Auktioner kallas ibland för andrahandsmarknaden. Det är ju det som är grundidén, att sälja åtråvärda second hand-prylar till högre pris in ursprungligt inköpspris. Den senare mekanismen håller på att sättas ur spel när whiskybolagen höjer sina prislappar. När en whiskyflaska kostar 70 000 kr kan ju inte värdeökningen bli så dramatisk. Men om en ny exklusiv utgåva bara går att köpa via en auktionär, då borde väl uppsvinget bli bättre? Som bonus skär dessutom destilleriet bort mellanledet och tar hela avansen själv. Utvecklingen är en logisk följd av pågående prishysteri på auktionsmarknaden. Macallan ska nu tillsammans med Sotheby’s göra precis detta. Men vinsten skänks såklart till välgörenhet.
Äldst & Dyrast & Bäst Nu går andra halvan av the Ultimate Whisky Collection går under klubban på Sotheby’s. Förra hösten inbringade 391 lotter £7,6m (88m kr). Höjdpunkten då var en 60-årig Macallan från 1926 som satte nytt världsrekord med £1,5m.
31 oktober säljs resten av den privata samlingen som en del i en större whiskyauktion. 190 lotter med whisky från Skottland, Japan, Irland väntas gå under klubban för £800 000.
– Sedan vi lanserade Sotheby’s spritdivision förra året så har detta segment av vin- och spritmarknaden haft den snabbaste tillväxten, inte minst under de senaste sex månaderna med tre satta världsrekord och ett ökat intresse från nya och yngre budgivare, säger Jonny Fowle från Sotheby’s.
De senaste auktionsåret har varit makalöst och corona verkar bara ha breddat kundgruppen med yngre köpare. Profilen på höstens auktion är också bredare med fler ”billigare” objekt som passar fler budgivare. Men det är Macallan som står i fokus i år också.
Sotheby’s har inlett ett direkt samarbete med destilleriet och kommer att sälja en helt ny kollektion (som än så länge är hemlig). Det handlar om en komplett serie av Macallan med sex flaskor där den yngsta är 40 år gammal. Det spektakulära är att Red Collection-serien toppas av den äldsta Macallan som någonsin buteljerats.
Macallan avslöjar innehållet i serien 15 oktober då den officiella lanseringen sker. Intressant är att man redan två veckor senare kan köpa kvarstående utgåvor på en auktion. Och då handlar det inte om andrahandsförsäljning eftersom flaskorna inte varit ute på öppna marknaden.
Att just Macallan är destilleriet som gör så här är en naturlig följd av auktionsmarknadens utveckling. Märket har alltid varit dyrast att köpa över disk och med tanke på den dramatiska prisutvecklingen där destillerierna vill ha bättre betalt för unik whisky istället för att man på auktion ska betala det flerdubbla är det logiskt att börja sälja sin dyra whisky direkt via en auktionär.
För att undvika att betraktas som giriga ska överskottet från auktionen gå till välgörenhetsorganisationen City Harvest som fördelar matpengar till behövande globalt. 63 Macallan-lotter väntas inbringa en halv miljon pund.
Oaktat det givna inslaget av välgörenhet är beteendet ett enastående trendbrott där den öppna marknaden sätts ur spel och samlarens starkaste drivkraft sätts ur spel = att kunna köpa billigt och sälja dyrt.
– Jag tror vi kommer få se mer av det här framöver, kommenterar auktionsexpert Sören Nylund med ett förflutet på Bukowskis. Genom att ha välgörenhetsauktioner blir det mer accepterat bland budgivare och köparna. På vinsidan har detta fenomen förekommit ett bra tag. Framförallt hos de franska Bordeauxslotten. Det är också på välgörenhetsauktioner som de höga priserna brukar nås.
Sören Nylund understryker att proviniensen är oerhört betydelsefull, alltså äktheten:
– Här är proviniensen perfekt. Whiskyn kommer ju direkt från tillverkaren utan förfalskningsmisstankar, köparen känner sig trygg. Det brukar ge en extra skjuts till slutpriset.
Det är just de höga slutpriserna som gör att andrahandsmarknaden för dessa objekt blir ytterst trång.
– Det blir ingen marginal kvar men tillverkarna drar in desto mer. Men det är köparen som sätter priset och då har det plötsligt blivit ”legalt” att bibehålla höga priser.
En farlig väg att gå för en auktionsfirma kan tyckas. För i långa loppet kan det inte bara finnas köpare på en andrahandsmarknad. Då förvandlas verksamheten till en förtäckt förstahandsmarknad vilket är bedrägligt. Och när vi vänjer oss vid denna nyordning lär inte vinsterna gå till någon annan än whiskytillverkarna.
Så här agerar redan nystartade destillerier i framförallt Skottland. Man släpper sina förstautgåvor via en auktion. Då är det behjärtansvärda ändamålet att man behöver cash för att finansiera sin produktion i ett läge när det inte finns några större volymer att sälja.