Maltwhisky-VM Den första whiskyn var rökig. När irländarna och sedan skottarna började koka sprit på medeltiden var det en rökig sort som tillverkades. Bränslet man använde på gårdarna var ju torv vilket ger maltkornet röksmak under mältningen.
Tävlingsklassen PEATED är alltså den mest ursprungliga i Maltwhisky-VM. Nutidsmänniskan betraktar dock MALTY style som den förhärskande stilen. För maltwhiskyn har under 1900-talet blivit rökfri i takt med att den moderna blended-whiskyn formats.
Maltwhisky har ju mestadels tjänat som beståndsdel i blended whisky. En väldigt liten del har under efterkrigstiden druckits i naturlig form som den är. Singelmaltwhiskyns comeback har skett stegvis för att ta det stora språnget under sent 1990-tal. Dagens rikhaltiga flora av rökdestillat är en följd av maltwhiskyns genombrott
Efter millenniumskiftet började nämligen flertalet destillerier på fastlandet i Skottland i hemlighet göra rökvarianter av sitt annars rökfria destillat. Ett beteende som blivit regel i takt med explosionen av Nya världen-destillerier som gör whisky med och utan röktoner.
Denna semifinalprovning av rökwhisky tillägnas de nya rökkoken. Juryn kommer inte att serveras en enda droppe från den berömda rökön Islay.
Istället kommer whiskyn från världsdestillerier som indiska Paul John, sydafrikanska James Sedgwick och gotländska Isle of Lime. Samt från skotska mångsysslare som allsidiga Loch Lomond, ödestilleriet Arran och Speysides moderna rökklassiker Benriach.
På startlinjen står sex fenomenala rökdestillat som gallrats fram i kvalprovningar och håller absolut högsta kvalitet. Nu ska alltså detta dreamteam blindprovas en andra gång av en åländsk jury på Kallas Stadskrog mitt i Mariehamn.
Uppdraget är på en gång lättsamt och alldeles omöjligt. Endast en whisky ska väljas ut för att tävla i finalen i Stockholm. Och bara smaken avgör. Lycka till!

VM-general Henrik Aflodal tippar
“En semifinal i rökklassen är normalt sett en holmgång där Islay-destillerier gör upp. Och då handlar det om att röka på mest av alla. Här kommer estrarna ihop med fenolerna att fälla avgörandet. Godaste rökarna i det här gänget är den fruktdopade Paul John och den sherryfatsdoppade Arran. Någon av dessa kommer att ta den enda finalplatsen. Starka utmanare är sydafrikanen Sedgwick och skotska Loch Lomond. Kanske Benriach också. Gotlands bidrag avviker mest i stilen och får räknas som rookie. Hur som helst blir det en alldeles underbar och varierad rökwhiskyprovning som man lär tala om länge på Åland…”
WHISKY, peated style
Tävlingsklassen är PEATED, whisky gjord på kraftigt torvrökt malt. Sorterna provas blint och spottning anbefalles för att resultatet ska bli så rättvist som möjligt. Enda kravet på dig som jurymedlem är att du gillar maltwhisky och har smakat en del. Var och en är expert på sin egen smak, tillsammans ska vi hitta fram till den allra bästa kvaliteten. Målet är att identifiera de malter som presterar bäst och är mest värdiga finalister.
Benriach
- Arran
- Loch Lomond
- James Sedgwick
- Paul John
- Gotland
TID & PLATS
• 3 november kl 18 Mariehamn: Kallas Stadskrog, 2 Norra Esplanadgatan
PRIS
Pris: 65 EUR
I priset ingår provning & middag med 1 glas vin/öl
Åländsk gösfile på planka / Hängmörad entrecote / Veg-vårrullar