fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
torsdag 18 augusti 2022
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Whisky Reviews

Mackmyras andra preludium

av Henrik Aflodal Esq
7 augusti 2006


 Reviews    Mackmyra nummer 2 är här, makad på ’Elegant’-recept (utan rök). På samma 3-åriga bourbonek-bas broderar destillerichef Dandanell och kompani med svensk ek. Just det, kronans plantage på Visingsö i Vättern upptäckt av grundaren Jonas Berg år 2000. Ett träd klövs i plankor som fogades samman av tunnbindare Johan Thorslund. Fatet brändes ut inuti och sedan i med whisky. Ojoj, så får man väl inte göra! Nja, de snåla skottarna kör begagnat, liksom irländarna. De köper upp begagnad amerikansk ek från bourbonindustrin i Kentucky. Jänkarna måste använda helt ny ek i minst två år för att få kalla sin produkt ’straight bourbon’, är whiskeyn yngre än fyra ska åldern skrivas ut, i praktiken är all bourbon alltså fyra år. Dessförinnan (1800-tal) kom faten från London där sherry och portvin tappades. Nåväl, maltwhisky mår bäst av att vila i uppmjukad ek. En långlagrad whisky på nyek skulle bli så tjock av tanniner att själva whiskysmaken förlorades. Men som krydda? Javisst, mycket smart. Det räknade The Glenlivet också ut, deras French Oak Finish är den vanliga 12-åringen överlagd på helt ny ek 6-9 månader, en fantastisk whisky, vibrerande livfull tack vare energi-kicken från eken.

Över till Mackmyra, om ettan sa Henrik Aflodal: ”Inte världens mest komplexa, men med givna förutsättningar (dryga tre år i ek) förbluffande snyggt ihopplockad.” Så här kommenterar han andra preludiet:
”Mackmyra-destillatet äger stor skönhet. Maltigheten i spriten är Norrländskt självklar, inga föroreningar distraherar, särdeles imponerande. Hur whiskyn reagerar med ek på sikt vet vi inte än men integrationen hittills fungerar och fort går det.
Den svenska nyeken märks inte på nosen som är lite tilltryckt, mer utlevande i premiärtappningen från bourbonfat, överskuggande maltig arom flankerad av persikobolm-te. Men skenet bedrar, gommen är en Mr Hyde, bullrig nyek krigar kaotiskt mot destillatet, ett virrvarr av choklad, knäck, ingefära och citrongräs. Ruskigt bra. Avslutningen är halvlång, whiskyn är fortfarande för ung för längre avsked, fruktsöt läskande sorti drabbad av rostade svenskek-toner.
Med vatten sävligare och torrare, muskot rider på tobak, inte samma utväxling, kort tom finish, eken släpper ifrån sig beska. Tål vatten bättre än MP01, ett gott tecken, eken arbetar fort och stärker strukturen. Utan vatten vitalare med större attack, med någon droppe i glaset längre smak.
Det är som sagt munnen som räknas här, doft och eftersmak kommer med åren.”

Whiskyn är buteljerad 14 juli 2006 vid fatstyrka 54,2 procent. Totalt görs 8500 flaskor, 2000 går till restauranger, 4536 säljs via Systembolaget med start 7 augusti (pris 439 kr för 50 cl) och resten exporteras till Danmark, Norge och UK. Nu återstår fyra preludium, innan det blir dags för den storskaliga seriösa lanseringen någon gång efter 2008 då whiskyn fyller 5-6 år.

Senaste nytt

Dyraste bourbon-flaskorna du hade velat ha

Features
tor 5:20

Barbados kan få sitt efterlängtade ursprungsskydd!

Krönikan
ons 5:07

Ginpodden: G&T-festivalen live!

Podcast
tis 12:07

Anora satsar 50 miljoner på alkoholfri sprit

Nyheter
tis 5:59

Jägermeister gör cocktails med solenergi på musikfestival

Nyheter
fre 12:28

G&T-test: Bästa Gin till Fever-Tree Raspberry & Rhubarb

Blindtestet
tis 5:23

Tre sorters dillakvavit till kräftskivan

Nyheter
tor 5:36

Inverness får sitt första destilleri på 40 år

Nyheter
ons 5:26

Världens dyraste whiskyfat gick för knappa 200 miljoner kr!

Krönikan
tis 5:47

Systembolagsnytt Augusti 2022

Systembolagsnytt
mån 5:40

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

    Go to the Customizer > JNews : Social, Like & View > Instagram Feed Setting, to connect your Instagram account.
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.