fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
måndag 16 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Mackmyra låter fatägare själva buteljera sin whisky

av Henrik Aflodal Esq
21 september 2020


 Whiskyturism    Skottarna har länge erbjudit destilleribesökare att buteljera sin egen flaska på plats. I ett förrum till lagerhuset står fatet försedd med kran så man kan tömma innehållet i en flaska, skriva sin autograf på en etikett som slutligen klistras på flaskan. Och så betalar man i kassan på vägen ut.

Så kan man enligt lag inte göra i Sverige eftersom vi har ett detaljhandelsmonopol. Men nu har Mackmyra lyckats övertyga myndigheterna att tillåta att grovjobbet att tömma fatet och fylla flaskorna får utföras av privatpersoner.

Denna tidsödande procedur har inga utländska destillerier besvärat sig med. Tilltaget är därmed världsunikt. Och man kan nog tänka sig att fans från hela jorden kommer att vallfärda till det ikoniska destilleriet för att göra grovjobbet.

Det handlar alltså om att låta fatägare vara delaktiga i det sista steget på whiskyresan – att tömma fatet, fylla de exklusiva buteljerna och fästa sin egen skräddarsydda etikett på varje flaska. En unik upplevelse i destilleriets nya buteljeringsanläggning där fatägare ges möjlighet att sluta cirkeln i sin fatresa och bli en del av hantverket kring sin egen whisky.

Mackmyra passerar också en magisk gräns med 20 000 sålda Reservefat där över 700 000 flaskor redan är buteljerade och levererade. Under den rådande pandemin har whisky- och ginfat sålts i rekordantal till både svenskar och européer. Hemester-tider har inneburit en fenomenal boom för whiskyturism inom landet!

Mackmyra startade den svenska whiskyresan 1999 och några år senare lanserade Mackmyra sin idé om att skapa en upplevelsesresa genom att sälja fat, där hantverket av högkvalitativ whisky görs tillgängligt för intresserade.

Det unika Reserve-konceptet, där privatpersoner och företag kan köpa egna 30-litersfat och följa sin whisky från korn till flaska blev en succé.

Mackmyras fatägare har alltid haft möjligheten att påverka sin fatresa i alla steg: från val av recept, fattyp och karaktär till var i landet man vill låta sin whisky mogna.

Genom årliga fatprovningar kan whiskyns utveckling följas för att hitta den perfekta tiden för buteljering, när kvalitet och smak är som allra bäst. En resa som har utbildat många svenskar om ekfatens påverkan på ädla drycker, men även uppmuntrat till att välja närproducerat och kvalitet.

– Vi åtta grundare fick i juli äran och möjligheten att buteljera de första åtta faten i Mackmyras nya eventbuteljeringshall där vi skapade och tog fram egna etiketter till våra flaskor, berättar grundaren Magnus Dandanell stolt. Det blev en oförglömlig teambuildingdag där alla deltog i arbetet som i en tomteverkstad. På kvällen provade vi tillsammans det färdiga resultatet till en specialkomponerad meny i Whiskybyns restaurang. Vi är övertygade om att alla världens livsnjutare kommer älska denna upplevelse.

LÄS MER: Trots corona går High Coast bra, lokal whiskyturism boostar hela branschen

Senaste nytt

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

KISS-rom listas i USA

Nyheter
tor 5:20

Maltwhisk(e)y på portvinsfat i topp

Nyheter
ons 11:32

Rom-test — hur bra är bästsäljarna?

Blindtestet
ons 5:02

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.