fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
söndag 2 april 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nyheter Business

Mackmyra i blåsväder när Första Utgåvan blir Svensk Ek

av Henrik Aflodal Esq
6 maj 2015
Mackmyras nygamla Svensk Ek inuti ekskogen på Visingsö

Marknadsföring | SVERIGE  Ett storbråk har brutit ut i den svenska whiskyindustrin. Svenske tunnbindaren Johan Thorslund anklagar storbolaget Mackmyra för vilseledande marknadsföring. Orsaken är att Gävle-destilleriet byter namn på storsäljande Första Utgåvan till Svensk Ek. Man har ju tidigare en produkt som heter Svensk Rök så namnändringen passar bättre in i produktkatalogen. Problemet är att den saluförda whiskyn bara delvis lagras på svensk ek.
– Ska en produkt kallas för Svensk Ek hävdar jag att den ska vara lagrad på svensk ek till 100%, menar en upprörd Johan Thorslund. Denna definition står de flesta av våra kunder bakom men inte Mackmyra.
Thorslund konstaterar att svensk ek är det mest exklusiva ekmaterial som används i branschen och kostnaden är avsevärt högre jämfört med vanliga ex-bourbonfat. Mackmyra säger också i sin marknadsföring att ”våra ekfat av svensk ek är tillverkade av träd som för hundratals år sedan planterades på Visingsö för att bli virke till Sveriges flotta.” Det är bara delvis sant, hävdar Thorslund:
– Visingsö ska ha en stor ekskog så avverkningen är liten. Vid tillverkningen stansas varje fat med ett spårbart nummer som kopplas till var eken växt. Mackmyra har inte efterfrågat denna information på länge.
Sammanfattningsvis menar tunnbindaren att Den Första Utgåvan är kryddad med lite svensk ek och en mindre del av den svenska eken kommer från Visingsö. Att kalla produkten för Svensk Ek är alltför verklighetsfrämmande.

I oktober 2012 bildades Svenskt Whiskyting, på intiativ av Mackmyras VD Magnus Dandanell. Påskyndare var Whiskyspots chefredaktör Henrik Aflodal som i flera år påtalat behovet av en branschorganisation för den expanderande whiskynäringen. Med initiativet ville Dandanell skapa bättre samordning, att definiera vad som är svensk whisky och hur den ska marknadsföras, men också sätta kvalitetsnivåer på spriten:
– Man kan vinna rätt stora fördelar på den globala marknaden och det är något som skottar, irländare och även japaner är duktiga på.

Som utomstående bedömare kan man tycka att den här frågan borde ha lösts internt av whiskytinget istället för att luftas i media men dominanta aktörer har en ovana att dra iväg själva. 2003 bytte Diageo innehåll i Cardhus flaska genom att blanda ut singelmalten med andra sorter. William Grant med världsettan Glenfiddich i ryggen tvingade jätten på reträtt just med hjälp av branschorganet SWA (där förvisso Diageo höll ordförandeklubban). Felet var att det inte tydligt framgick att whiskyn bytt skepnad. Samma problem skymtar i den svenska konflikten. Vad signalerar begreppet ’svensk ek’? Räcker det att en produkt innehåller svensk ek för att använda namnet. En typisk fråga för en sammanslutning som Svenskt Whiskyting. Skotska stordestilleriet The Glenlivet gav 2005 innovativt ut whisky som slutlagrats på nyek av franskt ursprung under namnet ’French Oak Finish’ vilket ju är en korrekt och tydlig benämning. Produkten tog fart så man var tvungen att slutlagra en mindre av innehållet och bytte då till det mer diffusa namnet ’French Oak Reserve’ (dagens 15-åring). Övergången var förvirrande eftersom firman inte förklarade ordentligt vad skillnaden var.

Vem som får rätt det i svenska fallet blir sannolikt Mackmyra, de starka brukar få som de vill. Men det beror förstås på om ”outsidern” Thorslund kan få någon medlemmarna i tinget att ta upp frågan i mer formella sasmmanhang. Vad säger Molin på Hven, Melander på Box eller Caldenby i Smögen? De kanske själva klurar på att svänga sig med termen ”svensk ek” och tycker det är utomordentligt skönt att slippa regleringar. Och man vill ju inte stöta sig med bjässen i branschen. Eller så kallar man samman tinget ånyo och hittar en lösning på situationen.
Får Thorslund som han vill lär nog Visingsös ekbestånd decimeras inom kort för då måste Mackmyra lägga upp bra mycket mer svensk ek de närmaste åren. Å andra sidan kraschar man smakprofilen för nyek går hårt åt whisky smakmässigt och de där stora begagnade amerikanska ekfaten betyder mer för Första Utgåvans smakprofil än rännilen lokal-ek. Å andra sidan kan tunnbindaren utöka sin verksamhet för han har i egenskap av enda mästare inom sitt skrå monopol på tunnbinderi i Sverige. Och Mackmyra står för under 10% av omsättningen. Samtidigt är trycket så pass stort från de övriga att Thorslundskagge AB är beredd att riskera sina affärer med branschens största aktör. Whiskyspot väntar med spänning på nästa akt den första regelfajten om svensk whisky.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Världsberömd tequila möter det moderna japanska köket

Nyheter
fre 14:00

Vasaskeppets brännvin firar påsk

Nyheter
tor 11:00

Pink Gin firar fem år med jubileumsutgåva

Nya släpp
ons 10:46

Grön påsk med O.P. Anderson Petronella

Nyheter
ons 5:09

Lagavulin är öarnas kungawhisky

Features
tis 5:07

Boulard och O.P. gör calvados tillsammans

Nya släpp
mån 5:09

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • REVIEW – Det slår gnistor om High Coast Whiskys nya sherryfatlagrade maltwhisky. Den sötaktiga smaken görs syrlig av starkvinsfaten som också stramar till det rejält med eteriska, kryddiga toner. En whisky för erfarna whiskydrickare på grund av sin strama trästil. Men också ett viktigt steg för Norrlandsdestilleriet mot äldre mer vällagrad whisky.

https://spiritsnews.se/kravande-sherry-whisky/
  • REVIEW – “Jamaica-rom för gudarna!” vore en passande rubrik för denna 13-åriga rom. Gjord av anonyma New Yarmouth Distillery som tillhör Appleton-gruppen. Hög estertäthet får destillatet att vråla av estrar men här finns också potatisunkna ektoner snärjda i avgasångor, typiska för den engelska Jamaica-skolan. Henrik Aflodal kan inte få nog av allt det goda... Bara 227 flaskor finns i utvalda storstadsbutiker. Happy hunting!

https://spiritsnews.se/avgasangande-muckhalsrom/
  • MAT & BRÄNNVIN — Påsken är en av våra största högtider där snapsen har en naturlig plats. Inför årets firande har O.P. Anderson skapat en vegetarisk rätt till sin äppelkryddade snaps Petronella. Förgyll årets påskbord med grillad sparris, Västerbottenkräm och pocherat ägg. Den passar alla som vill fira en grönare påsk.

https://spiritsnews.se/gron-pask-med-o-p-anderson-petronella/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.