fbpx
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
lördag 25 mars 2023
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
  • Login
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
      • Krönikan
    • Nya släpp
      • Systembolaget
      • Travel retail
      • Världen
    • Reviews
      • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast
Inget resultat
Visa allt
The Spirits News
Inget resultat
Visa allt
Hem Nya släpp

Malfy från Amalfi-kusten gör vermouth

av Henrik Aflodal
21 maj 2020


 Nya släpp    Vermouth ska komma från Turin. Martini e Rossi startade där 1863. Antonio Benedetto Carpano var mannen som uppfann drycken. 1786 la han 30-talet örter i vitt vin, tillsatte lite socker och så var vermouthen född – en dryck Carpano ansåg var mer lämplig för damer än Turins rödvinet.

Giovanni Giacomo och Carlo Stefano Cinzano som sålde örter i en liten butik i Turin hakade också på trenden att krydda och söta upp vin. Men bröderna satsade på röd vermouth istället med 35 ingredienser, bland annat timjan, mejram och rölleka.

Den söta vermouthen kom så småningom till användning i cocktails som Martinez på gin, Rob Roy på whisky, Perfect Manhattan på bourbon, Americano med Campari samt Negroni på gin och Campari. Den torra varianten som kom senare hamnade i den mest klassiska av korta drinkar – Dry Martini!

Hemma i Italien dricks vermouth som aperitif, eller ’aperitivo’ som italienarna säger. En drink i sig själv som intas över is före middagen eller i eftermiddagssolen.

Nu kommer italienska ginmärket Malfy med en serie aperitivos. Malfy lanserades 2016 av amerikanen Elwyn Gladstone, grundare av Biggar & Leith. ”Malfy” är vad amerikaner kallar Amalfi-kusten. Ginet görs av familjen Vergnano i byn Moncalieri. Hela rasket köptes av Pernod Ricard i april 2019.

Det är Gladstone som varit drivande i framtagandet av den nya aperitif-linjen som går under namnet Starlino – Rosé Aperitivo, Arancione Aperitivo samt Rosso Vermouth.

Rosé är ett uppspritat rosévin som kryddas med rosa grapefruktskal, apelsinskal och åtta växter, bland annat koriander och malört. Rosa är ju inne just nu (tänk Aperol Spritz) så Malfy har stora förväntningar på sin egna rosa variant.

Arancione hakar på en annan trend för just orangea viner. Här kombineras vitt vin med apelsindestillat från sicilianska blodapelsiner. Båda sorterna ska drickas med tonic eller vanligt sodavatten. Fast ännu hellre som Spritz med mousserande Moscato-vin och en skvätt mineralvatten.

Vermouthen Rosso är en blend av olika italienska viner som Ansonica, Catarratto och Marsala. Såklart ingår kryddväxter som malört, bitter-citrus och kryddnejlika.

Den röda vermouthen lagras sedan i amerikanska bourbon barrels i ett halvår för att ge drycken en ”rik, kryddig vaniljton”. Den ska avnjutas i drinkar som Negroni, Perfect Manhattan.

Styrkan ligger på 17% för alla tre. Allting görs på Torino Distillati av Vergnano-familjen:
– Turin är födelseplatsen för vermouth och vi har gjort drycken här på destilleriet i 100 år, säger destillatör Beppe Ronco. Intresset för vermouth har verkligen exploderat de senaste åren och vi ville skapa något nytt och fräscht. Vermouth kan bli nästa stora trend.

Den nya Malfy-linjen kommer i apotekarflaskor inspirerade av tidigt 1900-tal. Korken ser ut som en antik dörrknopp. Etiketten efterliknar en gammaldags bagagelapp och baksidesetiketten imiterar en Stör Ej-hängare. Dryckerna börjar rullas ut globalt i dagarna.

 

Prenumerera på nyhetsbrevet

Få dryckestips och info om nya släpp före alla andra. Kostnadsfritt nyhetsbrev fullmatat med inspirationsläsning om ädla destillat. För att du är värd riktigt goda smakupplevelser!

Senaste nytt

Nu släpps Poli Bomb!

Nya släpp
fre 14:20

BIG PEAT on the ROCKS folks!

Drinkar
fre 5:47

Bond dricker Macallan på Harrods…

Nyheter
tor 5:32

Tobermory firar nyrenoverat destilleri med 12-årig maltwhisky

Nya släpp
ons 5:22

Ny äkta Italiensk ägglikör

Nya släpp
tis 11:12

Vad är på gång i spritvärlden?

Krönikan
tis 5:33

Final-svenskarna i Hernö Gin Cocktail Awards

Nyheter
fre 5:24

Hvens nya söta ärkeängel

Nyheter
tor 5:13

Gordon & MacPhail skapar turistattraktion i Elgin

Nyheter
ons 12:04

“Den vita whiskeyn erövrar västvärlden”

Features
ons 5:32

Om oss

The Spirits News är en nyhetssajt om whisk(e)y, rom, brandy, gin, vodka. Vi bevakar den svenska spritscenen och rapporterar från spritvärlden i stort, senaste nytt och fördjupande features.
Vi berättar om nya släpp på Systembolaget och följer upp med recensioner och stora blindtester. Det allra bästa blir till dryckestips.
Slàinte! Cheers! ¡Salud! Santé! Skål!

Redaktionen

HENRIK AFLODAL
Chefredaktör & test-koordinator
0704-221416, henrik.aflodal@spiritsnews.se
CARL LÖNNDAHL
Analyschef & försäljning
0708-460716, carl.lonndahl@spiritsnews.se
ADRESS
The Spirits News
Eastmansvägen 8A
113 61 Stockholm

Följ oss

Instagram

  • WHISKY/DRINKTIPS — Big Peat är den där bullriga Islay-whiskyn som stånkar av rök. Stilen är sötrökig vilket gör maltwhiskyn perfekt i cocktails. Allra enklast är Big Peat on the Rocks med en skvätt citron i glaset: "Fascinerande citrusrökig arom. Sötrökig smak med jodsälta och Islay-arg eftersmak – lika vresig som Peat himself!" Och som törstsläckare rekommenderas en klassisk Whisky & Cola!

https://spiritsnews.se/big-peat-on-the-rocks-folks/
  • REVIEW – Agitator går dit andra aldrig gått. För vem har hört talas om en helrågwhisky doppad i lönsirapsfat!? Ett helylleamerikanskt grepp som skulle flyga till månen i mellanvästern – bourbonbranschen gör ju pengar på honungssötad whisky. Den här doftar sötare än den smakar. Kraftiga ektoner ihop med en skön syrlighet gör smaken vuxen och lagom fodrande. Äppeltemat förundrar. Kort sagt, whiskyn måste provas...

https://spiritsnews.se/livligt-spritsig-ragwhisky/
  • NYA SLÄPP – Tobermory som totalrenoverat sitt destilleri på Isle of Mull under 24 månader passade på att uppgradera sin 10-åring till 12 år inför omstarten. Singelmalten bjuder på rik smak av citrus med kryddiga vaniljtoner. Har du provat whiskyn? Finns att beställa på Systembolaget...

https://spiritsnews.se/tobermory-firar-nyrenoverat-destilleri/
  • Om oss
  • Prenumerera
  • Annonsera
Inget resultat
Visa allt
  • Hem
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Whisky
    • Nyheter
    • Features
    • Krönikan
    • Nya släpp
    • Reviews
    • Blindtestet
  • Rom & Brandy
    • Nyheter
    • Nya släpp
    • Reviews
  • Gin & Vodka
    • Nyheter
    • Nya släpp
  • Cigarr
  • Barliv
    • Nyheter
    • Drinkar
  • SB-nytt
  • Podcast

© 2020 Lönndahl & Aflodal Media.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.