Hur binder man ihop nära 130 år av malmöitisk dryckeshistoria? Det var ungefär så man resonerade på Saturnus när Malmös första hantverksdestilleri skulle ta fram Malmö Gin. Innehållsmässigt var det viktigt att få in en lokal prägel på smakerna och flaskan skulle andas Malmö och spela an på familjeföretaget Saturnus rika historia som stadens destilleri. Här är gin-storyn som slår det mesta.
Nya släpp Efter grundandet på Stortorget i Malmö år 1893 köptes snabbt en destilleringspanna och Saturnus destilleri var ett faktum. De stora produkterna var glögg, essenser och färdiga spritprodukter.
När Saturnus skulle fira sitt 30-års jubileum hände något som skulle vara avgörande för de kommande 75 åren för bolaget. Sverige införde ett tillverkningsmonopol på spritdryck och Saturnus fick upphöra med sin spritproduktion.
Detta ledde till att man fick anpassa sig på destilleriet och istället för att göra drickfärdig sprit, började man istället kraftigt skala upp produktionen av essenser. På så sätt kunde man fortsatt hålla destilleringspannan igång och rädda bolaget.
När vi sedan spolar fram 75 år och fyra generationer Liepe skulle återigen politiken spela en avgörande roll för Saturnus och dess destilleringsverksamhet. Sverige hade nyss gått med i EU och 1996 bröts det nästan 80 år långa tillverkningsmonopolet av spritdrycker. Edward Liepe, 4:e generationen och då nytillträdd VD var snabb på bollen:
– I och med att vi aldrig slutade destillera var det enkelt för oss att snabbt ställa om och börja tillverka spritdrycker. Tillsammans med två andra var vi först med att tillverka spritprodukter i Sverige i privat regi. Första lansering var en Påsksnaps 1996. Sen var vi även först i Sverige med gin, som fick namnet Bulldog gin, och vi var även tidiga med en egen vodka.
Idag är stommen i Saturnus destilleri kryddat brännvin och glögg. På senare år har man återigen tagit upp bollen med vodka och gin, där samarbetet med Malmöpågen Tareq Taylor ledde till lanseringen av Tareq Taylor Craft Gin år 2019.
Efter ett antal destilleringar och provsmakningar kom man slutligen fram till en gin med kumarinrika botanicals som myskmadra och älgört.
På Saturnus har nu 5:e generationen Liepe, i form av Edwards söner Ludwig och Filip gjort entré. I spåren av detta har arbetet med att ta fram ännu en lokal gin intensifierats och resultatet blev Malmö Gin.
Resan dit var fylld med idéer. En lokal smak som tidigt spikades var havtorn. Via några omvägar spikades den andra lokala smaken till japansk majrova, biodynamiskt odlad på Botildenborg, bara ett stenkast från Saturnus spritrfabrik.
– Det var en resa att få ihop smakerna, berättar Ludwig Liepe. Med tanke på hur mycket havtorn som växer i Malmö kändes det givet att vi skulle låta den smaken ta plats i Malmö gin.
Nästa smak blev lite klurigare. Det var viktigt att ha något som hade vuxit i eller kring Malmö och Ludwigs första idé var ramslök från Bokskogen. Där sa dock Saturnus destillatör tydligt nej. Han hade destillerat lök tidigare och menade att det sätter sig i ledningarna.
– Min nästa idé var därför att destillera tång från Ribban men när jag åkte ner till stranden var det för mycket skräp i tången och det var därför bara att tänka om.
Då kom firmans försäljningschef med den briljanta idén att kontakta Botildenborg, som bedriver biodynamisk odling bara en kilometer bort. Dagen efter stod Ludwig Liepe ute i planteringen och doftade på en vit knöl stor som en golfboll.
– Det jag höll i handen var japansk majrova och den var som en sötare blandning av rädisa och pepparrot. Vi testade destillera och det blev riktigt bra!
I dagens ginhype gäller det inte bara att sticka ut med en god gin, utseendet spelar också roll. I Malmö gin har Saturnus velat hylla både Malmö och sin långa historia som destilleri i Staden, menar Filip Liepe:
– Saturnus och Malmö hänger ihop. När jag träffar Malmöiter som får höra att jag jobbar på Saturnus är det många som har minnen från tiden då man kunde köpa skalade apelsiner på Lantmannagatan, eller minns dofterna som fyllde kvarteret.
För att länka ihop Malmö och Saturnus valde firman att sätta en stor himmelsblå glob mitt på etiketten, en färg som är starkt förknippad med staden både i Sverige och nu även i Europa.
Fotografiet på etiketten är taget när Saturnus låg på Stortorget runt år 1900 och till höger på etiketten har man fått med sin första logotyp, eller fabriksmärke som det kallades då.
– Visst kan man fråga sig om det är ett dansk-svenskt ö eller en Saturnusglob med två prickar i ordet ”Malmö”. Det får man tolka som man vill, ler Filip Liepe.
Malmö Gin finns i hyllan på samtliga Systembolag i Malmö och Höllviken. Priset är 299 kr för 50 cl. Enligt Saturnus själva är detta inte det sista man ser på ginfronten, menar Edward Liepe:
– Det känns otroligt roligt att ha fått in nästa generation i bolaget och det känns mycket bra att vi nu har kunnat lansera Malmö gin. Under hösten kommer vi lansera ytterligare en gin och nästa år kan det bli en tredje om allt går enligt plan.
• Malmö Gin 40% | SB-nr 38176, 299 kr