fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
onsdag 18 maj 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Features

Intelligens hos Mackmyras AI-whisky

av Henrik Aflodal
3 september 2019


MACKMYRAS AI-WHISKY är här! På Norrlandsdestilleriets brittiska hemsida kunde den spektakulära whiskyn beställas (för £59.99) redan förra veckan. Idag kom den officiellt på Systembolaget (SB-nr 84048, 599 kr).

Det handlar om ett samarbete med Microsoft kring artificiell intelligens. Finska tech-bolaget Fourkind har skapat ett program på Microsofts Azure-plattform som analyserat 70 miljoner kombinationer baserat på Mackmyras 75 recept (alltså de olika varianterna på destillat man kokar utslaget på tillgängliga fattyper och åldrar). Detta har matchats mot vad konsumenterna gillar och vad som säljer bäst. Till slut har datorn spottat ut de mest lyckade kombinationerna. Men det slutliga beslutet fattades självfallet av blender Angela d’Orazio som valde ut topplistans recept.

Programmet har två delar, ett generiskt som bygger vidare på inmatad information och genererar ny kunskap samt en diskriminerande del som kritiserar och skalar bort.
– Algoritmer är inte detsamma som mänskliga hjärnor, kommenterar Jarno Kartela från Fourkind som lärt upp datorintelligensen. Så man behöver en ny approach för att arbeta med något så komplext som en whisky. Trots att dataprogrammet saknar mänsklig kompetens kan vi lära mskinen att förstå vilka element som tidigare recept baseras på samt hur dessa produkter fallit ut hos konsumenterna.

Informationsmassan slussades fram och tillbaka oräkneliga gånger innan datorn till slut spottade ur sig 500 receptförslag. Mackmyras blender tog sig för pannan när första utkastet låg på hennes skrivbord, nästan allt refuserades:
– Första resultatet var inte alls bra, minns Angela d’Orazio. AI-programmet fick bakläxa i form av feedback om vad vi var ute efter. Först och främst ville vi inte ha en rökig whisky. Dessutom gick många recept inte att göra eftersom vi hade för lite i lager. Rätt mycket var ren gallimatias, jag rensade hårt inledningsvis.

För varje vända blev recepten bättre, till slut gallrade Angela d’Orazio ut fem recept som hon blandade samman och provsmakade. De fem varianterna ligger relativt nära i kvalitet vilket ju beror på den i slutändan hårda styrningen från mänskligt håll. Ganska snart dirigerades datorn mot ett åldersspann på 7-11 år.

– Det är viktigt att förstå att det är jag som styrt processen och valt ut fem kandidater för att jag såg att recepten skulle fungera, klargör Angela d’Orazio. Något recept hade mer oloroso i sig, ett annat hade många småfat, i ett tredje dominerade amerikansk ek.
Det valda receptet liknar enligt Angela d’Orazio produkten Svensk Ek men med lite mer rök och aningen mer krydda. Basen är 100-liters bourbonfat med en del 128-liters ny amerikansk ek samt 2% rökdestillat.

Vad är då nyttan av AI-stöd för ett whiskybolag? Självklart kan man få hjälp vid produktutveckling som i det här fallet men framförallt handlar det att optimera processer där stora informationsmängder förekommer.
– Nyttan handlar om helhetsperspektivet. Whiskybranschen har en logistisk utmaning. Om vi matar in alla fat vi har i lager och sedan kopplar det till vår utgivningsplan med reguljära produkter och nya idéer får vi ut den mest optimala användningen av våra resurser.

Det låter som om AI-programmet skulle kunna effektivisera processerna hos jättebolag som Diageo och Chivas. Nu är nyheten ute och vi får se om drakarna i Skottland förstår nyttan och kontaktar finska Fourkind för att få hjälp med sina komplexa fatmatriser.

NAS-utgåvan uppges vara ”en fruktig whisky med smaker av karameller, krämig vanilj, päron, äpplen, vit peppar och en lätt ton av rostade ekfat.” Mackmyra Intelligens AI:01 buteljeras vid 46,1%. De 5000 flaskorna (varav 1000 släpps i Sverige) har en NFC-tagg som man kan skanna med sin mobil och läsa mer om innehållet i flaskan.

Nyfiket greppar jag glaset för att se vad datorn har hittat på. Det doftar som en Mackmyra ska göra, gräsig maltbas med sjungande tropisk frukt som bryts i fruktkaramell – spot-on Dr AI! Mild malt-mun som smakar honung och fruktsoda, halvvägs fruktkola med kvistiga toner som tonar ut över marmelad. Halvlång till lång eftersmak, som är överraskande besk och röksvängd med fruktkräm i botten, innan allt lättar i matoljig vaniljkräm.

Lite vatten ger mer av en tuggummi-feeling i näsan med päronglimtar, gräset knuffas bort ett stycke (=bättre). Munnen är komplex nu. Malt växer till orange curaçao med kumquats-beska som möts av jordig ek. Efterspelet är långt och savande/läskande med fruktsoda som skitas ner en aning av rökkorn.

Smart konstruerad dram, konceptuell och valkomponerad. Datorn har total koll på vad en Mackmyra är för något. Fast alla som vet något om smak och mänsklighet förstår att Angela d’Orazio har skruvat på balanserna tills hon blev nöjd. Det är ofrånkomligt så att den upplevelserotade mänskliga intelligensen inte går att efterapa. I alla fall inte så länge datorn själv inte kan smaka och korrigera bit för bit till smaken sitter där. För hur ska man någonsin kunna lära en maskin vad kroppsberoende mänsklighet är?

Andra batchen håller man på med nu för att vara beredd när ettan säljer slut. Denna AI-version har såklart en begränsning, faten tar ju slut. Möjligen väljer man då att köra ett av de fyra andra recepten alternativt rådfråga AI-datorn igen, då med mer info för datorn att processa och dra nya slutsatser av. Kanske kommer den tillbaka med en helt annan tolkning av Mackmyras optimala whisky då!

Mackmyra Intelligens 46,1%

 90p   Doft 22, Smak 23, Exit 22, Balans 23  Från 7 år och uppåt. Bas av 100-ltr bourbonfat, lite amerikansk/svensk nyek. 98% elegant recept, 2% rökmalt.  SB-nr 84048, 599 kr

Senaste nytt

Svenska High Coast knäcker sherryfatlagrade skottar

Nyheter
tis 5:36

40-årig Samalens-armagnac får fast hyllplats

Nya släpp
mån 5:44

Fruktglad Inchmurrin golvar konkurrenterna i Maltwhisky-VM

Nyheter
fre 11:06

SÖKES: Produktchef till Tryffelsvinet

Nyheter
fre 10:14

Hernö får tusen nya delägare!

Nyheter
fre 5:00

Arvstvister, intriger, barnlöshet – kvinnornas destilleri Laphroaig

Features
tis 5:23

Kahlúa huvudsponsor till kaffedrinktävling

Nyheter
fre 12:00

Absolut Rent Brännvin, Diplomático-vintage & indisk pionjär!

Krönikan
fre 5:51

Nordic Snus bygger ut snusfabriken på Västgötaslätten och utvecklar nya produkter

Cigarr
tor 13:39

KISS-rom listas i USA

Nyheter
tor 5:20

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • Fira Ostronets Dag med Ileach r  kwhisky  Stj  rnkr  garen  nisse molinder ber  ttar allt du beh  ver veta om delikatesserna  Och hur gott det   r med Islay-whisky till  https   spiritsnews se skottarnas-gastronomiska-hemlighet   theileach  ostron  whiskyandoysters  champagneandoysters  ostronetsdag  ostronakademien  melanders fisk
  •   rets klipp  24-  rig Highland Park f  r dryga tv   tusen  Fl  dar av gammelestrar s   man vill gr  ta av lycka  Men det h  ftigaste   r hur mycket r  k som   verlevt  L  s recensionen och l  ngta    https   spiritsnews se rokfrustande-highland-park
  • H  rt om RUMNAC  som sedan blev ARRUCO  Dansk hybrid av rom och cognac gjord f  r att drickas till cigarr  S   h  r funkar kombon    https   spiritsnews se sa-har-smakar-arruco-hybriden
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Login to your account below

Forgotten Password?

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.