Maltwhisky-VM Finlaggan Castle är en ruin från Lord of the Isles dagar. Det var här den medeltida härskaren över den skotska övärlden satt förskansad. På en liten ö i en tjärn mitt på Islay.
Historiker tror att whiskyn kom till Skottland i samband med att Angus Macdonald år 1300 gifte sig med Áine Ní Chatháin från irländska Ulster. I hennes entourage på 140 personer fanns sannolikt destilleringskunnigt folk.
Hur perfekt är det inte att på självaste Ardbeg Embassy mitt i Stockholm få berätta den historien. Maltwhisky-VM:s mäktigaste kvalprovning utgår nämligen från Finlaggan.
Whiskyn som görs av ett hemligt destilleri på Islays sydkust. Frustande rökig med en säregen ton av blomkålsrök åt kålsoppehållet. En unik signatur för detta kultdestilleri som återuppväcktes från de sovandes skara i slutet av 1990-talet.
Vad passar bättre än att ställa upp ett dreamteam för att utmana Finlaggan. Som ikonen Ardbeg vars namn står på skylten utanför denna välbesökta whiskybar. En envig som det kommer att slå gnistor om mellan två giganter på islays whiskytron!
Isle of Skye en bit norr om Islay skickar en tredje gigant. Talisker matar på med massor av torvrök men whiskyn har också en pepprighet som är omtalad och omistlig för fansen.
Och från västra Islay kommer Bruichladdich med en av sina rökigare varianter. Likaså slagkraftig och omtyckt bland anhängarna.
Från fastlandet ansluter två bubblare. Dels ett av Lcoh Lomonds rökdestillat. Kameleont-destilleriet gör ju en rad stilar och detta är en av de rökigaste på menyn.
Sjätte singelmalt är något oväntat Balvenie. Det var i början av 00-talet ägaren William Grant kände sig manad att säkra upp med egen rökmalt till sin blend av oro för att Diageo med Caol Ila skulle avvisa ordrar i framtiden.
Så skedde aldrig och därför ger man ut sin rökwhisky i eget namn. Whiskyn görs idag av en destillatör skolad på Islay så man kan känna sig trygg att röken finns där i rätt doser.
VM-general Henrik Aflodal tippar
“Det finns bara två whiskys som kan gå vidare från denna batalj. Finlaggan och Ardbeg smakar mest Islay vilket juryn kommer att gå på i blindprovningen. Vilket kan tyckas tråkigt. Men anledningen till att ingen på allvar lyckats knuffa ner Islay från rökwhiskytronen är att den karaktäristiska torvröken med medicinal touch, som tillverkas just här, är i särklass. Bruichladdich kan utmana men då måste tappningen träffa mitt i prick. Talisker har för vag rökighet för att klara sig i den hårda konkurrensen. Likaså Balvenie tyvärr. En liten chans finns att Loch Lomond skräller, destilleriet har en mycket speciell rökstil och det vore väl otroligt häftigt om ”fastlandsrök” premieras av en vidsynt jury!”
WHISKY, peated style
- Finlaggan
- Ardbeg
- Bruichladdich
- Talisker
- Loch Lomond
- Balvenie
TID & PLATS
• 17 sep kl 13 Stockholm: Ardbeg Embassy, Västerlånggatan 68
PRIS
Pris: 550 kr (provning & mat ingår)