fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 7 juli 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter Maltwhisky-VM

Mackmyra – den svenska urwhiskyn

av Henrik Aflodal Esq
13 mars 2018

Maltwhisky-VM 2018 — Mackmyra-QUIZ!

MACKMYRA är den svenska urwhiskyn. Startat 1999 i det gamla bruket i Valbo utanför Gävle. Grundarna knackade fram den första kopparpannan själva och började experimentera med olika recept. Idag är destilleriet ledande nordiska whiskymakare. Omtyckt här hemma men också högt aktad utomlands. Sverige är faktiskt en av de ledande whiskyregionerna utanför Skottland och det är Mackmyra som inspirerat och visat vägen.

Här är svaren på frågorna! Mackmyras två recept elegant och rökig fastställdes 2001, två år efter destilleriets grundande. Angela d’Orazio började blanda Mackmyra-whisky på konsultbasis 2002 men blev fast anställd som blender 2004. Destilleriet har flera fatlager, just nu vilar faten på sju olika platser men ett åttonde lager är på gång.

Gunnel Palmér med make och ett Mackmyra-fat.

Vi har dragit fem lyckliga vinnare ur högen av svar. Gunnel Palmér från Östergötland erövrar presentkortet till en middag på Mackmyra, grattis! Gunnel är såklart fatägare, hon minns sitt första möte med Mackmyra så här: ”Ojojoj, troligen på Mackmyra bruk, makens och mitt första fat fylldes 18 december 2002. Samma dag som Mackmyras första fat fyllde whisky (3 år).” Skåningen Patrik Erixon har också gjort fataffärer: ”Vi var en av de första att beställa 30 liters fat år 2002 och i början av 2004 åkte vi till Mackmyra och gjorde en provsmakning av vårt unga fat samt av deras andra fat. Känslan var att det här kan bli något stort.” Johan Palmborg från hemmalänet Gävleborg säger: ”Preludium 1 är mitt första officiella smakmöte. Men det kryddades vid otaliga besök på bruket innan.” Pelle Wallin i Jönköping kommenterar: ”Det var Den Första Utgåvan som var fruktig och spännande vid 46%, för att den var Svensk.” Bengt Wiklander i Halland fick kämpa för sitt första glas: ”Efter två timmars köande utanför Systembolaget, och sex timmars arbete kom jag äntligen hem och kunde inte motstå frestelsen utan öppnade flaskan och fick smaka de underbara dropparna!” Bengt och övriga vinnare får boken ”Whiskyrebellerna” av grundaren Rikard Lundborg. Mycket nöje!

  

Senaste nytt

Första tequilan i pappflaska heter Buen Vato

Nyheter
ons 5:00

Whisky Weekly Podcast: Irländsk uppstickare!

Podcast
mån 15:30

Flädersnaps i praktisk PET-flaska

Nya släpp
mån 5:57

Systembolagsnytt Juli 2022

Systembolagsnytt
fre 5:34

Svensk whisky för Ukraina

Nya släpp
tor 9:27

G&T-test: Bästa tonic till Ben Lomond Scottish Gin

Blindtestet
tor 0:47

Somriga drinkar på alkoholfri snaps

Drinkar
ons 5:46

Stort intresse för Gin & Tonic-festival 1-2 juli

Nyheter
tis 10:10

81-årig Macallan världens äldsta whisky!

Nyheter
tis 5:04

Alex ska göra Port Ellen-whisky 2023

Nyheter
mån 5:31

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.