
Maltwhisky-VM Arran är ön som befolkas av golfande engelsmän som köpt på sig sommarstugor genom åren. Sedan 1995 även en whiskyö då destilleriet byggdes i Lochranza, längst norrut.
Ånyo måste man säga. På 1800-talet var Arran ett eldorado för smugglare med 50-talet lönnbrännerier. Så bevisligen är detta rätt plats för whiskypannor!
Arran gjorde sig ett namn som Skottlands calvados i början. Mest för att Scotch-drickare var ovana vid att smutta på så ung singelmalt (allt annat var +10 år). Maltwhisky har i sin ungdom mycket äppelsmak.
Med åren lämnade man äppeltemat och inträdde i en skönare värld med större djup. Destillatet visade sig ha kraft att jobba med eken.
Rökwhisky lekte man med vid sidan av. Grundaren Harold Currie ville göra en Macallan-liknande sprit i Speyside-anda helt utan rök.
Men det var rök svensken Thomas Kuuttanen ville ha när han en dag steg in på kontoret i Lochranza i egenskap av nybliven importör. Fort ut i lagerhusen för att leta upp den värsta rökwhiskyn som gick att uppbringa.
Och det är utgångspunkten för stundande drabbning i Maltwhisky-VM. En annorlunda blindprovning av rökig whisky där laguppställningen innehåller allt möjligt.
Som danska Mosgaard startat 2015 och redan en whisky att räkna med som förvånat många med sin kvalitet. Men så är upphovsmannen Jes Mosgaard en noggrann herre, hans whiskyprojekt framskrider med stor kontroll.
Sverige bidrar med pionjären Mackmyras duktiga rökdestillat. En vägvinnande whisky som har många trogna fans över hela landet.
Från den mest kända rökön Islay ansluter Smokehead med en smarrig rökare. Destilleriet är hemligt och imagen bullrig.
Märket skapades av whiskyhandlaren Ian Macleod för att tillfredsställa alla dessa ”rökhuven” som befolkar världen. Sverige var förstås en av de första marknaderna som drabbades av Smokehead.
Ailsa Bay är den okända rökwhiskyn från William Grant. Alltså kusin med Glenfiddich och Balvenie men inte gjord i familjens hemstad Dufftown utan långt nere i södern.
Destilleriet byggdes i Girvan där man gör sin grainwhisky till blenden Grant’s Family Reserve. Dit också nästan all sprit går. Men några skvättar ges regelbundet i singelmalt-form.
VM-general Henrik Aflodal tippar
“På pappret är semifinalisterna givna. Arran och Smokehead kommer att dominera kval-fajten. De andra har inte en chans, eller? Jodå, om juryn skjuter in sig på intressanta rökuttryck kan hela gänget bakom hota. Varför inte Mackmyra med sin direkta rökighet? Mest annorlunda i gänget är Ailsa Bay vilket både kan vara en tillgång och uppförsbacke, det beror på juryn. Dansken avviker också från normen vilket ställer till det för de som bestämmer. Kommer det an på kvalitet i utförandet är Mosgaard en whisky för semifinal. Men sannolikt kommer juryn att gå på det man känner igen sig i. Och då hålls torvröksnärvaro högst.”
WHISKY, peated style
- Arran
- Smokehead
- Ailsa Bay
- Mackmyra
- Mosgaard
TID & PLATS
• 1 oktober kl 16 Avesta: Korskrogens bygdegård, Krylbo
Arrangeras i samverkan med Avesta Whiskysällskap