fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 23 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Cigarr

Red toppar Macanudos Inspirado-serie

av Henrik Aflodal
11 december 2019

MACANUDO VAR FRÅN början en undervariant av kubanska cigarrmärket Punch, gjord på Jamaica från 1968. 1971 tog amerikanska bjässen General Cigar (idag ägt av Swedish Match och STG-Scandinavian Tobacco Group) över rättigheterna till namnet utanför Kuba. Macanudo uppgraderades till eget cigarrmärke.

Garrarna sattes samman på Jamaica av Ramón Cifuentes, avknoppad Kuba-veteran från Partagas. Först i oktober 2000 flyttade tillverkningen till Dominikanska Republiken. Macanudo siktade på budget med mild smak och Connecticut shade-täckblad. Gärna i behändig kafé-storlek, alltså mindre och billigare (suveränt att plocka fram på den tiden det var lagligt att röka i offentligheten).

Ifjol fyllde man 50 år vilket firades med Inspirado Red. En vacker garre. Habana Ligero-täckladet från Eucador i chokladbrunt har en matt yta liknande mockaskinn som känns lite sträv typ ultrafint sandpapper. Stocken doftar aromatiskt av cederträ med söta övertoner av läder, en utåtriktad fragrant bouquet.

Foten har lika stor söt arom, höloft och aromatisk tobak med mjölkchoklad och lite jordiga toner. Kalldraget andas mild ekighet, melass och läder med röda bär, kanske lite pepprig? Det är bra motstånd i suget, lagom hårt rullad. Dessutom boxpressad, alltså fyrkantig i profilen.

Men den där peppriga touchen förvånar, skulle inte Macanudo vara oförarglig? Nja, med Japala-omblad från Nicaragua och vällagrad fyllnadsmassa snackar vi istället ´sheer brutality´. Inlagan kan skryta med 10-årig Jamastran-tobak från Honduras samt 5-årig Estelí- och 12-årig Ometepe-tobak från Nicaragua.

Inspirado-serien introducerades 2014 i Canada och Europa med uppsåt att rasera bilden av Macanudo som snubben-tillags och istället ge märket en mer hotfull look. Branschfolk klagar ibland på hårdheten hos stockarna, de är för otrevliga för novisen och just hetkryddan (som kan ta över) försvårar njutningen för den som är på söndagspromenad.

Orange premiärgördel följdes av svart 2015. 2017 kom White samtidigt som Black gjordes om i grunden (och blev genom-otrevlig på ett rätt trevligt sätt). Nyutkomna Red har dessutom inget med Dominikanska att göra, dessa ”eleverade” stockar rullas i STG:s Nicaragua-fabrik.

– Vi skapade Inspirado Red för att möta dagens smakpreferenser, säger José de Castro, marknadschef för General Cigar. Nicaragua är hett i cigarrvärlden just nu. Macanudo är ett lättrörligt varumärke, vi kan anpassa oss snabbt. Den här Nicaragua-blenden är också ett uttryck för den skicklighet och kunskap våra cigarrmakare i Estelí besitter.

Med Red ville General Cigar ge Inspirado-linjen en fylligare mer kraftfull spelare med större djup i smakerna. Efter att ha testat hela linjen framstår Black som familjens överhuvud, avskalat tuff i stilen. Orange är startskottet för den mer kraftfulla Macanudo-stilen. White är ett steg tillbaka till den mildare, fegare planhalvan. Men klart bäst i serien är Red.

När jag tänder upp robuston får jag krämig kokos med choklad och kanel, mitt i kommer en svartpepparpuff, mot slutet sötare röda bär. Eftersmaken ger ifrån sig mjölkchoklad och lite After Eight-mint med torr pepprig nerv. Det sticker i näsan av chili- och rosé-pepparpuder när jag snortar den utblåsta röken. Cigarren är lättdragen med välavvägt motstånd och producerar rikligt med rök, sammantaget en god behaglig rökupplevelse.

När jag avverkat en tredjedel ökar bärsötman samtidigt som cigarren blir jordig med hotande eucalyptus. Enklare smaker men godare med bärsötman, avslutet renas och kortas när jordigheten ökar. Men den passiva sekundärdoften är en höjdare – näsan förnimmer brända mandlar och lagård, samt en sorts metallisk hårdhet liknande dieselångor (bra).

Dags att bryta av med lite dryck. Deanston 12 år är en förförisk maltwhisky med en djupgående estrighet som vanligen förknippas med +20 år. Sippen efter blosset ökar på den gammelestriga sötman med bärjos och mer ek, effekten blir karamelltoner och mer komplexitet.

När jag återvänder till cigarren får den mildare smak med torrare lädertoner och en ekigt ren eftersmak där lite mandelmassa slipper ut. Whiskyn lyckas sänka godhetsnivån, garren blir slankare och mer avskalad.

Jag grundar istället med japanska blenden Nikka From the Barrel vilket ger cigarren en ren start av torrt läder med oljig diesel-finish. Coolt underlig smakeffekt som istället höjer rökupplevelsen.

Whiskyn å sin sida börjar karamellsåsig men blir snart kryddarg. Knappast lätthanterligt det här. Deanston blir godare av rökverket men Macanudon behöver japanska Nikka i ryggen för att göra sin dieselpiruett.

Halva cigarren har brunnit och är nu mildare än i starten, chokladarom varvas med nyrostat kaffe, krämig röd frukt tar över, följt av torrare ekig toner som lägger ut en ren eftersmak av torrt läder med en aning vitpepparpuder. Näsan snappar upp kryddig rödabärsötma inklusive trivsam piptobak.

Jag smuttar på den argsinta Nikka-whiskyn igen och får nu massor av frukt (!), eucalyptus och choklad fyller på, eftersmaken värmer. Ännu ett bloss varpå Deanston serverar en komplex whisky-mun med ett virrvarr av frukter samt skalbesk aprikoskräm. Lättsam eftersmak där eterisk tobak slingrar sig fram mellan söta marmeladtoner – en jubelkombo!

Även andra hållet, med whisky först och bloss sedan, blir det succé. Inspirado Red får en nötig mild smak av praliner med varm whisky-marmeladig eftersmak. En rikt sammansatt cigarrupplevelse där lättare lädertoner saliverar – smutt! Nikka gör också jobbet bra, fast enklare. Macanudon smakar ren tobak med avskalad lagårdslätt eftersmak och kokosmjuk munkänsla efteråt. Najs skön harmoni!

Sista tredjedelen brukar ställa allt på sin spets. Som regel ökar tyngden hos cigarren och de mörka elementen förtätas. Vår röda Inspirado blir följaktligen tyngre med jordiga lagårdstoner a la mörk choklad, sötaktig mörk melass tillstöter ihop med karamellsås, ren eftersmak av fet kokos och läder. I munkänslan en nedtonad torr pepparton. Näsan uppfattar torr-pepprig tabasco med röd fruktsyra. Väldigt bra det här.

Macanudon blir alltså lugnare med mer djup. Bärtonen är borta, mer karamellsötma. Kombinationen skapar en klassisk lågmäld cigarrupplevelse med smygande temperament, kraften finns ju där latent med markerad men väl dold pepprighet.

Vi går som alltid i mål hand-i-hand med dryckerna. Den ökade tyngden hos garren gör Deanston till vuxengodis. Fruktig start fördjupas i gammelestrar och lätt ek samt en oljig eftersmak av frukt och lagård som är underbart läskande. Nikka blir jobbigt bra! Djupfruktig och pepprigt hetlevrad. Lagårdstoner från cigarren fyller ut en lång och värmande eftersmak.

CIGARR

 90p   Macanudo Inspirado Red  Mörka choklad/läder-toner med peppriga övertoner, aningen bärig sötma, torrt mintpepprig finish. Utvecklar tyngd allteftersom med jordiga lagårdstoner och karamellig melass, pepprighet avtar.  Robusto 20×127 mm (box-pressad). Ecuadorianskt Habana Ligero-täckblad. Nicaraguanskt Jalapa-omblad. Inlaga av 10-årig Jamastran-tobak (Honduras) och från Nicaragua 5-årig Estelí- samt 12-årig Ometepe-tobak.  Pris: 103 kr

WHISKY

• Nikka From the Barrel 51,4% | SB-nr 551, 439 kr
• Deanston 12 år 46,3% | SB-nr 85327, 499 kr

LÄS MER: Macanudo Inspirado Orange & White
LÄS MER: Macanudo Inspirado Black

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Mackmyra får ny design

Nyheter
tis 11:31

Här är svenskarnas favorit-whisky!

Nyheter
tis 5:05

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • SPRITTRENDER 2023 – De etablerade varumärkena kommer att få medvind bland konsumenterna. Whiskydestillerierna breddar smakpaletten med nya metoder. Smaksatt vodka fortsätter att skörda framgångar. Annan mexikansk sprit än tequila är på gång. Och äntligen får Japans nationalsprit shōchū sitt genombrott...

https://spiritsnews.se/sprittrender-2023/
  • ÄLDST & DYRAST & BÄST – Hernö Gin Cocktail Awards är Skandinaviens största tävling för gincocktails. Tre svenska bartenders är nu klara för den internationella finalen som hålls senare i år: Joacim Röhrl på Grand Hôtel Cadierbaren (Stockholm), Aron Larsson på Rumble/Sway (Stockholm), Samuel Falck på Facit Bar (Umeå).

https://spiritsnews.se/final-svenskarna-herno-cocktail-awards/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.