Maltwhisky-VM En bärande tradition i whiskykulturen är bruket av begagnade starkvinsfat. Sherry- och portvinshusen var förr London-baserade, vinet kom fatvis med båt till Bristols hamn och härtappades på buteljer.
Irländska och skotska whiskymakare snodde åt sig faten och la sin whisky däri. Särskilt lyckad blir whisky som tas ur oloroso-fat. Sålunda inte så konstigt att en av tävlingsklasserna i Malt-VM heter SHERRIED.
Vinnaren har alltid varit sherryfatslagrad men visst förekommer även portvins- och madeira-doppad whisky på startlinjen så det alternativa namnet för klassen är WINEY.
På startlinjen står dubble världsmästaren Glenfarclas som i sitt breda utbud alltid mixar sherryfat med bourbonfat. När man får till det, en klasswhisky med tydlig olorosoklang som är svår att motstå.
Ännu vassare om man får tro meriterna är Glendronach, dubbel regerande världsmästare som innehar titeln 8 år tillbaka. Med siktet inställt på ännu en final.
Hjältedestilleriet skuggas av Tamdhu som har en lång bana av sherryfat bakom sig. Förr inkopplad på Macallans flöde av högklassiga sherrytunnor. Också här för att ta för sig i kampen om finalplatser.
Tomatin, som ligger i höglandsterräng ovanför Speyside på väg mot Inverness, har en bred repertoar som väl speglar destillatets något vilda natur. I starkvinsfat kommer whiskyn fram väldigt fint.
Världsettan Glenfiddich är känd för sina träffsäkra sherryutgåvor. Inte för mycket sherrykaratär utan precis lagom för att släppa fram destillatets egenskaper också.
Två skottar som sticker ut mer är särlingen Benromach som tagit på sig uppgiften att återskapa förkrigstida Speyside-whisky som var lite rökig. Till semifinalen kommer man med en säregen tolkning av starkvinstemat där röktoner färgar whiskyn.
Från Campbeltown kommer firade Glen Scotia med en variationsrik starkvinspava präglad av kustläget med ett viljestarkt destillat i botten.
Irländarna utmanar den skotska armadan med Bushmills. Trippeldestillatet som umgås så chosefrfitt med starkvinsfat och gör det bra!
Att utvecklingen av Nya världen-whiskyn går fort bekräftas av att två svenska destillerier är i semifinal för första gången. Kändisen High Coast och värmländska doldisen Nordmarken gör två väsenskilda destillat.
Båda finner sig väl tillrätta i sherryfat. Visst vore det häftigt om en nywhisky kunde skrälla och ta sig hela vägen till final. Det avgör juryn i Enköping, lycka till!
VM-general Henrik Aflodal tippar
“Favoritrion som ska gå till final i det här gänget framstår som mer eller mindre självklar. Glendronach och Tamdhu är i vinnarhålet. Glenfarclas har gjort det flera gånger och tillochmed vunnit men frågan är om skärpan finns där fortfarande. I en sherried-semi måste man sticka ut och våga vara annorlunda. Och då kommer självklart Benromach att gå vidare. Whiskyn brakar på med en helt egen stil som inte är i närheten av de andras. Glen Scotia är också med på favoritlistan ihop med Tomatin. Av svenskarna är High Coast bäst balanserad, norrlänningarna har verkligen fått ihop smakerna på ett utsökt sätt. Bushmills sticker ut med sitt trippeldestillat men har förmodligen inte den kraft som krävs för att övertyga juryn. Må de tre bästa vinfatslagringarna vinna!”
WHISKY, sherried/winey style
Tävlingsklassen är SHERRIED/WINEY, whisky lagrad på starkvinsfat där de söta vintoner dominerar. Sorterna provas blint och spottning anbefalles för att resultatet ska bli så rättvist som möjligt. Enda kravet på dig som jurymedlem är att du gillar maltwhisky och har smakat en del. Var och en är expert på sin egen smak, tillsammans ska vi hitta fram till den allra bästa kvaliteten. Målet är att identifiera de tre malter som presterar bäst och är mest värdiga finalister.
Glendronach
- Tamdhu
- Tomatin
- Bushmills
- Glenfarclas
- Glenfiddich
- Benromach
- Glen Scotia
- High Coast
- Nordmarken
TID & PLATS
• 27 oktober kl 18 Enköping: Västra Ringgatan 16
Arrangeras i samverkan med Enecopia Whisky Academi
PRIS
Pris: 425 kr