Whiskyturism Skottarna har länge erbjudit destilleribesökare att buteljera sin egen flaska på plats. I ett förrum till lagerhuset står fatet försedd med kran så man kan tömma innehållet i en flaska, skriva sin autograf på en etikett som slutligen klistras på flaskan. Och så betalar man i kassan på vägen ut.
Så kan man enligt lag inte göra i Sverige eftersom vi har ett detaljhandelsmonopol. Men nu har Mackmyra lyckats övertyga myndigheterna att tillåta att grovjobbet att tömma fatet och fylla flaskorna får utföras av privatpersoner.
Denna tidsödande procedur har inga utländska destillerier besvärat sig med. Tilltaget är därmed världsunikt. Och man kan nog tänka sig att fans från hela jorden kommer att vallfärda till det ikoniska destilleriet för att göra grovjobbet.
Det handlar alltså om att låta fatägare vara delaktiga i det sista steget på whiskyresan – att tömma fatet, fylla de exklusiva buteljerna och fästa sin egen skräddarsydda etikett på varje flaska. En unik upplevelse i destilleriets nya buteljeringsanläggning där fatägare ges möjlighet att sluta cirkeln i sin fatresa och bli en del av hantverket kring sin egen whisky.
Mackmyra passerar också en magisk gräns med 20 000 sålda Reservefat där över 700 000 flaskor redan är buteljerade och levererade. Under den rådande pandemin har whisky- och ginfat sålts i rekordantal till både svenskar och européer. Hemester-tider har inneburit en fenomenal boom för whiskyturism inom landet!
Mackmyra startade den svenska whiskyresan 1999 och några år senare lanserade Mackmyra sin idé om att skapa en upplevelsesresa genom att sälja fat, där hantverket av högkvalitativ whisky görs tillgängligt för intresserade.
Det unika Reserve-konceptet, där privatpersoner och företag kan köpa egna 30-litersfat och följa sin whisky från korn till flaska blev en succé.
Mackmyras fatägare har alltid haft möjligheten att påverka sin fatresa i alla steg: från val av recept, fattyp och karaktär till var i landet man vill låta sin whisky mogna.
Genom årliga fatprovningar kan whiskyns utveckling följas för att hitta den perfekta tiden för buteljering, när kvalitet och smak är som allra bäst. En resa som har utbildat många svenskar om ekfatens påverkan på ädla drycker, men även uppmuntrat till att välja närproducerat och kvalitet.
– Vi åtta grundare fick i juli äran och möjligheten att buteljera de första åtta faten i Mackmyras nya eventbuteljeringshall där vi skapade och tog fram egna etiketter till våra flaskor, berättar grundaren Magnus Dandanell stolt. Det blev en oförglömlig teambuildingdag där alla deltog i arbetet som i en tomteverkstad. På kvällen provade vi tillsammans det färdiga resultatet till en specialkomponerad meny i Whiskybyns restaurang. Vi är övertygade om att alla världens livsnjutare kommer älska denna upplevelse.