Maltwhisky-VM Bunnahabhain är Islays älskling. Destilleriet, som länge fört en blygsam tillvaro långt från estraderna där de rökiga kollegorna på sydkusten hållit låda, är en relativt nyupptäckt juvel.
Som leverantör till blended Scotch har man gjort röklös sprit i modern tid. Som sålts i små upplagor, gärna med högkvalitativa sherryfat i mixen.
Men när Islay-haussen tilltog i styrka och alla ville dricka rökwhisky föll man till föga och började lägga ner sin egen tolkning av Islay-rök i lagerhusen.
Allehanda gäliska namn har använts för att beskriva floden av utgåvor men framgången för Mòine, som rätt och slätt betyder TORV, har gjort att denna beteckning används mer frekvent på etiketterna.
Det coola är att Mòine (uttalas MOJJ-na) fick sitt internationella genombrott här i Sverige där vi som bekant älskar rökig maltwhisky.
Det betyder att vi svenskar är bland de första att få prova nyheter från Bunna (som fansen kallar sitt favorit-destilleri). Flödet av varianter på Mòine ökar för varje dag. Något för de mest inbitna att upptäcka och njuta av.
Bunnahabhain utmanas av grannen Caol Ila. Diageos arbetshäst som producerar all rökwhisky koncernens blended-produkter (samt även konkurrerande Scotch-märken).
På startlinjen står också Islays kejsare Lagavulin. Whiskyn som fick sitt genombrott globalt när den togs med i Classic Malts-serien.
Laggan sålde så bra att lagret sinade vilket i sin tur gav chansen till Caol Ila som plötsligt blev ett varumärke. Utan denna kris hade vi inte kunnat köpa Caol Ila i de mängder vi gör idag.
Nästa utmanare bor på Isle of Mull några sjömil norröver i de Inre Hebriderna. Ledaig Distillery hette stället innan man bytte till stadens namn Tobermory. Men rökvarianten lystrar fortfarande till originalnamnet.
Från Irland kommer nästa rökutmanare. Whiskeyhandlaren W.D O’Connell jobbar mycket smakerna i sina utgåvor. Man köper sprit från utvalda destillerier och lagrar på egna ekfat som passar destillatstilen. Den här rökiga varianten är kokad av Great Northern Distillery på norra Irland.
Det svenska bidraget till denna rafflande rökfajt är High Coast. Det nya svenska whiskyundret baseras mycket på röksmaker. Svenskarna lever som de lärt sig. Man vet att rök går hem i de svenska stugorna.
Knepet är att använda lagom mycket rök i tappningarna vilket norrländska High Coast är mästare på. Målet är att mejsla fram en intressant och vägvinnande karaktär som attraherar.
VM-general Henrik Aflodal tippar
“Allt annat än Lagavulin som segrare vore en sensation. Den vällagrade smaken av jod och torvrök är oemotståndlig. Det enda som kan rucka på den ordningen är mer rök. Starkaste utmanare är Bunnahabhain och Caol Ila som bolmar betydligt mer än laggan. Ledaigs röknivåer är för låga för att räcka till i en blindprovning. Svensken och irländaren bjuder på en annan typ av rökighet som ställer juryn inför ett svårt vägval. Ska man ligga kvar i trygghetszonen och premiera den bekanta Islay-stilen eller våga lyfta något nytt till skyarna?”
WHISKY, peated style
- Bunnahabhain
- Lagavulin
- Caol Ila
- Ledaig
- High Coast
- Great Northern
TID & PLATS
• 26 oktober kl 18.30 Karlskrona: Runda rum, Amiralitetsgatan 4
Arrangeras i samverkan med Carlscrona Malt Whisky Society
PRIS
Pris: 500 kr*
*Priset inkluderar provning och mat samt lättöl
Om Maltwhisky-VM 2022
Arrangeras i samverkan med Carlscrona Malt Whisky Society