Reviews Här är den första riktigt gamla svenskwhiskyn. En Mackmyra som legat i hela 20 år på fat. Och inte vilket fat som helst utan det allra första privatfat som tappades upp i det nybyggda fullskaliga destilleriet år 2002. För att sedan rullas över bron ner i familjen Klingbergs fuktiga jordkällare. Det har varit i familjens ägo tills nu.
När Mackmyra växte ur bruksmiljön 2011, byggde man nya gravitationsdestilleriet i utkanten av Gävle. Det ursprungliga destilleriet lämnades orört. De vackra kopparpannorna kunde man inte ta med sig, byggnaden är K-märkt så inga väggar får rivas.
Men man behöll skuggdestilleriet, att utnyttja om ytterligare expansion blev nödvändig. Det har inte hänt ännu. Istället skänktes inkråmet till familjen Klingberg i utbyte mot just denna 1st fill bourbon barrel nedlagd fredag 20 december 2002 och buteljerad torsdag 29 december 2022, efter 20 år och en vecka!
I Skottland duggar 18-åringar tätt, att spilla upp en 25- eller 30-åring är heller inga ovanligheter. Men hur överlever ett oprövat destillat som det svenska två decennier på ek. Behållaren är, som av en händelse, perfekt anpassad till uppgiften. Ett friskt bourbonfat på 200 liter är ju vad skottarna använder till i stort sett all whisky.
Mackmyra åldras nobelt, destillatets tropiska estrar fördjupas. Oljig fet ek överallt, men ingen beska. Istället en torr kärv ekighet som gör helheten mer spartansk. Fatet flyttades så småningom till Bodås gruva. Med en relativ luftfuktighet upp mot 98% dunstar alkoholen medan vattnet i högre utsträckning blir kvar.
Styrkan på detta fat ligger på 46,3%. Närmast perfekt styrkenivå alltså, några år till med sjunkande procenthalt hade förvekat spriten och förmodligen strippat whiskyn på sötma och ökat de beska tonerna, så det var i sista minuten.
Pigg och alert doft av honungsmelon och peach melba som dessutom är rosenblommig och eteriskt örtig a la salvia/timjan. Tät komplex smak. I starten honung och blommor, strax fruktkaramell och smäckra tropiska estrar, mot slutet torkad frukt som fångas in av torrare kärv ek.
Eftersmaken är torr och pralinig av vit choklad. Torrare ek bär och gör whiskyn stram och oljigt fet, som framgångsrikt motverkas av marmeladsötma. Stannar ekflämtande.
Enastående arom- och smakupplevelse. Smart och tät smak av blommig tropisk fruktighet, som är Mackmyras signum, med en eftersmak som lugnas snyggt av praliner.
Vatten stressar whiskyn, gränsen för att behålla strukturen intakt går vid 46%. Aromen blir mer ihålig. Oljig ek tar överhanden över den tropiska frukten. Aromen blir luftig av gurkskalsaldehyder.
Smaken är smörigt tät och rullar fram på fruktmatta, halvvägs tilltagande maltsöt med oljig ek under som förebådar ett kryddlyft mot slutet. Den långsamma eftersmaken vältrar sig i fet ek varur engelsk fruktkaka växer, med skalbeska pustar efteråt.
Här finns potential att åldras längre. Mackmyra hanterar ektrycket med självförtroende. Flera vägar kan tas. Whisky initial-lagrad på 1st fill barrels kan flyttas till refill-fat, för begagnade fat finns det numera gott om i den semi-mogna svenska whiskybranschen.
Och framförallt ska man satsa på några stora oloroso sherry butts som läggs undan och glöms bort. Kanske vågar blender Lii Johnson sig på sin favorit körsbärsvinfat, som karaktärsmässigt påminner om sherryfat.
Sherryfat är annars kassaskåpssäkert för den som siktar på 30 till 40 år. Mackmyras litenhet borde inte vara ett hinder för att göra en Gordon & MacPhail-manöver.
Alltså att varje år framöver reservera tiotalet fat för långlagring. Och därmed skapa ett program för långlagring som egentligen inte är så betungande ekonomiskt. Fast då får gruvan bytas mot ett överjordslager med normal luftfuktighet så styrkan kan hållas över 40%-strecket i ett halvsekel eller mer…