Mackmyra Svensk Whisky startade för 20 år sedan med visionen att bidra med en ny generation av whisky och sätta Sverige på den internationella whiskykartan. Inspirerad att hitta nya exklusiva smakkombinationer tog master blender Angela D’Orazios fram en maltwhisky som slutlagrats på fat mättade med en blandning av japanska gröna teblad. Mackmyra Grönt Te ser man som sin mest innovativa skapelse hittills.
2019 var ett händelserikt år för Mackmyra som firade 20 år som whiskypionjärer samtidigt som blender Angela D’Orazio ärades med att bli invald i Whisky Magazines Hall of Fame. Angela firade uppmärksamheten med skapa vårens säsongswhisky Mackmyra Grönt te, som är inspirerad av hennes passioner – uppleva nya kulturer samt skapa nya smakkombinationer och upplevelser av whisky.
– Det har varit ett nöje att få sätta whiskyns gränser på prov och skapa vårens säsongswhisky tillsammans med Yuko Ono som har de finaste japanska tebladen. Jag är rörd över att jag fick möjligheten att förena en favoritsmak, grönt te från Japan, med min stora passion – whisky, trots att något liknande aldrig tidigare gjorts. Jag är otroligt stolt över vad vi tillsammans har åstadkommit och jag ser med tillförsikt fram emot att skapa nya spännande smakupplevelser, säger Angela D’Orazio.
Mackmyra Grönt Te är gjord på det eleganta orökta receptet och har lagrats i 19 månader huvudsakligen på fat som mättats med Angelas blandning av de finaste gröna årgångstebladen från Japan. Resultatet är en mjukt kryddig och smakrik whisky med fruktig och blommig textur och fin vanilj, örtiga gröna tetoner, en lätt kryddighet och gröna äpplen.
– Att producera japanska teer är på många sätt likt whiskyproduktionen med samma värderingar gällande kvalitet och smak- och doftupplevelser. Vi är noga med att ta hand om våra råvaror och det kändes tryggt att leverera våra japanska teer till Angela. Samarbetet var roligt och mycket lärorikt och jag är glad över att japanskt te kan lyftas och användas som smakhöjare på ett nytt sätt. Mackmyra Grönt Te höjer teets karaktär, vilket ger whiskyn en spännande doft- och smakupplevelse av Japan och Sverige, säger Yuko Ono, certifierad japansk terådgivare.
• Mackmyra Grönt Te 46,1% | SB-nr 40310, 600 kr (lanseras 27 mars)