre 12:28

G&T-test: Bästa Gin till Fever-Tree Raspberry & Rhubarb

Blindtestet
tis 5:23

Tre sorters dillakvavit till kräftskivan

Nyheter
tor 5:36

Inverness får sitt första destilleri på 40 år

Nyheter
ons 5:26

Världens dyraste whiskyfat gick för knappa 200 miljoner kr!

Krönikan
tis 5:47

Systembolagsnytt Augusti 2022

Systembolagsnytt
mån 5:40

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

    Go to the Customizer > JNews : Social, Like & View > Instagram Feed Setting, to connect your Instagram account.
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.