MÄN GÖR WHISKY. Så har det varit men allt fler kvinnor ger sig på whiskymakaryrket. Fortfarande är kvinnorna rätt ovanliga på golvet bland pannorna. Men i labben har de funnits i många år doftandes på fatprover i egenskap av blenders.
Diageo har en rad superstjärnor som Maureen Robinson och Emma Walker. Dewars whiskyboss heter Stephanie Macleod. I Sverige har ju Mackmyra sin blender Angela d’Orazio.
Också Macallan har en kvinna vid rodret. Kirsteen Campbells titel är Master Whisky Maker vilket är detsamma som blender. Hon kommer från jobbet som blender för Famous Grouse. Hennes jobb är nyinrättat, en sorts superchef för whiskykreation på Macallan som även inkluderar själva kokandet i destilleriet.
Företrädarna på blendingsidan Bob Dalgarno och Iain Morrison delade på uppdraget även om Dalgarno var ansiktet utåt. Och Nick Savage som var destillerichef finns numera på låglandsdestilleriet Bladnoch.
Den nya super-rollen är tänkt att föra samman lagring och destillering till en enhet – ”från starten i pannorna och tiden i faten till slutresultatet i flaskorna.”
Kirsteen Campbell kommer från Thurso längst norrut i Skottland och har jobbat på Scotch Whisky Research Institute innan hon började på Edrington 2007.
Bland hennes projekt där kan nämnas Cutty Sark, Naked Grouse och Glenrothes. 2016 utsågs hon till Master Blender för Famous Grouse. Men allt har inte handlat om whisky för Kirsteen Campbell:
– Jag kommer ihåg ett destilleribesök i 20-årsåldern när jag gick på universitet. Rundturen var mycket spännande men whiskyn efteråt klarade jag inte av utan längtade efter en mixer att dränka spriten i! Det var inte förrän jag började jobba i branschen som jag lärde mig uppskatta whisky och framförallt förstå vilka smaker jag går igång på och hur jag vill dricka min whisky.
Med en examen mat-teknologi i botten började hon jobba med sensorik i dryckesindustrin och har de senaste 12 åren varit blender. Som 42-åring har hon kommit så långt man kan komma i skotsk whiskyindustri och är alltså första kvinnliga blender för Macallan som varit igång i 195 år!
– Jag tänker inte på att jag är kvinna utan det är jobbet i sig som betyder något. Jag är otroligt stolt över att vara Macallans Master Whisky Maker. Men visst hoppas jag inspirera flickor att söka sig till whiskybranschen. Men att jag är kvinna har ingen betydelse. Vårt team är könsmässigt jämnt balanserat.
Kirsteen Campbell har delat ut ansvarsområden i sitt ’Whisky Mastery Team’. Stuart MacPherson hanterar alla fat och kallas Master of Wood. Mycket av det praktiska jobbet görs av Whisky Makers Polly Logan samt Steven Bremner.
Russell Greig är Sample Room Assistant och preppar alla prover som blender-gänget ska nosa på. Sarah Burgess var fram till nyligen Lead Whisky Maker, men har lämnat företaget för att göra en serie mixers för näraliggande Craigellachie Hotel.
– Det har funnit många kvinnor i den här industrin före mig, säger Kirsteen Campbell. Men det som förändrats är intresset för drycken. På provningar dyker det upp fler kvinnor jämfört med bara för några år sedan. Allt fler kvinnor dricker whisky och det är viktigt.
Kirsteen Campbell menar att man kan bryta med stereotyper inom branschen om männen får sällskap av fler kvinnor i konsumentledet. Det blir inte längre viktigt ”hur en whisky ska drickas” Detsamma gäller unga människor. Whisky ska vara odramatiskt.
– Man ska kunna dricka en singelmalt som Macallan rent, över is eller i en cocktail. Jag längtar till den dag då kön och ålder inte längre är relevant när man talar om whisky. Alla är vi whiskydrickare. Och alla får dricka whisky på det sätt som passar både tillfälle och personlig smak.
Att maka whisky har inget med magi eller slumpen att göra utan är resultatet av målmedvetet arbete som vilar på vetenskapligt grund, men och involverar fingertoppskänsla och mänskliga sinnen.
Det är klart att det krävs en enorm logistik och metodiskt arbete för att hålla ordning på alla fat men just därför krävs en stor portion kreativitet för att få allt att fungera, menar Kirsteen Campbell:
– Macallans DNA är ju destillatet och sherryfaten. Under ytan finns massor av parametrar att skruva på. Vi jobbar med olika ekarter, både europeisk och amerikansk ek. Ekens inverkan på smakerna är enorm.
Det är Campbells kollega Stuart Macpherson som håller koll på faten och ser till att inflödet av nya ekfat håller rätt kvalitet. Varje enskilt fat är som en individ.
Om fatet gått i 0 eller 12 eller 24 år påverkar såklart hur resulterande whisky blir efter lagring. Exakt hur hårt insidan rostats påverkar också smakutvecklingen. Lagringsmiljön är en annan viktig faktor.
– I varje skede av en whiskys liv kan vi påverka utvecklingen av smaker, säger Stuart Macpherson. Vi kan framhäva vissa aromer och hålla tillbaka andra. Vår suveräna uppgift som team är att hantera allt detta på ett optimalt sätt.
Magin har ändå sin plats och det är i labbet miraklen inträffar, fortsätter Macpherson:
– Ibland blir man förstås överraskad av ett 12-årigt fatprov. Det är det man längtar efter, att något oväntat inträffar. För mig är detta älsklingsplatsen, att sitta framför en massa fatprover och utforska ovanliga whiskyaromer som jag ska sammanföra. Antingen det handlar om en vanlig standardprodukt eller en helt ny utgåva.
Kirsteen Campbell delar sin arbetstid mellan buteljeringsanläggningen i Glasgow och det alldeles nybyggda destilleriet vid Craigellachie på Speyside som kostade £140 miljoner att uppföra.
– Egendomen Easter Elchies är en speciell plats på jorden där magin känns i luften, bokstavligen talat. Whisky är mycket mer än bara en dryck. Det historiska arvet blir så påtagligt när man åker till Craigellachie. Alla dessa manår som lagts ner genom århundradena på att skapa denna gyllene dryck. Det är såklart svindlande att tänka sig att mitt jobb gjordes på ungefär samma sätt för 200 år sedan…
Ingen kommer in i labbet utan att testas. Doftsinnet måste vara på topp. Man stänger in vardagliga aromer i burkar som jobbkandidaterna sedan får snusa på blint. Det handlar inte bara om att klara av att identifiera aromer utan också ha en utvecklad förmåga att klä dofterna i ord.
– Vi jobbar konstant på att utveckla sensoriken och sätta ord på aromer för att kunna kommunicera sinsemellan. Naturlig talang är fundamenta, att vara utrustad med känsligt doftsinne är inget man kan lära sig.
Att jobba som blender medför vissa restriktioner i privatlivet. Kirsteen Campbell använder aldrig parfym eller tvättar händerna med parfymerad tvål. Smakrik eller starkt kryddad mat är också tabu.
– Jag dricker inte mycket kaffe, aromen är för kraftfull. Och tar jag en kopp måste det ske på eftermiddagen, efter arbetspasset i labbet.
Får man en förkylning är det bara att sjukskriva sig. Dels för att det inte går att jobba med igentäppt näsa men också av omsorg om kollegorna, skulle alla bli sjuka samtidigt äventyras ju verksamheten.
Man kan inte kalla in vikarier i just det här yrket. Inte ens en blender från konkurrerande företag skulle klara jobbet. Varje fatuppsättning är kopplad till de produkter man producerar och det tar tid att skola in sig på en ny plats med ny arommönster.
Hur serverar man whisky till en novis? Kirsteen Campbell jämför med gin eller vodka som knappast dricks rent utan med en mixer.
– Ginger beer eller ginger ale funkar väldigt bra som mixer. Så dricker jag ofta whisky själv. Vad man väljer beror på humör. Ginger beer ger ju en något kryddigare drink, ginger ale gör den sötare. Personligen dricker jag helst min whisky med lite vatten. Har jag inte testat whiskyn tidigare smuttar jag på den vid given styrka men tillsätter sedan vatten för att förlösa smakerna.
Och det där med att man ska börja sin whiskykarriär med lättare whiskysorter för att sedan gravitera mot allt tyngre smaker är en myt Kirsteen Campbell vill komma bort ifrån:
– Det är nedlåtande att inbilla sig att man förstår sig på någon annans smakpreferenser! Som nybörjare ska man prova olika stilar. Kanske föredrar du lättare, fruktiga gräsiga sorter. Eller så gillar du sötare rikare vaniljtunga whiskies, alternativt kryddiga varianter. Och talar vi rökig whisky så finns det massor av lägen att välja på, från aromatisk till rökig till medicinal.