fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
fredag 3 februari 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Nyheter

Mackmyra låter fatägare själva buteljera sin whisky

av Henrik Aflodal Esq
21 september 2020


 Whiskyturism    Skottarna har länge erbjudit destilleribesökare att buteljera sin egen flaska på plats. I ett förrum till lagerhuset står fatet försedd med kran så man kan tömma innehållet i en flaska, skriva sin autograf på en etikett som slutligen klistras på flaskan. Och så betalar man i kassan på vägen ut.

Så kan man enligt lag inte göra i Sverige eftersom vi har ett detaljhandelsmonopol. Men nu har Mackmyra lyckats övertyga myndigheterna att tillåta att grovjobbet att tömma fatet och fylla flaskorna får utföras av privatpersoner.

Denna tidsödande procedur har inga utländska destillerier besvärat sig med. Tilltaget är därmed världsunikt. Och man kan nog tänka sig att fans från hela jorden kommer att vallfärda till det ikoniska destilleriet för att göra grovjobbet.

Det handlar alltså om att låta fatägare vara delaktiga i det sista steget på whiskyresan – att tömma fatet, fylla de exklusiva buteljerna och fästa sin egen skräddarsydda etikett på varje flaska. En unik upplevelse i destilleriets nya buteljeringsanläggning där fatägare ges möjlighet att sluta cirkeln i sin fatresa och bli en del av hantverket kring sin egen whisky.

Mackmyra passerar också en magisk gräns med 20 000 sålda Reservefat där över 700 000 flaskor redan är buteljerade och levererade. Under den rådande pandemin har whisky- och ginfat sålts i rekordantal till både svenskar och européer. Hemester-tider har inneburit en fenomenal boom för whiskyturism inom landet!

Mackmyra startade den svenska whiskyresan 1999 och några år senare lanserade Mackmyra sin idé om att skapa en upplevelsesresa genom att sälja fat, där hantverket av högkvalitativ whisky görs tillgängligt för intresserade.

Det unika Reserve-konceptet, där privatpersoner och företag kan köpa egna 30-litersfat och följa sin whisky från korn till flaska blev en succé.

Mackmyras fatägare har alltid haft möjligheten att påverka sin fatresa i alla steg: från val av recept, fattyp och karaktär till var i landet man vill låta sin whisky mogna.

Genom årliga fatprovningar kan whiskyns utveckling följas för att hitta den perfekta tiden för buteljering, när kvalitet och smak är som allra bäst. En resa som har utbildat många svenskar om ekfatens påverkan på ädla drycker, men även uppmuntrat till att välja närproducerat och kvalitet.

– Vi åtta grundare fick i juli äran och möjligheten att buteljera de första åtta faten i Mackmyras nya eventbuteljeringshall där vi skapade och tog fram egna etiketter till våra flaskor, berättar grundaren Magnus Dandanell stolt. Det blev en oförglömlig teambuildingdag där alla deltog i arbetet som i en tomteverkstad. På kvällen provade vi tillsammans det färdiga resultatet till en specialkomponerad meny i Whiskybyns restaurang. Vi är övertygade om att alla världens livsnjutare kommer älska denna upplevelse.

LÄS MER: Trots corona går High Coast bra, lokal whiskyturism boostar hela branschen

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

23-årig Pappy-whiskey gick för dryga halvmiljonen

Nyheter
fre 5:14

Tequila kör om amerikansk whiskey i USA

Nyheter
tor 12:14

Agitators smakbomb – med en alldeles egen rökighet

Reviews
ons 11:00

Gamla kornsorter skapar nya smaker i skotsk whisky

Nyheter
ons 5:50

Krönikan: Dags att nyktra till?

Krönikan
tis 5:34

Systembolagsnytt Februari 2023

Systembolagsnytt
lör 5:11

Nya Karuizawa gör copycat på originalet

Nyheter
fre 5:51

Så här gör Agitator för att få ut mer smak ur ekfaten

Nyheter
tor 5:56

Fira Irish Coffee-dagen med het favorit!

Drinkar
ons 14:07

John L.S. Grant firar halvsekel på Glenfarclas med 50-åring

Nya släpp
ons 5:57

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • ÄLDST & DYRAST & BÄST — Det slås rekord i bourbonvärlden också. Fast prisnivåerna är inte i närheten av vad folk är beredda att betala för gammal maltwhisky. Men drygt en halvmiljon kronor fick en samlare betala för en 23-årig Pappy Van Winkle i New York nyligen. Efter att budgivningen urartat.

https://spiritsnews.se/rekord-for-23-arig-pappy-whiskey/
  • TRENDER – Amerikanerna köper mer tequila än whiskey. Jo, du läser rätt. Jänkarna spenderar mer pengar på den mexikanska nationaldrycken än sin inhemska whiskey. Bara ledande spritkategori vodka är större men undersökningsföretaget IWSR spår att tequila under 2023 kommer att tjäna in mer dollar än vodkan!

https://spiritsnews.se/tequila-kor-om-whiskey-i-usa/
  • REVIEW – Nya Evidens smakar mycket. Något helt annat än Agitators storsäljare i lättare stil. "Whiskyn har en snyggt rökfärgad smak med diesel-vibe och rökt sidfläsk, och en förtrollande tropisk blommighet," menar Henrik Aflodal. Ett måste-köp för de inbitna fansen med andra ord.

https://spiritsnews.se/agitators-rokiga-smakbomb/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.