Nya släpp Vermouth ska komma från Turin. Martini e Rossi startade där 1863. Antonio Benedetto Carpano var mannen som uppfann drycken. 1786 la han 30-talet örter i vitt vin, tillsatte lite socker och så var vermouthen född – en dryck Carpano ansåg var mer lämplig för damer än Turins rödvinet.
Giovanni Giacomo och Carlo Stefano Cinzano som sålde örter i en liten butik i Turin hakade också på trenden att krydda och söta upp vin. Men bröderna satsade på röd vermouth istället med 35 ingredienser, bland annat timjan, mejram och rölleka.
Den söta vermouthen kom så småningom till användning i cocktails som Martinez på gin, Rob Roy på whisky, Perfect Manhattan på bourbon, Americano med Campari samt Negroni på gin och Campari. Den torra varianten som kom senare hamnade i den mest klassiska av korta drinkar – Dry Martini!
Hemma i Italien dricks vermouth som aperitif, eller ’aperitivo’ som italienarna säger. En drink i sig själv som intas över is före middagen eller i eftermiddagssolen.
Nu kommer italienska ginmärket Malfy med en serie aperitivos. Malfy lanserades 2016 av amerikanen Elwyn Gladstone, grundare av Biggar & Leith. ”Malfy” är vad amerikaner kallar Amalfi-kusten. Ginet görs av familjen Vergnano i byn Moncalieri. Hela rasket köptes av Pernod Ricard i april 2019.
Det är Gladstone som varit drivande i framtagandet av den nya aperitif-linjen som går under namnet Starlino – Rosé Aperitivo, Arancione Aperitivo samt Rosso Vermouth.
Rosé är ett uppspritat rosévin som kryddas med rosa grapefruktskal, apelsinskal och åtta växter, bland annat koriander och malört. Rosa är ju inne just nu (tänk Aperol Spritz) så Malfy har stora förväntningar på sin egna rosa variant.
Arancione hakar på en annan trend för just orangea viner. Här kombineras vitt vin med apelsindestillat från sicilianska blodapelsiner. Båda sorterna ska drickas med tonic eller vanligt sodavatten. Fast ännu hellre som Spritz med mousserande Moscato-vin och en skvätt mineralvatten.
Vermouthen Rosso är en blend av olika italienska viner som Ansonica, Catarratto och Marsala. Såklart ingår kryddväxter som malört, bitter-citrus och kryddnejlika.
Den röda vermouthen lagras sedan i amerikanska bourbon barrels i ett halvår för att ge drycken en ”rik, kryddig vaniljton”. Den ska avnjutas i drinkar som Negroni, Perfect Manhattan.
Styrkan ligger på 17% för alla tre. Allting görs på Torino Distillati av Vergnano-familjen:
– Turin är födelseplatsen för vermouth och vi har gjort drycken här på destilleriet i 100 år, säger destillatör Beppe Ronco. Intresset för vermouth har verkligen exploderat de senaste åren och vi ville skapa något nytt och fräscht. Vermouth kan bli nästa stora trend.
Den nya Malfy-linjen kommer i apotekarflaskor inspirerade av tidigt 1900-tal. Korken ser ut som en antik dörrknopp. Etiketten efterliknar en gammaldags bagagelapp och baksidesetiketten imiterar en Stör Ej-hängare. Dryckerna börjar rullas ut globalt i dagarna.