Mackmyra introducerar en ny utgåva i den exklusiva serien Moment, avsedd för vinterns stundande högtider och middagar. Moment Körsbärsrök har efter destilleringen på Mackmyra Bruk fått mogna i Bodås Gruva. Utgåvan som elegant balanserar mellan kryddighet, sötma och rök släpps i beställningssortimentet.
Nya släpp Mackmyras rökiga nyhet Moment Körsbärsrök är en kryddig och rökig whisky med inslag av söta körsbär, destillerad på Mackmyra Bruk 2010 och 2011.
Receptet bygger på en kombination av rökigt destillat som lagrats på ex-bourbonfat, samt elegant destillat som lagrats på fat som mättats med körsbärsvin vilket ger whiskyn en fruktig sötma med en tydlig körsbärsnyans – en ovanlig smakkombination.
Whiskyn är medelrökig då körsbärstonerna har kompletterats med både Mackmyras små 30-litersfat med rökigt recept och 100/128-litersfat som innehållit Mackmyras destillat med röksvans.
– För mig är en mogen och rökig whisky som denna, med slutfinish på körsbärsvinsfat, en riktig ”end-of-the-year-whisky”. Den passar fantastiskt tillsammans med en roquefortost eller en mjuk, mogen brie och några nötter för att avsluta en fin middag med familj och vänner i höstmörkret. Den har en perfekt tydlig rökighet som inte tar över de andra finstämda smakbärarna i whiskyn, säger Angela D’Orazio Master Blender på Mackmyra.
Destilleriet uppger att smaken är fruktig och rökig i kombination med välbalanserad kryddighet från tjära, torv, enris, vanilj och fruktiga bär, rostad ek, anis, citrus och päronkola. Färgen har aprikosfärgade varma reflexer.
Moment Körsbärsrök som håller 43% lanseras i en begränsad upplaga om 1 500 flaskor i Systembolagets beställningssortiment 25 november.
• Mackmyra Moment Körsbärsrök 43% | SB-nr 83522, 1199 kr