Marknadsföring | GÄVLE Mackmyra backar efter hård kritik mot namnbytet på Den Första Utgåvan till Svensk Ek. Tunnbindare Johan Thorslund beskyllde företaget för vilseledande marknadsföring eftersom produkten mestadels innehåller whisky lagrad på amerikanska ekfat. Sveriges Radio P4 Sörmland tog upp storbråket i den svenska whiskybranschen. Och nu lovar bolagets VD Magnus Dandanell att tydligt ange hur mycket svenskeks-whisky produkten innehåller:
– Givetvis vill vi vara tydliga med ursprung och spårbarhet. Vi kommer därför att sätta ut andelen whisky som lagrats på ekfat av svensk ek på förpackningen. För närvarande är andelen 5,4%.
Dandanell lovar vidare att lyfta frågan om ekfat i branschorganisationen Svenskt Whiskyting.
– Tinget diskuterar riktlinjer hur ursprung ska beskrivas för svensk whisky och dess märkning som exempelvis hur viktiga smakingredienser beskrivs, var malten eller röksmakerna har sitt ursprung eller hur lagring ska gå till. Några riktlinjer kring ekfat har inte tagits fram men kommer att diskuteras i framtiden.
Det vore intressant om Svenskt Whiskyting kan ta fram en ’code of conduct’ som beskriver det som är unikt för svensk whisky. Tydliga ramar skapar ett gemensamt whiskyspråk där de olika aktörerna i sin marknadsföring använder samma fomruleringar.
– Svenska destillatörer har chansen att gå före resten av världen med regler om ekfatsmärkning, säger Henrik Aflodal. Skottarna har reglerat typmärkning som single malt, blended malt, blended Scotch samt även ursprungsmärkning utifrån regioner men hur man beskriver ekfatsanvändning på etiketten görs efter eget huvud. Det blir ibland förvirrande.
Aflodal menar att Mackmyra är inne på ett intressant koncept när man anger andelen svensk ek i procent.
– En innehållsdeklaration där man inte bara talar om fatursprung utan också klargör fattyp och andel. Det är ju stor skillnad i lagringseffekt på en 1st fill bourbon barrel jämfört med ett refill-fat. Ännu större påverkan får svensk nyek gentemot (i framtiden) återanvända fat.
Svenska whiskykonsumenter är unika utifrån sin kunskapsnivå. I en tid när NAS (non age statement) kommer allt mer och whiskyinnehållet i många fall är under 10 år får valet av ekfat ännu större inverkan på smakprofilen. Mindre fat ger mer smak och nyek förändrar whiskyn fortare än refill-fat. En förteckning av fatsammansättning skulle ge användbar information för konsumenterna vid val av whisky.
• Mackmyras VD Magnus Dandanell svarar på kritiken från Thorslundskagge i öppet brev