Reviews 2022 var året då svensk whisky tog plats i maltwhiskyns finrum. Det kommer framtida whiskyhistoriker slå fast. För i år har svensk whisky levererat den kvalitet man i många år talat om att man ska göra.
Tappningarna har en stabilitet som tidigare saknats. Utvecklingskurvan börjar plana ut. De äldsta destillerierna har lärt sig hantera sin sprit, hur den ska lagras och hur man kombinerar fat i utgåvorna för att hitta rätt balans.
Mackmyra är den svenska urwhiskyn som blandat högt och lågt genom åren. Man har det äldsta lagret och därmed chansen att sätta ihop mer komplexa whiskys. Det är precis vad som sker nu. Senaste utgåvan Ambassadör är en talande exempel för detta begynnande genombrott för svensk whisky.
En rökfri whisky från 2012 gjord på elegant-receptet i Gravity-destilleriet, lagrat i Bodås-gruvan. Omtappad till så kallade ambassadörsfat sommaren 2020. Bourbon barrels på 200 liter av amerikansk ek där man bytt ut ändarna mot svensk nyek.
Efter ytterligare knappt 2 år har whiskyn slutligen buteljerats 10 juni 2022. En 10-åring med fatstyrkan 48,8%. Den har alltså dunstat över åren i de första faten vilket förmerat estrarna och gjort whiskyn sötare.
Den här kvaliteten är det bara tre destillerier som kan erbjuda här i landet, förutom Mackmyra även Hven och High Coast. Men när det gäller frukteufori är det svårt att slå Gävle-whiskyn vars tropiska ådra är destillatets styrka. Nu tämjd av mångårig ekbehandling. Så vad kommer ut efter 10 års lagring?
Whiskyn har en tropisk air av fruktkola som samtidigt är fragrant parfymig på ett säreget tuggummi-eteriskt vis. På djupet en intressant tranbärssyrlig ton. Som helhet en lätt och vältalig bouquet som är rätt så typisk för elegant-destillatet. Den svenska eken ger whiskyn en eterisk klang.
I munnen fruktkola och exotisk guava med ananas-syrliga topptoner. I basen kalvskinn. Mot slutet blommiga toner som blandas med fragrant parfym från eken. Lång nektartropisk final som är tranbärssyrlig på djupet. Eterisk, fragrant ek bär.
Det som slår en är hur väl sammanhållen whiskyn är. Med lättsam ton, lagom flärdfull. Doft, smak, eftersmak hänger ihop. Det spretar inte utan idén genomförs från början till slut.
Mackmyras största tillgång är som sagt elegant-destillatet med sin tropiska ådra. När man låter eken verka uppnås komplexitet och rikare färgsättning i smakpaletten. Nyeken påverkar mycket. En rik flora av fragranta parfymtoner och ekröka som förhöjer smakupplevelsen flera snäpp.
Med lite vatten i glaset blir whiskyn ännu bättre. Doften mjukas upp. Mer fruktkola, med marängsviss. Lowkey fanér-fragrant med färsk tobak på djupet.
Mer ek i munnen. Whiskyn får en halvtorr start av torkad frukt och nektar, halvvägs torr ekkrydda som kittlar. Mot slutet fanér och färsk tobak. Lång, varmare eftersmak där den eteriska eken lever. Torkade tranbär och fikon bärs framåt av en tobaksrökig bas.
En riktigt bra Mackmyra. En 10-åring som väl borde gå att upprepa? Byt ut ändarna på vanliga barrels och skala upp försöket. Så får den svenska pionjären en standardwhisky få andra kan erbjuda i Nya världen-kategorin.
Det kommer väl inte att hända, affärsmodellen pekar mot yngre whisky vad gäller volymprodukterna. Men även om dessa miniatyrkonstverk kommer i små upplagor ska fansen vara glada. Se upp världen, Mackmyra växlar upp!